1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania bate palma cu Nabucco, proiectul de 8 miliarde de euro

Romania bate palma cu Nabucco, proiectul de 8 miliarde de euro

» Romania semneaza astazi un acord interguvernamental cu Turcia, Austria, Bulgaria si Ungaria, partenerii proiectului Nabucco, care ar urma sa aprovizioneze cu gaz Europa, ocolind Rusia. Este un gest mai degraba de imagine, care arata ca Nabucco este asumat oficial, lucru fara de care nu ar putea fi atrasi banii necesari, spun analistii.

» Nabucco sta sub semnul intrebarii: nu exista angajamente clare privind statele care vor furniza gazul si nici surse de finantare oficiale pentru cele 8 miliarde de euro cat ar costa proiectul.

Cele cinci state partenere ale proiectului Nabucco, Romania, Turcia, Austria, Bulgaria si Ungaria, semneaza astazi un acord interguvernamental la Ankara, capitala Turciei, dand astfel startul oficial pentru punerea pe picioare a gazoductului care ar urma sa reduca influenta Rusiei, principalul furnizor de gaze al Europei, asupra politicii energetice a UE. Companiile energetice nationale ale celor cinci state au format consortiul Nabucco inca din 2005. Din partea Romaniei, acordul va fi semnat de premierul Emil Boc, dupa ce Guvernul l-a mandatat aseara sa faca acest lucru in locul presedintelui Traian Basescu, fiind vorba de un acord intre guvernele celor cinci state. "Este un proiect extrem de important pentru Romania si securitatea energetica", a spus Emil Boc. Semnarea acordului privind Nabucco nu aduce nimic concret pentru construirea propriu-zisa a conductei.

 

Totusi, analistul Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, sustine ca "fara acest acord nu ar exista climatul necesar. Exista deja presiuni foarte mari ca proiectul sa inceapa, UE a acordat o suma de bani pentru Nabucco". Acordul de la Ankara "va da un plus de credibilitate proiectului Nabucco si ii va face pe furnizorii de gaz sa ia serios in calcul aceasta conducta", a explicat un diplomat turc, citat de Deutsche Welle. Intalnirea de astazi a stat sub semnul intrebarii pana ieri, din cauza pretentiilor Turciei, considerate exagerate de catre ceilalti parteneri. Turcia, pe teritoriul careia va trece cea mai mare parte a conductei, voia sa aiba dreptul de a cumpara 15% din gazul care ar urma sa treaca prin Nabucco, pentru piata sa interna sau pentru a-l revinde. Ieri, Turcia a renuntat la aceasta pretentie, multumindu-se cu dreptul pe care il vor avea si ceilalti parteneri: o parte, nespecificata inca, din jumatate din volumul de gaz al Nabucco, estimat la peste 30 miliarde metri cubi de gaz pe an.

 

Turcia a mai obtinut si acces la depozitele de gaz europene de pe traseul Nabucco, dupa ce s-a stabilit ca fluxul gazoductului va putea fi directionat si pe directia vest-est, nu doar dinspre Asia spre Europa, a explicat ministrul turc al Energiei, citat de Reuters.
Totusi, proiectul Nabucco aduce cu sine deocamdata mai multe semne de intrebare decat certitudini, desi are sustinerea UE si a SUA. Conducta lunga de peste 3.300 kilometri si care ar urma sa coste in jur de 8 miliarde euro nu are inca surse sigure din care va prelua gazul si nici finantatori oficiali. "Chiar daca se va gasi pana la urma o sursa de finantare, exista inca marele semn de intrebare privind furnizorii", a declarat Necdet Pamir, expert turc in energie, citat de Deutsche Welle. Furnizorii luati in calcul de partenerii Nabucco sunt fostele republici sovietice din Asia – Azerbaidjan, Turkmenistan Kazahstan si Uzbekistan, dar si Irak, Egipt si Iran.

 

Nici una dintre aceste tari nu are vreun acord cu Nabucco, ba chiar fostele republici sovietice au refuzat sa semneze un protocol de sustinere pentru Nabucco la un summit din luna mai, de la Praga. Azerbaidjan a declarat ca va livra gaz pentru Nabucco, insa volumul care ar urma sa fie pus la dispozitie este mult prea mic, in jur de 4 miliarde metri cubi de gaz. Mai mult, la sfarsitul lunii iunie, guvernul azer a semnat un acord de livrare de gaze cu Rusia. O mana nesperata de ajutor pentru Nabucco a venit la sfarsitul saptamanii trecute, cand presedintele Turkmenistanului a anuntat ca si tara sa este deschisa pentru furnizarea gazului in Nabucco. Turkmenistanul detine resurse imense de gaz in Marea Caspica. "Resursele lor ar ajunge cat pentru zece Nabucco, si inca nivelul lor de explorare este foarte redus", spune Iulian Chifu. In ce priveste celelalte tari care ar putea aproviziona Nabucco, Chifu crede ca Irak, prin campurile din zona kurda de nord, poate fi o sursa.

 

Iran, desi detine resurse foarte mari, este considerata de analistii internationali drept o sursa nedemna de luat in calcul, din cauza regimului politic de acolo si a amenintarilor nucleare pe care le arunca in politica internationala. "Totusi, pe termen mediu, in 10-15 ani, chestiunea de acolo se poate transa, iar Iran poate deveni o sursa. Turcia are deja un acord cu ei, aduce gaz de acolo", sustine Iulian Chifu.

» Rusia si South Stream
Proiectul considerat concurent pentru Nabucco este cel sustinut de Rusia – South Stream. Gazprom, compania energetica nationala a Rusiei, a dus negocieri cu mai multe state si a cumparat participatii in companii energetice nationale ale altor tari. Pana acum, toate tarile care fac parte din Nabucco au fost cooptate sau au dus negocieri avansate cu Rusia pentru gazoductul South Stream. Romania este singura tara care a ramas in afara acestui joc, pe care analistii l-au numit un simplu gest de "a nu-ti pune toate ouale in acelasi cos", avand in vedere ca importul de gaz rusesc nu va putea fi evitat in totalitate niciodata.

 

De altfel, Nabucco este vazut de oficiali nu ca un concurent al gazului rusesc, ci ca o masura complementara de siguranta pentru cazul in care Rusia se hotaraste sa se joace la robinetele de gaz, asa cum a facut in mai multe ierni, invocand neintelegerile cu Ucraina, pe teritoriul careia trec conductele de gaz catre Europa. Rusia a semnat pana acum acorduri oficiale privind South Stream cu Italia, Bulgaria, Ungaria, Serbia si Grecia, iar Austria si-a declarat disponibilitatea de a participa la proiect.

Cele mai citite

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă