-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialReincepe vanatoarea in Delta

Reincepe vanatoarea in Delta

Paul Cononov, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a luat o decizie care a redeschis scandalul vanatorii in Delta Dunarii. Astfel, Cononov a emis autorizatii de mediu unor asociatii ale vanatorilor care detin fonduri de vanatoare pentru impuscarea capriorilor. Cononov a declarat ca "am fost somat de AJVPS Tulcea si de alte asociatii ale vanatorilor sa emit autorizatii de mediu pentru efectuarea vanatorii sportive la caprior. Pentru ca legislatia este favorabila vanatorilor, am fost nevoit sa emit astfel de autorizatii. Altfel, as fi fost obligat prin instanta sa autorizez aceste activitati, iar asociatiile de vanatori m-au notificat ca, in cazul unui refuz, ar fi solicitat despagubiri foarte mari, motivand ca au contracte comerciale cu agentiile de turism care presteaza servicii turistice vanatorilor veniti in Delta pentru a impusca animale si pasari salbatice".

Respectivele autorizatii de vanatoare au fost emise cu putine zile inainte ca oficialii Comisiei Europene sa se pronunte in legatura cu continuarea procedurii de infringement la adresa Romaniei privind nerespectarea angajamentelor asumate de tara noastra prin Tratatul de Aderare referitor la asigurarea protectiei stricte a ariilor ecologice de interes avifaunistic cuprinse in reteaua europeana a siturilor Natura 2000. Comisia Europeana a notificat Guvernul Romaniei privind declansarea procedurii de infringement. Ca urmare, Guvernul a emis o hotarare prin care a recunoscut propunerea specialistilor romani referitoare la constituirea siturilor ecologice Natura 2000. In respectivul act normativ se prevede insa ca delimitarea efectiva a siturilor avifaunistice din tara noastra se va face in 12 luni, prin ordin comun al ministrilor Mediului si Agriculturii, reglementare care nu a fost adoptata.

 

Organizatiile de mediu sustin ca Delta Dunarii se afla deja sub incidenta legislatiei internationale privind protectia stricta a pasarilor si vietuitoarelor salbatice periclitate si, din acest motiv, vanatoarea pe teritoriul ARBDD nu ar trebui sa fie admisa. Eugen Petrescu, reprezentantul din judetul Tulcea al Societatii Ornitologice Romane (SOR), a declarat ca "475.000 hectare din cele 680.000, cat cuprinde teritoriul ARBDD, sunt inscrise in evidentele Secretariatului General UNESCO drept patrimoniu natural mondial, iar legislatia europeana si cea din Romania interzic activitatile vanatorilor in aceste zone.

» Complicitati
Pentru a-si conserva privilegiile obtinute, vanatorii au apelat la colegii de breasla din Parlament. Deputatii UDMR Attila Kelemen si Tamas Sandor, liberalul Gheorghe Gabor si pesedistul Florin Iordache au reusit sa modifice, in regim de urgenta, Legea vanatorii (407/2006). Conform noului act normativ, accesul vantorilor este permis si in ariile ecologice, mai putin in cele cu regim strict protejat, care, in Delta, cuprind 50.000 ha. Respectiva lege nu a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, la solicitarea asociatiilor neguvernamentale de protectie a mediului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă