8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialRECENSAMANT 2011: S-a găsit ţapul ispăşitor în scandalul CNP-urilor

RECENSAMANT 2011: S-a găsit ţapul ispăşitor în scandalul CNP-urilor

Vladimir Alexandrescu a fost dat afară după ce a spus că românii nu sunt obligaţi să declare CNP-ul.

Virgil Voineagu, preşedintele INS, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că recensământul este în întregime aliniat la regulamentele internaţionale. În acest sens s-a gândit şi metodologia recensământului şi continuitatea faţă de recensămintele anterioare. „Chestionarele au fost aprobate de către comisia centrală în iunie 2011. Ştim că opiniile dumneavoastră contează foarte mult. Nu suntem implicaţi politic. Suntem auditaţi de către Eurostat. Nu este niciun ascunziş. La 21 octombrie am ieşit cu un comunicat de presă în care am precizat obligativitatea CNP, de ce este necesar să fie declarat. Purtătorul de cuvânt a apreciat că persoane  nominalizate special dau amenzi pentru nedeclararea unor variabile, nu orice recenzor. A mers puţin mai departe şi a exprimat din grabă sau dintr-o pregătire insuficientă faptul că nu se va lua amendă. Vladimir Alexandrescu a fost destituit”, a subliniat Virgil Voineagu.

„Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi în absenta acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune”, a declarat, sambătă, într-o conferinta de presă, Vladimir Alexandrescu.

Cristian Emacu din cadrul Ministerului de Interne a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că „au fost identificate o serie de probleme cu care se confruntă judeţele.

Până înprezent au fost recenzate 56,73% din numărul total de locuinţe care ar urma să fie recenzate. De asemena, 11.881.331 de oameni au răspuns la întrebările recenzorilor.

Dorim să accelerăm ritmul. În Capitală sunt probleme mai deosebite. Este extrem de util din toate punctele de vedere. Comparativ cu 2002 este un proces mult mai complicat. Întrebările sunt aliniate la standardul european.

Cristian Atănăsoaie, prefectul Capitalei: Nu există deficit de recenzori la nivelul Capitalei dar ne pregătim pentru variante mai puţin fericite. Nu se pune problema lipsei fondurilor pentru plata recenzorilor. Transportul este asigurat de RATB, iar poliţia Locală şi Naţională este obligată să le stea la dispoziţia recenzorilor. Dacă bucureştenii se îndoiesc de calitatea recenzorilor care le sună la uşă, pot să îi verifice la primării. În zonele cu persoane care nu sunt de naţionalitate română, vor fi trimişi recenzori care cunosc limba acelor oameni. Reamintesc oamenilor că este o acţiune a statului şi îi rog să ne sprijine cu oferirea datelor pe care recenzorii sunt obligaţi să le culeagă.

 

Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă