La nunta de diamant, Regele Mihai si Regina Ana isi ofera povestea de dragoste intr-un album. Regina Ana isi aminteste ca toata viata "ne-am ajutat unul pe altul si am fost complici, fara sa ne uitam unul la altul, ci privind amandoi, ca o singura fiinta, drumul serpuitor din fata noastra".
Eram in masina, si el a ales momentul de a-mi cere mana intr-un mod original", isi aminteste Regina Ana felul in care a fost ceruta in casatorie acum 60 de ani.
"Atunci ne-am adresat cuvintele care ne promiteau unul altuia", povesteste cu nostalgie sotia Regelui Mihai, care nu a avut insa niciodata sansa de a deveni Regina Romaniei. Nunta de aur sarbatorita de cei doi dupa traditia occidentala la 60 de ani de la casatorie, si nu la 75 dupa obiceiul locului, dureaza trei zile. La Sinaia, Castelul Peles isi deschide astazi portile pentru banchetul aniversar, la care vor veni 14 familii regale din Europa. Regina Sofia a Spaniei pare sa fie oaspetele cel mai de seama, fiindca ceilalti invitati princiari care au venit, desi au titlurile cele mai inalte, acestea sunt doar onorifice: Regele Simeon II si Regina Margareta ai bulgarilor, Regele Constantin II si Regina Ana-Maria ai elenilor, Principele Alexandru II si Principesa Ecaterina ai Serbiei, Arhiducele Karl al Austriei, Duarte Pio, Ducele de Braganza (Portugalia), Ducele Amedeo si Ducesa Silvia de Savoia-Aosta (Italia), Principele Filip si Principesa Anette de Bourbon-Parma.
Ieri Regele Mihai, de 86 de ani, si Regina Ana, de 84 de ani, le-au oferit celor aproape 1.000 de invitati un concert la Ateneul Roman, urmand ca joi la Muzeul National de Istorie sa fie lansat albumul "Nunta de Diamant", scris de Principesa Margareta si Radu Duda si editat de RAO. Regina Ana povesteste in aceasta carte ca atunci cand i-a cerut mana, iar ea i-a dat raspunsul nu s-au privit in ochi, fiindca Regele conducea, iar amandoi urmareau "drumul serpuitor" din fata lor. "Imaginea aceasta privind inainte nu era intamplatoare", spune cu oarecare tristete Regina, fiindca "toata viata noastra asta am facut: umar la umar, ne-am ajutat unul pe altul si am fost complici, fara sa ne uitam unul la altul, ci privind amandoi, ca o singura fiinta, drumul serpuitor din fata noastra".