1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania bate palma cu Georgia pe un mic Nabucco

Romania bate palma cu Georgia pe un mic Nabucco

» Georgia ratifica astazi un memorandum semnat cu Romania pentru colaborarea pe mari proiecte de gaze si petrol. Romania ar putea deveni partenera la proiectul White Stream, care ar urma sa aduca gaz din Azerbaidjan catre Europa fara amestecul Rusiei.

» Proiectul este considerat o alternativa de mici dimensiuni la gazoductul Nabucco, iar unii specialisti spun ca poate fi chiar o sursa de gaz pentru acesta. seful Gazprom nu s-a lasat mai prejos: Romania ar fi interesata sa primeasca o ramificatie a South Stream, concurentul Nabucco.

Romania si Georgia au semnat un memorandum pentru colaborarea pe mari proiecte in domeniul gazelor si petrolului, care va fi ratificat astazi de guvernul de la Tbilisi, a declarat pentru NewsIn Tudor serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. O delegatie de experti ai ministerului, ai Romgaz si ai Transgaz s-au aflat in capitala Georgiei pana ieri, pentru a discuta despre participarea Romaniei la proiectul gazoductului White Stream. Conducta ar urma sa aduca gaz din Azerbaidjan prin Georgia, catre Ucraina, Romania si apoi catre Europa Centrala si de Est, evitand Rusia. Romania a semnat deja, la sfarsitul lunii septembrie, un parteneriat strategic cu Azerbaidjan, care include, printre altele, si cooperarea in domeniul energetic.

Gazoductul White Stream este considerat o alternativa complementara pentru proiectul de mai mari dimensiuni Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, la care Romania este partenera alaturi de Turcia, Ungaria, Austria si Bulgaria. In prima faza, White Stream ar urma sa transporte 8 miliarde metri cubi de gaz pe sub Marea Neagra, folosindu-se insa si de infrastructura de transport a Ucrainei, si de conducta deja existenta intre Azerbaijan si Georgia. Investitia initiala s-ar ridica la doar 2,5-3,5 miliarde dolari, in comparatie cu Nabucco, pentru care ar fi nevoie de 8 miliarde dolari. In legatura cu posibilitatea ca White Stream sa tina loc de Nabucco pana cand acesta se va realiza, expertul american Matthew Bryza, coordonator al Politicii energetice a SUA la Marea Caspica, spunea la inceputul anului: "Exista o alta modalitate prin care Europa Centrala si de Est isi pot diversifica resursele de gaz, anume conducta White Stream, care castiga tot mai mult teren".

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat ca White Stream pare sa o fi luat inaintea Nabucco: "Era dependent de dezvoltarea Nabucco, dar acum se pare ca rolurile s-au inversat si a luat-o el inainte". Dochia sustine ca White Stream poate deveni chiar un ajutor pentru Nabucco, a carui principala suferinta in prezent este lipsa unor promisiuni ferme de aprovizionare cu gaz din zona caspica, la care se adauga si lipsa finantarii. Totusi, specialistul nu da sanse prea mari de reusita White Stream, cel putin nu in viitorul apropiat: "Am indoieli cu privire la sansele lui pe termen scurt. Romania, Georgia si Azerbaidjan nu au o masa critica suficienta sa duca la succesul operatiunii si nici forta de finantare". In privinta Ucrainei, care, de altfel, a fost cea care a venit cu ideea White Stream in 2007, Dochia are semne de intrebare: "Ucraina este o tara de tranzit pentru gazul rusilor, dar ramane foarte vulnerabila daca este ocolita de variantele alternative.

 

De aceea, are interesul sa caute solutii de a intra in joc. In domeniul gazelor conteaza foarte mult imaginea: daca reusesti sa convingi ca se intampla lucruri intr-o zona, ii vei atrage si pe altii". Jocul de imagine in lumea gazelor a fost intr-adevar confirmat de Aleksei Miller, presedintele gigantului energetic al Rusiei, Gazprom. La un forum energetic de la Buenos Aires, Miller a spus ieri ca Romania ar fi interesata ca gazoductul South Stream, concurentul Nabucco, sa aiba o ramificatie pe teritoriul ei. "Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. Nu este vorba despre instalarea gazoductului pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania", a spus Miller, citat de agentia RIA Novosti. South Stream este un proiect al companiilor Gazprom (Rusia) si ENI (Italia), care urmareste sa aduca gaz rusesc pentru Europa prin Bulgaria, Serbia si Ungaria, care au semnat deja acorduri cu Gazprom.

Romania a inceput sa-si diversifice negocierile in legatura cu rutele alternative de gaz. Desi Romania sustine si este partenera la Nabucco, in ultimul an oficialii romani au avut discutii si intalniri cu Gazprom in legatura cu gazoductul South Stream. Mai multe state participante la Nabucco, precum Ungaria, Austria si Bulgaria, sustin deschis si concurentul South Stream, pentru a nu ramane descoperite in cazul in care unul sau altul dintre gazoducte se va dovedi un esec.

Cele mai citite

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă