Dupa aproape doi ani de la congresul in care Ion Iliescu a fost debarcat sub pretext de modernizare a PSD si pregatirea unui partid gata sa se integreze in marea familie europeana, pesedistii si-au dat seama ca le lipseste locomotiva electorala. Si, pentru ca posibilitatea declansarii de anticipate este mare, au trecut cu buretele peste trecutul comunist al lui Ion Iliescu, la fel si peste cercetarea penala efectuata pentru mortii si ranitii revolutiei si mineriadelor, si l-au reinscaunat in fruntea PSD. Chiar daca functia se numeste „presedinte de onoare”, Ion Iliescu a promis ca se va implica activ in conducerea partidului. Aceasta a fost miza intregului Congres al PSD organizat ieri la Romexpo. Un alt obiectiv a fost si el atins. Mircea Geoana si-a mai rezervat patru ani in fruntea PSD.
Lupta crancena in esalonul doi
In rest… „Du-te, ba, in mortii ma-tii, ca te iau la bataie! Dati-va in c… cu congresu' vostru!” Aceste cuvinte care i-au iesit pe gura inconfundabilului Dan Iosif, in timp ce isi infipsese mainile in gulerul unui delegat, au sintetizat spiritul belicos al congresului extraordinar al PSD. Dincolo de discursuri, de huiduieli, de reprosuri si acuzatii aruncate intre liderii partidului, dincolo de incercarile lui Geoana de a crea impresia ca miza PSD este „daramarea Aliantei portocalii si a lui Traian Basescu”, miza PSD a ramas aceeasi dintotdeauna: lupta crancena pentru puterea in partid. Ion Iliescu, Mircea Geoana, Sorin Oprescu, Titus Corlatean s-au luptat din rasputeri pentru controlul asupra celor 1.500 de delegati, al caror vot era pentru ei mai important decat orice altceva.
Mitrea a carat 2.000 de scaune
Sambata a fost o zi lunga pentru pesedisti. La Romexpo, in sala unde ieri urma sa aiba loc congresul, era programata o simulare, pentru ca organizatorul-sef, Miron Mitrea, a dorit sa nu lase nimic la voia intamplarii, mai ales ca pentru el candidatura lui Titus Corlatean la functia de secretar general a constituit un mare factor de stres. Pe la ora 14.00, la Romexpo erau deja prezenti cam toti sefii PSD, plus presedinti de filiale, plus Mircea Geoana. A venit si Titus Corlatean, care nu a slabit din ochi nicio miscare a lui Mitrea si a lui Hrebenciuc. Acesta din urma era insa relaxat, cu gandul la sansele Stelei de a trece pe locul doi in campionat. Mitrea, in schimb, innegurat, a transpirat ore intregi, carand si aranjand el insusi 2.000 de scaune, masurand sala cu pasul si refuzand sa vorbeasca cu cineva, in mod vizibil suparat si tensionat. De abia pe la ora 21.00 au terminat pesedistii aranjamentele si repetitiile pentru congres, ajutati de o armata de tineri de la organizatiile lui Marian Vanghelie si Gabriel Oprea. Dupa simulare s-au deplasat in corpore la Capsa unde Geoana si Mitrea planuisera o intalnire cu sefii de filiale pentru o ultima recapitulare a impartirii voturilor. N-a mai fost sa fie decat un sprit deoarece aflase toata lumea de reuniune, asa ca s-au trezit langa acelasi pahar si prieteni, si dusmani, anihilandu-si reciproc sansele de negociere.
Iliescu: Geoana este un parasutat
In timp ce Mitrea si Geoana asudau la Romexpo, Ion Iliescu era in direct la un post de televiziune si punea tunurile pe Mircea Geoana, pe care, cu doar doua zile inainte, il asigurase ca se bucura de sprijinul sau, acceptand si functia de presedinte de onoare. Sambata seara insa, Iliescu i-a sfatuit pe pesedistii care se uitau la televizor sa il voteze pe Sorin Oprescu si a spus ca „Mircea Geoana este un parasutat din generatia parasutatilor adusi in partid de Adrian Nastase”. Iliescu a spus si ca a stiut despre trecutul de mare taranist al lui Mircea Geoana, dar ca „el este tolerant si a trecut cu vederea acest lucru”.
Ponta si Dancu, anuntati ca perdanti
Congresul a inceput la ora 10.00 dimineata, evident cu o recapitulare a voturilor pe filiale si pe functii. Astfel, inainte chiar ca Mircea Geoana sa deschida lucrarile, delegatii vorbeau cu insistenta despre o posibila infrangere a lui Victor Ponta la functia de vicepresedinte, Ponta fiind puternic antipatizat in filiale. Aceeasi soarta parea sa o aiba la acea ora si Vasile Dancu exact din acelasi motiv. In ceea ce priveste soarta lui Miron Mitrea, lucrurile erau mai neclare si asa au ramas pana seara, vorbindu-se de o lupta stransa intre el si Titus Corlatean. In aceste conditii, nimeni nu a ascultat cu foarte mare atentie discursul de deschidere al lui Mircea Geoana, pe care, de altfel, pesedistii il mai auzisera si la sedintele anterioare, caci presedintele PSD nu a schimbat nici un cuvintel din cele pe care le spune de un an incoace. Geoana a incercat sa dea un mesaj de unitate spunand ca „mandatul echipei va fi unul si numai unul: readucerea PSD la guvernare”. Simtind deja ca are un nou mandat de patru ani in buzunar, Geoana le-a urat colegilor „alegeri frumoase”. Spiritele s-au incins insa in momentul in care Antonie Iorgovan a luat cuvantul pentru a ataca actuala conducere a PSD. Iorgovan a fost huiduit copios de colegi mai ales in momentul in care a spus ca „PSD este in picaj electoral, sub 20%”. Parintele Constitutiei si-a retras candidatura la sefia partidului anuntand ca el voteaza pentru Sorin Oprescu. Acesta a sosit si el la microfon, avand insa in fata ostilitatea delegatilor prost impresionati de prestatia lui Iorgovan. In momentul in care si Sorin Oprescu a inceput sa-i atace pe liderii grupului de la Cluj, Ioan Rus si Vasile Dancu, pe care i-a acuzat ca il tin prizonier pe Mircea Geoana, au reinceput huiduielile in sala. In acel moment, Dan Iosif, suporter infocat al doctorului Oprescu, a ochit un membru de partid care huiduia mai cu foc si s-a repezit la gatul acestuia: „Du-te in mortii ma-tii, ca te iau la bataie!” L-a scuturat de guler pe respectivul pana cand Cristian Diaconescu a fost trimis de la prezidiu sa rezolve situatia, insa Dan Iosif a racnit si la acesta: „Sa fie congresu' de c…at”.
Ele, bietele victime!
Sorin Oprescu i-a acuzat pe Miron Mitrea, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu ca in 2000, la alegerile pentru Primaria Bucurestiului, i-au „vandut” voturile favorizandu-l astfel pe Traian Basescu. „Dan Ioan Popescu, in intelegere cu conducerea PSD, in intelegere cu Adrian, stia si Miron Mitrea, 11.800 de voturi anulate purtau numele lui Sorin Oprescu, asa s-a intamplat in 2000”, a povestit doctorul care, spre deliciul audientei, a fost compatimit tot din pozitia de victima a tradarii de catre Mircea Geoana. „Ceea ce a patit Sorin am patit si eu, a spus Geoana, amintindu-si ca dupa ce a pierdut Primaria Capitalei a fost lasat singur in cortul de campanie de catre Adrian Nastase, care se ascunsese la sediul din Kiseleff. Nastase, prezent si el in sala in calitate de simplu membru, a sarit ca ars si s-a dus la microfon pentru a dezminti acuzatiile. „Nu pot fi asociat cu niciun act de tradare”, a declarat Nastase, precizand ca el insusi a fost subiectul tradarii din partea colegilor la alegerile prezidentiale, insinuand ca propriii sai tovarasi i-au vandut voturile lui Traian Basescu. „Eu insumi am pierdut la Bucuresti voturi.”
Iliescu – presedinte de onoare
Ion Iliescu a declarat aseara in fata congresului PSD ca „poarta in continuare gustul amar al congresului de anul trecut”, insa a precizat ca accepta functia de presedinte de onoare al partidului. „Daca accept aceasta functie, o fac doar ca sa particip activ la viata partidului cu experienta mea”, a spus Iliescu, anuntand ca „nu va participa sub nicio forma la jocurile si negocierile subterane”. A.V.D.