Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă, în faţa Ambasadei Franţei din Bucureşti, pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor teroriste de la Paris, dar şi pentru a spune lumii că "ucigaşii" nu au nimic în comun cu religia islamică.
Potrivit Mediafax, încă de sâmbătă dimineaţă, grupuri de români şi de francezi au venit la Ambasada Franţei cu flori şi cu lumânări în mâini. După ce au lăsat florile alături de celelalte, au aprins o lumânare şi au scris câteva cuvinte în cartea de condoleanţe deschisă joi de Amabasada Franţei şi în care au semnat deja mii de oameni, de la şeful statului, primul ministru, miniştri şi ambasadori, până la oameni de afaceri, elevi, studenţi şi pensionari.
Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Francais du Monde. Puţin înainte de ora 14.00, la care a fost anunţată manifestaţia pentru omagierea victimelor atentatelor de la Paris şi pentru libertatea de expresie, a sosit ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul. La scurt timp după acesta a venit şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. După ce a semnat în cartea de condoleanţe, Călin Popescu Tăriceanu a spus că a venit pentru a transmite condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în atentatul din Franţa.
"Îmi exprim durerea, consternarea şi compasiunea pentru evenimentele din Franţa. De asemenea, din partea Senatului României şi a mea personal, exprim întreaga solidaritate cu poporul francez, care este în aceste zile greu încercat. Trebuie să facem cu toţii front comun pentru a ne apăra valorile comune pe care este clădită democraţia noastră, şi anume în primul rând dreptul la expresie, dreptul la liberă exprimare, libertatea presei, care este un bun asupra căruia nu avem ce să negociem cu nimeni. Şi, în acelaşi timp, vreau să salut acţiunea exemplară a autorităţilor franceze, care au reuşit să pună capăt acestei crize, sigur, cu anumite costuri. Dar, în asemenea situaţii, nu cred că există cale alternativă. Întotdeauna trebuie să ne asumăm de la început anumite riscuri şi cred că, iată, sacrificiile făcute pentru apărarea democraţiei, uneori sunt extrem de costisitoare", a spus preşedintele Senatului.
La Ambasadă a venit şi preşedintele Ligii Islamice şi Culturale din România şi al Centrului Cultural Islamic, doctor Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy, care a spus că a răspuns apelului la întâlnirea de sâmbătă pentru că a vrut să arate lumii că terorismul nu are nicio legătură cu religia musulmană.
"Este prima dată când vin la Ambasadă după tragedia de la Paris. Mesajul nostru, al comunităţii musulmane, este că noi denunţăm, condamnăm această acţiune sângeroasă. Suntem alături de poporul francez, de Franţa, de Ambasada Franţei, de familiile îndoliate şi spunem că acest lucru este departe de orice gândire nomală, nu ţine de islam. Nu are nicio legătură cu religia şi preşedintele Franţei a confirmat acest lucur, în discursul lui de vineri seara", a mai spus Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy.
El a adăugat că islamul promovează pacea, dreptatea, iubirea, înţelegerea, trăirea reciprocă, iar "crimele nu au legătură cu islamul". "Imaginea islamului nu a fost afectată de terorişti, pentru că oamenii ştiu foarte bine că religia noastră nu promovează aşa ceva", a arătat preşedintele Ligii Islamice şi Culturale din România.
Doctorul Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy a mai spus că este de 27 de ani în România şi are prieteni de toate religiile.
"Cei care satirizează, o fac şi când este vorba de Isus Hristos, de Papa sau de Charles de Gaulle, de toate tabuurile. Aceştia care au omorât jurnaliştii sunt nişte minţi bolnave, care nu au nimic cu realitatea. Suntem şocaţi", a mai spus preşedintele Ligii Islamice şi Culturale din România.
Consulul Republicii Madagascar, Serge Rameau, care este şi preşedintele Asociaţiei Français du Monde-ADFE, organizatorul manifestării, l-a îmbrăţişat pe Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy şi i-a mulţumit că a venit la evenimentul de la Ambasada Franţei.
"Este o dovadă că noi suntem împreună pentru a ne exprima condoleanţele faţă de jurnaliştii de la Charlie Hebdo, dar şi pentru a dovedi că valorile noastre sunt aceleaşi – libertate, solidaritate, pace. Am organizat o adunare ca să arătăm la toată lumea că suntem şocaţi. Mi-a făcut mare plăcere că a venit aici un reprezentant al autorităţii musulmane", a spus Serge Rameau.
Ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, a mulţumit românilor şi francezilor care în aceste zile au venit în număr mare la Ambasada din Capitală.
"Aş vrea din nou, azi, să mulţumesc tuturor, şi francezi şi români, care demonstrează sprijinul în acest timp foarte important pentru Franţa. Astăzi simţim că România este alături de Franţa, cum Franţa a fost mereu alături de România, în faţa unei tragedii, în faţa evenimentelor care ne-au marcat pe toţi. Această acţiune arată că noi împărţim valori comune şi că aceste valori nu sunt numai franceze, adică libertate, toleranţă. Şi aşa cum am mai spus, libertatea nu poate fi asasinată. Aici, în faţa Ambasadei, ne-am adunat români, francezi. Vă mulţumim tuturor! Reiau, libertatea nu poate fi asasinată", a mai spus ambasadorul Francois Saint-Paul.
Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.
În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi care au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.
Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi, fiind revendicat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Grupul terorist Stat Islamic a revendicat atentatul, mai scrie Mediafax.
Fraţii Chérif şi Said Kouachi – consideraţi autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo – au murit vineri seară în confruntările cu forţele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële.
Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. În cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorât o poliţistă în zona Montrouge din Paris. Conform autorităţilor, el încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalaşnikov.
Complicea sa, islamista Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, este în continuare căutată de poliţie. Potrivit unui oficial din poliţia franceză, ea a reuşit să fugă în timpul intervenţiei forţelor de ordine.
(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)