3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialReferat DNA. Ioan Oltean era ca un ȘEF pentru Crinuța Dumitrean. Cum...

Referat DNA. Ioan Oltean era ca un ȘEF pentru Crinuța Dumitrean. Cum acționau deputatul și afaceristul Rotaru

Deputatul Ioan Oltean era ca un șef pentru Crinuța Dumitrean, președinta comisiei de despăgubiri din cadrul ANRP, la care politicianul a făcut trafic de influență în favoarea afaceristului Mihai Rotaru, pentru a aviza despăgubirea de 109 milioane de lei ( 25 de milioane de euro) pentru un teren din Pitești, supraevaluat cu peste 87 milioane de lei, bani încasați de Mihai Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase, arată procurorii anticorupție. 

”Olteanu Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că, Rotaru Mihai care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acestaDeputatul Oltean Ioan nu avea atribuţii funcţionale ori de demnitate publică, nici măcar tangente cu activitatea ANRP, numirea membrilor CCSD, inclusiv a preşedintelui ANRP fiind în competenţa primului ministru.

În plus, analizând portalul Camerei Deputaţilor rezultă că, Oltean Ioan are activitate în comisii permanente din domeniul administrativ local iar iniţiativele sale legislative în domeniul proprietăţii preluate abuziv lipsesc, având activitate parlamentară intensă pe alte domenii. Cu toate acestea, Oltean Ioan era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei şi era considerat şef de către aceasta, Adăugând şi faptul că, unele dosare de despăgubire erau soluţionate rapid, peste ordinea reglementată, contrar dispoziţiilor legale – aşa cum s-a întâmplat şi cu dosarul nr. 46076/CC – doar în considerarea faptului că acel cesionar era protejatul său, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, se arată în referatul procurorilor anticorupție. 

DNA mai arată cum Ioan Oltean a primit mita de 600.000 de euro în incinta parohiei din Chitila, explicând că afaceristul Mihai Rotaru a fost cel activ în acest lanț al corupției. 

”Doar traficul de influenţă exercitat la nivelul preşedintei A.N.R.P. DUMITREAN CRINUŢA NICOLETA nu ar fi avut aptitudinea să determine obţinerea folosului necuvenit pentru cesionar, deoarece decizia nu aparţinea în exclusivitate acesteia, ci despăgubirea putea fi obţinută numai prin votul, decizia, aprobarea tuturor celor 7 membrii. Aşa fiind, concluzia care rezultă este aceea că actele de abuz şi complicitate, la care s-a adăugat traficul de influenţă, au asigurat cesionarului – cumpărător de influenţă folosul necuvenit. Împrejurările în care au fost comise faptele de abuz şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu soluţionarea dosarului de despăgubire nr. 46076/CC aflat pe rolul A.N.R.P.: Premisa desfăşurării activităţii infracţionale de abuz şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, o constituie iniţiativa complicelui, ROTARU MIHAI, care a fost cel activ în acest lanţ al corupţiei, în care interesul său şi al intermediarului, OLTEAN IOAN, coroborat cu acceptarea rezultatului păgubitor pentru bugetul public de către funcţionarii decidenţi, prin încălcarea dispoziţiilor legale obligatorii, realizează elementele materiale ale laturii obiective a acestor infracţiuni”, arată DNA. 

Afaceristul Mihai Rotaru anticipa câștiguri, după cumpărarea dosarului unei persoane care avea dreptul la despăgubiri 

Totodată, procurorii mai susțin și că, în 2009, Mihai Rotaru a căutat şi a găsit o persoană îndreptăţită la despăgubire, i–a cumpărat dosarul litigios, ştiind că imediat va înregistra cererea la A.N.R.P. de unde va obţine mai mult:

Acest demers dovedește în lanțul cauzal dacă nu preexistența înțelegerii infracționale, cel puţin cunoașterea cutumelor de la nivelul A.N.R.P. aplicabile cesionarilor protejați.  Prin depunerea de către Rotaru Mihai la dosarul de despăgubire a cererii de soluţionare cu prioritate, ca şi cum ar fi fost depusă de (…), fără să ataşeze procura de reprezentare, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate. Astfel, dovedit este şi faptul că Rotaru Mihai a depus cererea de soluţionare cu prioritate pe numele (…), cunoscând traseul rezolvării, iar traficul de influenţă realizat de Oltean Ioan la preşedinta A.N.R.P. pentru el, i–au asigurat o certitudine în plus că această modalitate de rezolvare, deplin cunoscută şi familiară, îi aduce profitul aşteptat.  Aşa fiind, în momentul în care un dosar de despăgubire apărea pe numele cesionarului protejat, acordarea unei despăgubiri consistente şi soluţionarea foarte rapidă a dosarului, prin parcurgerea etapelor legale într-un mod formal, indiferent câte note de observaţii conţinea dosarul din partea personalului aparatului tehnic de specialitate, ţineau de rutină”, mai arată procurorii. 

Totodată, DNA precizează cum membrii comisiei de despăgubiri știau că trebuie să se ocupe de dosarul lui Mihai Rotaru, pentru că era protejatul lui Oltean: ”Dispoziţii legale ce reglementau procedura în sensul Legii nr. 247/2005 Titlul VII, aplicabilă acordării de despăgubiri, în care trebuiau să-şi desfăşoare activitatea membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, în raport cu dosarul de despăgubire nr. 46076/CC/2009 ce a avut ca obiect suprafaţa de 61.857 mp este necesar a fi prezentate pentru că a dovedi că inculpații au avut cunoștință că dosarul cesionarului trebuie aprobat deoarece este protejatul deputatului Oltean Ioan”.

DNA a cerut, vineri, Camerei Deputaților, aviz pentru arestarea lui Ioan Oltean, dar și a lui Cătălin Teodorescu, în acest nou dosar ANRP. Mihai Rotaru și Crinuța Dumitrean află, de asemenea, dacă vor fi arestați preventiv. 

Cele mai citite

România își poate afla principalul adversar din preliminariile CM 2026 abia în 2025

România și-a asigurat locul în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026, însă sistemul complicat de calificare...

Instagram a anunțat că va introduce o funcție nouă

Instagram a anunțat că va introduce o funcție nouă, în testare, care va permite utilizatorilor să își reseteze complet recomandările de conținut pe platformă....

„People of Steel”, documentarul care marchează 1000 de zile de război în Ucraina s-a lansat

Documentarul "People of Steel", care marchează cele 1000 de zile de război în Ucraina, s-a lansat. https://www.youtube.com/watch?v=Yr_EfWLQRKs "People of Steel", documentarul care marchează 1000 de zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă