-2.6 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialRecuperatorii traduc criza financiara: datoriile au explodat

Recuperatorii traduc criza financiara: datoriile au explodat

Criza le da de lucru firmelor de recuperare a datoriilor mai mult decat oricand. Romanii de rand intarzie tot mai des sa-si plateasca ratele catre banci, in special cele in valuta, iar restantele companiilor catre parteneri si furnizori au explodat. In 2009, bugetul va avea din ce in ce mai putine incasari de taxe de la firme si vor aparea blocaje de plata tot mai dese intre companii. Firmele de colectare a debitelor estimeaza si ca, in urma cresterii somajului, numarul "rau-platnicilor" din Romania va creste.

 

"Evidenta cu care criza financiara se instaleaza se resimte la nivelul incidentelor de plati raportate de companiile din tara noastra, care au crescut spectaculos in ultimele doua-trei luni", spune senatorul PDL Iulian Urban, actionar principal al firmei de recuperare a datoriilor "Urban si Asociatii". si romanii de rand se indreapta in aceeasi directie ca firmele, doar ca mai incet. "Posibilitatea romanilor de a-si refinanta imprumuturile – sa imprumute bani de la o ruda, de la o cunostinta care lucreaza in strainatate sau chiar de la o banca – a scazut.

Acest lucru a avut un impact direct asupra posibilitatii romanilor de a-si achita datoriile", ne-a explicat Georg Kovacs, director general al firmei de recuperare EOS-KSI Romania. Desi criza le-a adus clienti din belsug, recuperatorii nu sunt nici ei siguri ca o vor duce bine, pentru ca nu vor mai putea obtine atat de usor lichiditati de la datornici. 

 

Un paradox amar guverneaza lumea firmelor de recuperare de datorii si creante: cand le merge lor bine si au clienti din belsug inseamna ca economia Romaniei merge rau. "Industria colectarii debitelor reda cel mai fidel pulsul economiei nationale. Evidenta cu care criza financiara se instaleaza se resimte la nivelul incidentelor de plati raportate de companiile din tara noastra, care au crescut spectaculos in ultimele doua-trei luni", spune senatorul PDL Iulian Urban, actionar principal al firmei de recuperare a datoriilor "Urban si Asociatii". Firma lui Urban se ocupa in special de datoriile firmelor, iar volumul acestora "a explodat": de la o valoare medie de maximum 200.000 de euro pe zi, in decembrie 2007, s-a ajuns la aproape un milion de euro pe zi in decembrie 2008. "Peste 80% din companii au intarzieri la plata sau depasiri ale scadentelor facturilor.

 

Blocajul financiar generat de aceste incetari de plati se prelungeste in lant, aducand cu el intarzieri la plata datoriilor catre bugetul de stat si la plata salariilor", traduce cifrele in fapte Iulian Urban. Datele oficiale ale Bancii Nationale arata ca in octombrie 2008 restantele de plata ale firmelor si ale populatiei au crescut cu 36% la creditele in euro si cu 8% la cele in lei.
Chiar daca recuperatorii au observat ca firmele au ramas mai repede decat populatia fara bani pentru plata datoriilor, si romanii de rand se indreapta in aceeasi directie, doar ca mai incet. "Posibilitatea romanilor de a-si refinanta imprumuturile – sa imprumute bani de la o ruda, de la o cunostinta care lucreaza in strainatate sau chiar de la o banca – a scazut.

 

Acest lucru a avut un impact direct asupra posibilitatii romanilor de a-si achita datoriile", ne-a explicat Georg Kovacs, director general al firmei de recuperare EOS-KSI Romania. In aceste conditii, firma poloneza de recuperare Kruk International, nou-intrata pe piata romaneasca de colectare a debitelor, si-a dublat valoarea portofoliului de clienti in doar o luna.
Pentru urmatoarele luni situatia se va inrautati, cred recuperatorii de datorii. "Pentru urmatoarele luni estimam o crestere a numarului rau-platnicilor. Cresterea ratei somajului si modificarile generale pe piata fortei de munca vor duce la o inrautatire a calitatii creditelor acordate de banci", estimeaza Isabela Iacob, director general Kruk Romania. In cazul in care criza financiara va continua, iar somajul va creste asa cum a inceput deja sa o faca, datoriile romanilor vor creste rapid.

 

Chiar daca Romania nu va fi atat de rau afectata, cum sustin unii economisti, situatia internationala se va rasfrange asupra romanilor de rand. "Pentru ca suntem conectati la situatia globala, somajul din alte tari afecteaza inclusiv numarul de datornici din Romania. Exista multe cazuri de persoane care isi intretineau familia muncind in tari precum Spania si care acum s-au intors in Romania din cauza ca si-au pierdut locul de munca de acolo", spune Georg Kovacs.
Iulian Urban observa si el schimbarea fortata de comportament a romanilor datornici: "Deja in Romania neplata datoriilor nu mai este o chestiune de rea-credinta, ci o consecinta a dezastrului financiar in care se scufunda in ritm rapid tara". Solutia pentru oprirea acestei scufundari economice, crede Urban, este o infuzie masiva de capital de la Fondul Monetar International sau de la Banca Mondiala, care "sa ajunga in economia nationala si in sectorul privat romanesc, nu la banci sau la multinationale".

» Zambet amar
Cresterea datoriilor ar trebui sa bucure firmele de recuperare, pentru ca valoarea portofoliilor lor a ajuns sa creasca si de zece ori. Totusi, criza financiara nu le iarta nici pe ele. "Desi prognozele noastre pentru 2009 arata o crestere a pietei de recuperari de creante pana la 20-30% fata de 2008, estimam ca unele dintre aceste creante vor fi mai dificil de recuperat", spune Isabela Iacob, de la Kruk International. Datornicii nu vor mai avea pur si simplu de unde sa scoata bani, iar executarea silita – vanzarea bunurilor datornicului – nu va mai functiona, pentru ca nu vor mai exista multi cumparatori si investitori.
"Va fi extrem de greu sa gasesti cumparatori pentru activele sau creantele scoase la vanzare in cadrul falimentelor ori executarilor silite", explica Iulian Urban. Cei care vor profita in 2009 de pe urma crizei vor fi o mana de oameni, crede Urban: "Cei care au bani multi pusi deoparte si care vor avea ocazia sa cumpere bunuri, imobile si chiar afaceri la preturi de nimic".

Cele mai citite

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...
Ultima oră
Pe aceeași temă