6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialRobinetul pomenilor electorale, uitat deschis

Robinetul pomenilor electorale, uitat deschis

Noul an le va aduce romanilor, chiar din prima zi, ajutoare sociale mai consistente, alocatii pentru copii majorate, salarii mai mari pentru politisti, preoti si stareti, facilitati fiscale, dar si o atmosfera mai putin poluata in carciumi, datorata atat scumpirii tigarilor, cat si extensiei spatiilor pentru nefumatori. Aceste masuri, financiare si de natura organizatorica, au fost luate nu de actualul Guvern, care se zbate sa realizeze un buget de austeritate pe 2009, ci de Cabinetul Tariceanu, care, in plina campanie electorala, a emis o avalansa de ordonante de urgenta cu impact social. Printre masurile care vor intra in vigoare la 1 ianuarie se numara: majorarea alocatiilor pentru copii cu 2 lei, de la 40 la 42 de lei, cu exceptia alocatiilor acordate copiilor in varsta de pana la 2 ani, care vor fi mai mari cu 30 de lei (230 lei); cresterea venitului minim garantat, acordat de primarii saracilor in schimbul muncii prestate de acestia in folosul comunitatii, pana la 196 lei, pentru familiile de doua persoane; indexarea la 600 de lei a salariului minim pe economie.

"Daca masurile intra in vigoare la 1 ianuarie 2009, Guvernul ar mai avea o sansa sa le schimbe. Nu se stie daca aceste influente au fost luate in calcul in bugetul pe 2009 si am remarcat o dezorientare a ministrilor Muncii si Finantelor pe aceasta tema", spune economistul Aurelian Dochia.

Astfel, alocatiile pentru copii vor creste de la 1 ianuarie cu 2 lei, de la 40 la 42 de lei, cu exceptia alocatiilor acordate copiilor in varsta de pana la 2 ani, care vor fi mai mari cu 30 de lei (230 lei). In paralel, se vor majora alocatiile mamelor aflate in concedii platite pentru cresterea sugarilor, iar primariile vor achita contravaloarea trusoului copiilor nascuti in intervalul ianuarie 2007-decembrie 2008, de 150 lei pentru fiecare beneficiar. Venitul minim garantat, acordat de primarii persoanelor sarace in schimbul muncii prestate de acestea in folosul comunitatii, va creste si el la 196 lei, pentru familiile de doua persoane, 272 lei, pentru familiile de trei persoane, 339 lei, pentru familiile de patru persoane, si 402 lei, pentru familiile de cinci persoane. Au mai fost indexate si prestatiile sociale acordate lunar persoanelor cu handicap, dupa cum urmeaza: 202 lei, pentru adultul cu handicap grav, si 166 lei, pentru handicap accentuat; in acelasi timp, bugetul complementar lunar va fi de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav, de 68 lei, pentru handicap accentuat si de 33,5 lei, pentru handicap mediu. O alta masura batuta in cuie de fostul guvern este scutirea de impozit pe dividendele reinvestite in 2009 de firmele romanesti, in scopul pastrarii locurilor de munca. In ceea ce priveste majorarile de lefuri, castigatorii lunii ianuarie sunt politistii, calugarii, preotii si lucratorii platiti cu salariul minim pe economie. In cazul staretilor, al preotilor si al altor slujbasi bisericesti, salariile vor creste pana la 65-80% din cuantumul lefurilor profesorilor. Agentii principali de politie, salarizati in prezent cu sume intre 2.255 lei si 2.374 lei, in functie de vechime si de alte criterii, vor castiga intre 2.493 lei si 3.442 lei. Salariul minim pe economie, negociat de fostul executiv cu sindicatele, va creste si el de la 540 la 600 de lei.
Analistii economici spun ca astfel de majorari de salarii si de  ajutoare, cu implicatii financiare serioase, bulverseaza actualul Guvern, care le poate modifica din mers, in functie de ceea ce gaseste in vistieria statului. "Daca masurile intra in vigoare la 1 ianuarie 2009, Guvernul ar mai avea o sansa sa le schimbe. Nu se stie daca aceste influente au fost luate in calcul in bugetul pe 2009 si am remarcat o dezorientare a ministrilor Muncii si Finantelor pe aceasta tema", spune economistul Aurelian Dochia.
Alte noutati pentru 2009, legiferate prin acte normative, vizeaza: exercitarea de catre Romania, pentru un an, a presedintiei Initiativei Central-Europene; infiintarea Centrului de Sanatate al Ministerului Apararii; trecerea experimentala a unor spitale municipale, orasenesti si comunale la primarii; inspectarea avioanelor straine avariate care aterizeaza in Romania si retinerea lor la sol pana la remedierea defectiunilor; asigurarea unei mai bune informari a consumatorilor de catre furnizorii de electricitate si de gaze, si inregistrarea sedintelor de judecata cu ajutorul mijloacelor audio-video.

» Masuri antifumat
Nefumatorii nu se vor mai sufoca in baruri, discoteci si restaurante, deoarece proprietarii acestor unitati vor fi obligati sa le asigure cel putin 50% din suprafata localurilor respective, total izolata de spatiul fumatorilor. In cazul in care barurile au o suprafata mai mica de 100 de metri patrati, regulile menite a-i proteja pe nefumatori se anuleaza, daca proprietarul afiseaza avertismentul: "In aceasta unitate fumatul este permis"; alte stabilimente pot interzice, in schimb, fumatul. Masurile instituite de la 1 ianuarie pot fi urmate de interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise, care se va decide de catre Guvern in deplin acord cu politica UE. Noul an nu va aduce doar mai mult aer pentru clientii restaurantelor, ci si scumpiri ale tigaretelor. Ca urmare a majorarii accizelor, pentru un pachet de tigari, romanii vor scoate din buzunar cativa bani in plus. Scumpiri se vor inregistra si la bauturile puternic alcoolizate, ca urmare a cresterii accizei.

Cele mai citite

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Ghidul complet al simbolurilor de pe etichetele detergenților profesionali

Detergenții profesionali sunt esențiali în activitățile de curățenie din diverse domenii, de la spitale și unități de alimentație publică, până la hoteluri și...
Ultima oră
Pe aceeași temă