0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialREȚEAUA Truică a țepuit BRD cu 43,5 milioane de euro, pe care...

REȚEAUA Truică a țepuit BRD cu 43,5 milioane de euro, pe care le-a ascuns în Monaco, Elveția, Austria, Cipru

UPDATE

Rețeaua TRUICĂ a țepuit BRD cu 43,5 milioane de euro

Remus Truică, fostul șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase, a inițiat, în 2007, un grup infracțional organizat pentru devalizarea BRD-Group Societe Generale, împreună cu directorul general al băncii, Sorin Popa și cu directorul economic, Lucian Cojocaru. Scopul: TRUICĂ a obținut 15 credite, pe numele unor persoane fizice si juridce, de 35 milioane de euro, pe care le-a scos din țară și le-a investit în imobiliare și yachturi. Restul de până la 43,5 milioane de euro au fost obținute de persoane precum Adrian Sârbu (patru milioane de dosari) Elena Udrea, Sorin Roșca Stănescu, alte persoane.

La  grupul infracțional inițiat de TRUICĂ  au aderat alte persoane, între care avocați, notari, evaluatori, oameni de afaceri și chiar și o judecătoare de la Judecătoria Sector 4 București. Rețeau a facilitat acordarea nelegală a 17 credite acordate nelegal  de BRD, dintre care 15 credite, în valoare de 35 de milioane de euro, erau, în realitate, ale lui TRUICĂ

Ce a făcut TRUCĂ cu cele 35 de milioanele de euro

TRUICĂ REMUS a externalizat cele 35.000.000 Euro prin includerea banilor în circuite financiare prin conturi deschise în MONACO, ELVEŢIA,  AUSTRIA şi CIPRU, conturi controlate direct de TRUICĂ REMUS şi APARASCHIVEI CRISTIAN RELU şi apoi folosite de aceştia, după cum am precizat, pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.

Notarii și experții evaluatori implicați s-au ales cu mizilicuri

Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale TRUICĂ REMUS s-a folosit în principal de APARSCHIVEI CRISTIAN RELU, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat  alte persoane, respectiv COCONETE ILIE MARIUS, MUNTEAN ŞTEFAN, LIŞU GEORGE, NICOREŞTEANU IONUŢ VICTOR, POP GEORGIANA MIRELA, POP CONSTANTIN EUGEN, SIMION NICOLAE EDUARD şi CIUMETI NICULAE  care au fost folosite pentru obţinerea de credite în calitate de clienţi privilegiaţi, calitate care era atribuită exclusiv de POPA SORIN MIHAI, directorul general adjunct al băncii.

În acelaşi sens TRUICĂ REMUS a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de APARSCHIVEI CRISTIAN RELU, COCONETE ILIE MARIUS şi SIMION NICOLAE EDUARD, care de asemenea au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

La grupul infracţional organizat iniţiat de POPA SORIN MIHAI (director general adjunct al BRD), COJOCARU LUCIAN (director economic al BRD) şi TRUICĂ REMUS au aderat şi SORIN ROŞCA STĂNESCU şi SÂRBU ADRIAN, care au contractat în folos personal credite în aceleaşi condiţii frauduloase ca şi cele din cazul creditelor contractate în favoarea lui TRUICĂ REMUS.

În realizarea activităţii infracţionale membrii grupului infracţional organizat au fost sprijiniţi de DRULĂ DORIN, BREAZU EUGEN şi SOCOL FLORIN MIHAI, evaluatori agreaţi de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, care au  stabilit, în urma evaluărilor făcute pentru terenurile ce au fost ipotecate în favoarea băncii pentru obţinerea creditelor, valori mult supraevaluate faţă de valoarea reală de piaţă, valori care să acopere formal acordarea creditelor prin raportare la cerinţele impuse de normele de creditare.

În acelaşi scop liderii grupului infracţional organizat au atras în activitate infracţională pe ŞERBAN MINOLA ALEXANDRA şi DIACONESCU DUMITRU, notari publici, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat pe de o parte circulaţia juridică formală a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor, iar pe de altă parte la încheierea unor contracte de ipotecă cunoscând că valoarea imobilelor menţionată în contractele de ipotecă este   nereală.

De precizat este faptul că nici unul din cele 17 credite nu a fost restituit fiind trecute în categoria creditelor neperformante, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.

La data de  04.09.2013, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iulie 2008 – decembrie 2010, TRUICĂ REMUS împreună cu APARASCHIVEI CRISTIAN RELU și STĂNESCU-ROȘCA SORIN ȘTEFAN au obținut în nume propriu cât și prin intermediul persoanelor MUNTEAN ȘTEFAN, NICOREȘTEANU IONUȚ VICTOR, CIUMETI NICULAE, LIȘU GEORGE GABRIEL și COCONETE ATANASIA, POP GEORGIANA MIRELA și POP CONSTANTIN EUGEN credite în valoare de 43,5 milioane euro. 

––

UPDATE:  Remus Truică este cercetat sub control judiciar, în dosarul creditelor de la BRD.

–-

S-a început urmărirea penală față de Truică și cel mai probabil se vor lua măsuri preventive în cazul său.

–-

Omul de afaceri Remus Truică este audiat, marţi dimineaţă, la DIICOT în dosarul mega creditelor BRD. De asemenea, la audieri este aşteptat şi directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa. 

Directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa, împreună cu directorul comerical Lucian Cojocaru și omul de afaceri Remus Truică au constituit un grup infracțional care, prin înșelăciune, dădea credite unor persoane fizice și societăți comerciale, producând o pagubă de peste 43.500.000 euro în dauna BRD.

Astfel,Sorin Popa a aprobat 16 contracte de creditare și acte adiționale și i-a făcut pe cinci directori de sucursale să aprobe alte 18 contracte de creditar, ”prin comandarea şi acceptarea unor rapoarte de evaluare referitoare la garanţii imobiliare care conţin date nereale, cu consecinţa acordării creditelor sau a majorării plafonului creditelor anterior acordate şi de a determina pe angajaţii băncii să transfere sau să introducă în circuitul bancar sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunilor de înşelăciune”, conform unor surse judiciare.

Directorii de sucursale implicați sunt: Dana Băjescu, directoare executivă la Grup Dorobanți, Mihai Andrei Nanu, director comercial la Grup Dorobanți, Alice Monac, de la Agenția Europa, Elena Duhomiceanu, directoare a Agenției Primăverii, Monica Ceaușu, directoare la Agenția Europa după Alice Monac și directorul comercial adjunct al Sucursalei Dorobanți, Alexandru Anghelescu.

Remus Truică nu a dorit să facă declaraţii când a ajuns la DIICOT. 

Potrivit unor surse judiciare, Remus Truică este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, instigare la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Prejudiciul reținut în cazul lui se ridică la 35 milioane euro.

Citeşte şi: Dosarul BRD: Adrian Sârbu, Sorin Roșca Stănescu și Elena Udrea, cercetați pentru împrumuturi cu acte false

Truică ar fi obţinut un credit în mod ilegal de la bancă şi ar fi primit şi comisioane din intermedierile pe care le făcea pentru alţi afacerişti care voiai să se împrumute, potrivit anchetatorilor. 

Suspecţii reuşeau să obţină banii de la instituţia financiară prin supraevaluarea unor proprietăţi.  Astfel, prejudiciul BRD s-ar ridica la 45 de milioane de euro.

Citeşte şi: Ce spune Elena Udrea despre acuzaţiile din dosarul BRD

În acest dosar sunt urmăriţi penal Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă