Ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris, scrie pe blogul său că „sunt doar puţine ţări în afară de Marea Britanie unde nunta regală a fost urmărită cu mai mare interes decât în România.“ Cum explicaţi acest lucru?
România are relaţii foarte bune cu Marea Britanie. Este principalul recrutor de forţă de muncă din România. În plus, este vorba de o nuntă regală în cea mai cunoscută familie regală.
Ce cadou le-aţi pregătit mirilor?
Prinţul William şi domnişoara Kate Middleton au decis că nu se fac cadouri. Se pot face donaţii la 26 de organizaţii de caritate.
Veţi face o astfel de donaţie?
Da, voi face o donaţie în nume personal. Nu vă pot spune suma. Voi alege un ONG britanic. Pe listă sunt organizaţii din mai multe ţări, eu voi alege una britanică şi voi căuta dacă există vreunul care să aibă relaţii de colaborare cu România.
Potrivit presei britanice, invitatii au primit un ghid de protocol, în care se menţionează o serie de reguli de comportament. Va este de folos acest ghid?
Cel puţin noi, ambasadorii, n-am primit aşa ceva, pentru că se presupune că ştim eticheta şi regulile de protocol. Am primit doar o notă administrativă în care ni se spune la ce oră trebuie să fim şi unde.
Regula spune că ambasadorii trebuie să meargă neînsoţiţi la nunta regula. De ce?
Nu este o regulă generală pentru nunţile regale, este o soluţie impusă acum, din cauza numărului limitat de invitaţi. Acum sunt 1900 de invitaţi, la nunta prinţului Charles au fost 4300 de invitaţi. Mi-a spus un prieten britanic faptul că s-a pus în discuţie dacă ambasadorii să fie invitaţi. Regina a spus însă „I want my ambassadors!“, aşa că suntem şi noi invitaţi ai Reginei. Singurul ambasador căruia i s-a retras invitaţia este cel al Siriei.
Ambasadorii vor fi aşezaţi, în timpul ceremoniei religioase de la Westminster Abbey, imediat în spatele familiei regale.
I-aţi cunoscut personal pe miri?
Pe cei doi tineri, nu, pentru că nu intră în zona mea de activitate. Îi cunosc relativ bine pe Prinţul Charles, pe Ducesa de Cornwall, pe Majestatea sa Regina, pe Ducele de Edinburgh. Prinţul William nu a participat până acum la niciun eveniment la care au fost invitaţi ambasadorii. Noi, ambasadorii, cel puţin de două ori pe an suntem la Palat. În iulie mergem la ceea ce se numeşte „garden party“, unde bem ceaiul cu Regina, pe pajişte.
Deci n-aveţi nevoie de recomandări despre cum să beţi ceaiul la Curtea Regală, aşa cum se explică în ghidul de protocol trimis mai multor invitaţi la nuntă.
A, nu. Luaţi în calcul că sunt ambasador în Marea Britanie din 2008 şi înainte am fost ambasador cinci ani la Bruxelles, altă monarhie. Sunt opt ani de experienţă cu protocolul regal.