Mai mulţi generali, printre care Mitică Iliescu şi Cătălin Voicu, ambii foşti consilieri ai lui Ion Iliescu, sunt somaţi să restituie terenurile şi alte bunuri primite „nelegal” ca revoluţionari.
Asociaţia „21 Decembrie 1989″ cere Secretariatului pentru Soluţionarea Problemelor Revoluţionarilor (SSPR) să înceapă acţiunile în vederea recuperării bunurilor primite de mulţi ofiţeri de Miliţie, Armată sau Securitate care au participat la reprimarea demonstranţilor în timpul revoluţiei şi apoi au primit brevete de revoluţionar. În baza acestor acte, ofiţerii au obţinut diverse bunuri, între care terenuri situate la marginea unor păduri şi pe malul unor lacuri sau bălţi. Pe lista neagră a asociaţiei se află generalii Dumitru Iliescu, Cătălin Voicu (aflat în arest pentru corupţie), Ion Suceavă, Valerică Dabu, Marin Oană, Mugurel Florescu, Mircea Mureşan, Gheorghe Carp.
Ofiţerii au obţinut brevete de revoluţionar în timpul primului mandat de patru ani al preşedintelui Ion Iliescu. Tot în acea perioadă, mulţi dintre ei au obţinut apartamente, spaţii comerciale, terenuri de mii de metri pătraţi pe malul lacurilor Snagov sau Mogoşoaia, unde şi-au construit vile impunătoare. La sfârşitul anului 2004, după ce presa i-a demascat pe profitorii-impostori ai revoluţiei, s-a început verificarea şi apoi preschimbarea certificatelor şi brevetelor de revoluţionar. Tot în acea perioadă, generalul magistrat Dan Voinea a pus sub învinuire mai mulţi generali care au participat la reprimarea manifestanţilor din decembrie 1989, motiv pentru care unii dintre ei nu au mai făcut cereri pentru preschimbarea certificatelor. Între aceştia se află generalii Dumitru Iliescu, Mircea Mureşan, Cătălin Voicu. Alţi generali au făcut cereri de preschimbare, dar comisia parlamentară de verificare nu le-a validat solicitările. Între cei nevalidaţi se află generalii Marin Oană şi Ion Suceavă.
SSPR nu pare interesat de recuperarea bunurilor
Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 decembrie 1989″, cere Secretariatului pentru Soluţionarea Problemelor Revoluţionarilor „să deschidă acţiuni civile pentru recuperarea bunurilor primite nelegal de aceşti generali de la Revoluţie, dar şi acţiuni penale pentru falsurile în declaraţiile date ca să obţină brevetele de revoluţionari”. Tot Mărieş spune că „impostorii au obţinut grade de generali, case, terenuri, scutiri de impozite, concedii şi excursii gratuite, medicamente gratuite, iar cei raniţi şi invalizi nu au primit nimic pentru că lor nu le-a mai rămas nimic. Este timpul să se ia bunurile de la impostori pentru a le fi date celor care merită cu adevărat”. Este posibilă o astfel de reparaţie? Am încercat să aflăm răspunsul de la SSPR. Ilie Drăgulin, juristul acestei instituţii, a aruncat responsabilitatea în curtea altora „Acţiunile pentru recuperarea bunurilor trebuie deschise de instituţiile care le-au dat acele bunuri, respectiv primăriile si prefecturile”, ne-a precizat Drăgulin.
„Nu mă pot obliga să restitui terenul”
Generalul Dumitru Iliescu, care a obţinut 1500 metri pătraţi în pădurea Mogoşoaia, pe malul lacului, nu pare afectat de iniţiativa Asociaţiei 21 Decembrie. „Nu mă pot obliga să restitui pentru că nici o lege nu acţionează retroactiv. Şi oricum, eu am vândut o parcelă tatălui meu şi o alta unei alte persoane, deci nu aş avea ce să restitui” spune generalul.