Cristian Diaconescu a facut ieri prima sa vizita in calitate de ministru de Externe la Chisinau, respectand astfel o traditie a diplomatiei autohtone, care in acest fel isi demonstreaza prioritatile.
Dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Andrei Stratan, cei doi diplomati au atins si problema deschiderii consulatelor de la Cahul si Balti, partea moldoveana lasand sa se inteleaga ca acest lucru ar putea fi posibil numai in schimbul deschiderii unor consulate moldovene la Iasi si la Constanta. Specialistul moldovean in geopolitica Oleg Serebrian considera ca introducerea principiului de reciprocitate este, mai degraba, "un nod in papura" pentru deschiderea celor doua reprezentante romanesti in Republica Moldova deoarece "consulatele moldovenesti de la Iasi si Constanta sunt inutile. Nu stiu cati cetateni moldoveni sunt la Constanta si daca au intr-adevar nevoie de asistenta consulara". Lipsa consulatelor romanesti in Moldova a creat nenumarate probleme moldovenilor care doreau sa obtina cetatenia romana, acestia fiind nevoiti sa se inghesuie doar la consulatul de la Chisinau.
Neintelegerile romano-moldovene pe tema consulatelor dureaza de doi ani, incepand cu luna ianuarie 2007, cand seful statului moldovean, Vladimir Voronin, nu a acceptat deschiderea celor doua consulate, in ciuda promisiunilor facute presedintelui Basescu. De asemenea, cei doi ministri de Externe au sugerat ca este posibila parafarea tratatului politic de baza si a celui privind regimul frontierei in cursul acestui an, deoarece echipele de negociatori asteapta "semnalul" pentru a analiza "care sunt oportunitatile pentru finalizarea cat mai rapida a negocierilor pe toate pachetele de negociere", dupa cum a mentionat Cristian Diaconescu. Oleg Serebrian socoteste ca vizita lui Cristian Diaconescu la Chisinau trebuie interpretata ca fiind una de "recunoastere", pentru ca nu se poate garanta pe termen lung continutul discutiilor dintre cei doi ministri de Externe atat timp cat nu se cunoaste rezultatul alegerilor generale din Republica Moldova, programate sa aiba loc la inceputul lunii aprilie.
Vasile Botnaru, seful biroului Europa Libera din Republica Moldova, considera, la randul sau, ca aparenta deschidere a Republicii Moldova fata de Romania nu are la baza "o mare dragoste", ci este facuta pentru "a da bine in fata europenilor care sunt cu ochii pe moldoveni. De imbunatatirea relatiilor cu Bucurestiul depinde negocierea unui nou acord al Republicii Moldova cu UE". Pe de alta parte, in ceea ce priveste cel de-al treilea tratat, cel privind micul trafic la frontiera, ministrul Diaconescu a spus ca, din discutiile pe care le-a avut cu autoritatile de la Chisinau, "nu a inteles" ca ar fi vreo conditionalitate in acest sens. In plus, seful diplomatiei romanesti a mai precizat ca nici una dintre parti nu este interesata sa "instaleze un blocaj pe o anumita conotatie de pe un document sau altul". Declaratiile au venit in contextul in care premierul moldovean Zinaida Greceanii a declarat ca semnarea tratatului de mic trafic la frontiera poate fi simultana cu semnarea celui politic.