Reacții ale așa-zișilor ”prieteni” ai Rusiei, între ”Da, m-au contactat” și ”Cine, eu?! Doamne ferește!”

de Andreea Pocotila , 03 decembrie 2014 - stire actualizata la ora 18:27, 03 decembrie 2014
Reacții ale așa-zișilor ”prieteni” ai Rusiei, între ”Da, m-au contactat” și ”Cine, eu?! Doamne ferește!”

SPECULAȚIE. Strategii ruși încearcă să clădească o platformă neoficială pro-rusă cu ajutorul unor intelectuali români, scrie un site ucrainean preluat de presa română.

Unele nume din lista de intelectuali presupuși filo-ruși din diverse domenii confirmă că au existat invitații la întâlniri cu Aleksandr Dughin, în timp ce alții se arată profund șocați de alăturarea numelui lor de cel al ideologului rus.

Ideologul rus Aleksandr Dughin face vizite în România și este interesat de discuții cu reprezentanți de elită din diverse domenii, spun unii dintre cei aflați pe lista de persoane publice care ar fi urmat să pună bazele unei platforme pro-ruse neoficiale în România. În timp ce unii confirmă că au existat încercări să fie atrași în discuții de acest gen, alții se arată extrem de surprinși că numele lor este vehiculat în acest mod și nu își pot explica prezența lor pe lista de așa-ziși prieteni ai Rusiei în România.

Directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, Ilie Bădescu, este trecut al patrulea pe lista de presupuși lideri de opinie de care Aleksandr Dughin s-ar fi folosit sau ar fi urmat să se folosească pentru fondarea unui grup de influență pro-ruse în înalta societate românească. Pe listă apar nume precum cel al fostului președinte Ion Iliescu, fostului prim ministru Adrian Năstase, dar și nume de sociologi, politologi, rectori, scriitori.

Profesorul Ilie Bădescu admite că s-a întâlnit față în față cu Aleksandr Dughin, dar neagă și definește drept ”niște tâmpenii” acuzația că ar fi participat la discuții despre vreun fel de platformă underground.

”Normal că m-am întâlnit cu Dughin, pentru că eu i-am scris postfața cărții, ”Geopolitica Rusiei”. E publică, o puteți găsi. Dar restul este o invenție, o speculație politică, nu am asemenea informații,” spune Bădescu, potrivit căruia întâlnirea sa cu Dughin a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani.

„Cineva m-a întrebat dacă vreau să mă întâlnesc cu Dughin”

Sociologul spune însă că, în urmă cu doar șase luni, a fost întrebat despre oportunitatea unei noi întrevederi cu Alexandr Dughin. ”Cam acum șase luni, cineva m-a întrebat dacă aș fi de acord să mă întâlnesc din nou cu domnul Dughin. Am refuzat, pentru că nu exista un cadru instituțional. Orice tip de întâlnire underground trebuie respinsă. Eu accept astfel de întâlniri doar în cadrul unei relații inter-academice,” spune Bădescu.

Și profesorul Marius Văcărelu, de la Școala Națională de Științe Politice și Administrație Publică București spune că s-a întâlnit cu Aleksandr Dughin, dar la Moscova, în cadrul unor conferințe. Acesta neagă existența unor întâlniri în România cu Dughin sau cu interpuși ai acestuia.

”Participarea mea la acele conferințe este publică. Sunt om de știință, am dorit să devin cel mai bun specialist în geopolitică și nu poți face asta uitându-se doar într-o parte, trebuie să cunoști și spațiul estic. Nu trebuie să vedem însă peste tot trădători,” spune Văcărelu.

Deși s-a arătat flatat de asocierea cu unele nume din listă, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, Doru Tompea, respinge acuzațiile că ar fi participat la întâlniri cu strategii ruși. ”Aș vea să vizualizați site-ul universității pentru a vă convinge de orientarea fermă, pro-atlantistă, a mea și a colegilor mei, fie numai prin prezența unor personalități marcante ale vieții academice, culturale, științifice, politice, care ne-au onorat cu participarea în cadrul evenimentelor și manifestărilor organizate de universitatea pe care o conduc. Mă onorează faptul că am fost ridicat, în Rusia, la statutul om de influență datorită prezenței mele publice. Urmăriți-mi cărțile și studiile pentru a constata orientarea mea,” a transmis rectorul printr-un email, adăugând că din punctul său de vedere tehnica hackerilor este una evidentă, ”de a amesteca oameni reali, cu prestanță publică, și oameni manipulați.”

”Cine, eu?! Doamne ferește!”

Un personaj atipic de pe listă este actorul Dan Puric. Acesta ne-a transmis, printr-o persoană de gen feminin care a răspuns la telefonul dumnealui, că a fost amuzat și surprins de prezența sa pe acea listă. Artistul a negat că ar avea vreo implicare și că ar fi fost contactat de Dughin sau de intermediari ai acestuia.

Extrem de surprinsă să audă că numele său figurează pe o astfel de listă a fost profesoarea de limba română Diana Câmpan, purtător de cuvânt al Universității din Alba Iulia. ”Cine, eu?! Doamne ferește! Nu am nicio legătură cu zona Rusiei. Noi, la universitate, avem legături cu Republica Moldova, prin acele schimburi de studenți. Dar nimic cu Rusia. Habar n-am cum ar fi putut să ajungă numele meu pe o așa listă,” spune Câmpan.

Lista de așa-ziși ”prieteni ai Rusiei” a fost dezvăluită de grupul de hackeri ruși Humpty Dumpty” - „Shaltai Boltai”, potrivit jurnaliștilor de la siteul ucrainean Texty, citați de inliniedreaptă.net. Astfel, hackerii ar fi spart e-mailul lui George Gavrisha, cunoscut ca apropiat al lui Aleksandr Dughin. Gavrisha a lucrat și cu fostul ministru pentru Comunicații și Media a lui Putin, potrivit presei ruse.

Arhiva de email-uri a lui Gavrisha ar fi conținut informații potrivit cărora Dughin ar încerca înființarea unor cluburi de elită sau a unor grupuri de influență în mai multe țări, inclusiv România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • bbbbb

  05 decembrie 2014 22:17

  Nu bag mana in foc pentru cei de pe lista.Dar unii cum e Dan Puric si Dl COja as baga mana infoc.Ei sunt doar nationalisti si nu pro-rusi.

  raspunde comentariului
 • un om responsabil

  05 decembrie 2014 18:55

  Bineanteles ca multi dintre cei nominalizati "nici usturoi nu au mancat nici gura nu le miroase", nu-i asa? S-au, "de unde nu-i foc nu iese fum"." Au incercat si domniile lor marea cu degetul " si si-au zis ca nu-i pentru dansii, ca nu stiu sa inoate. S-au intalnit, au vorbit probleme de universitari, dar doar atat. D e ce sa nu-i credem? Ce suspiciosi suntem!

  raspunde comentariului
 • bbbbb

  05 decembrie 2014 13:14

  Dl Johanis a fost ales pentru ca romanii nu mai suportau clasa politica corupta.Dar problema nu se rezolva.Ce trebuie sa facem pentru a nu mai venii la putere corupti.In primul rand sa vedem care este motivul ajungerii acestor corupti la putere si dau citatu din alt ziarPotrivit unor documente obtinute de Digi24 Dorin Cocos i-ar fi promis lui Sergiu Diacomatu ca îl va mentine în functia pe care o avea, cea de vicepresedinte la ANRP, iar in schimbul acestui sprijin Diacomatu ar fi trebuit sa il ajute neconditionat pe fostul sot al Elenei Udrea cu solutionarea unor dosare. inchei citatu.Intrebarea cum putea cocos sa mentina pe cineva in functie pentru ca el decat sponsorizeaza politicul.Adica cu bani politicul este manevrat.Concluzia este ca trebuie sa eliminam forta banilor in politica.Acest lucru se face prin sponsorizare ZERO .Si campania electorala sa se faca numai din cotizatie fixa de partid unica ca valore pe tzara.ATUNCU ...VA DISPARE ..CORUPTIA CAND SPONSORIZAREA MAFIEI VA FI ZERO.NU se poate ca unu sa fure 61 MILIOANE Euro si Romania nu are bani pentru aparare.LA ZID CU BANDITII ASTIA FARA MILA pentru ca pun in pericol siguranta ROMANIEI.

  raspunde comentariului
 • Unul din lista mason de Malta de Ucraina

  04 decembrie 2014 23:05

  Doru Tompea rector din Iasi care se afla pe lista prietenilor Rusiei este mason cavaler de Malta din 2010. Uitati aici httpswww.facebook.comphoto.php?fbid=143865909075240set=pb.100003554950390.-2207520000.1417724036.type=3theater

  raspunde comentariului
 • concordie

  04 decembrie 2014 18:34

  Fara suparare daca ii iei la bani marunti pe cei de pe lista jumatate nu sunt etnici romani.Iar unii sunt trecuti pe lista din eroare.Ceilalti posibil oameni ai rusilor.

  raspunde comentariului
 • mircea

  04 decembrie 2014 17:53

  sunt numerosi oameni importanti in tara noastra vanduti rusilor ,lista de mai sus este o infima parte din actul de tradare a neamului,care se savarseste zi de zi si clipa de clipa de catre cei pusi sa ne conduca !

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  04 decembrie 2014 15:12

  Trebuie sa fii mare tampit sa pui botul la flecareli ideologice ieftine, sa ai ocazia sa te informezi si sa n-o faci. Spre exemplu, mare nevoie am avut de mecanismul de calculatie costuri la produsele de petrol, pe piata interna rusa. Ma interesa formula dupa calculeaza rusii. Sufletu`, de unde ? Eh. Asa-s unii. Speriati nevoie mare, mama lor de pollitycally ... correcți. Niste oi, numa` nu behaie.

  raspunde comentariului
 • alex

  04 decembrie 2014 13:43

  Trebuie sa fii mare tampit sa asculti ce-ti spune unul ca Dughin,care arata ca RASPUTIN.Dar cum suntem in tara plina de "cozi de topor",cu traditie in acest sens, nimic nu este imposibil

  raspunde comentariului
 • Banc despreGhertzoi

  04 decembrie 2014 11:07

  Profesoara de geografie catre Bula. Bula esti intr-o tara necunoscuta si vrei sa te intorci in Rusia. Cum procedezi.Bula raspunde. Ma orientez dupa mucegaiurile separatiste, dna profesoara !

  raspunde comentariului
 • roman

  04 decembrie 2014 10:34

  Ma intreb daca nu cumva aceste persoane apar pe lista tocmai pentru ca nu au reusit sa fie "agatate" si se incearca decredibilizarea lor. Ar fi prima oara cand hackerii rusi fac si altceva decat sa serveasca interesele lui Putin. Nu de alta, dar daca te-au prins acolo ca ai rasuflat informatii importante, nu mai ai multe de spus dupa...

  raspunde comentariului
 • fata morgana

  04 decembrie 2014 9:47

  si ce va asteptati, sa recunoasca? sa vina si Ponta si sa strige eu sunt de neam slav!? sobolanii lucreaza pe intuneric.

  raspunde comentariului
 • Dan

  04 decembrie 2014 8:05

  Mi se pare o intoxicare menita sa arunce aprioric dubiu asupra sinceritatii oricarei pozitii critice la adresa politicii UE sau Statelor Unite. Era clar ca Ion Iliescu e din capul locului primul pe oricare asemenea presupusa lista. Nu era greu de ghicit ca e normal sa fie urmat de Adrian Nastase. Influenta lor politica si posibilitatile de a mai crea o platforma sunt acum nule. Restul sunt probabil persoane care au manifestat opinii eurosceptice si cineva s-a gandit sa-i includa pe o asemenea lista, ca un mod de aratare a pisicii.

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  04 decembrie 2014 0:11

  Presa de Miticistan a început să semene cu cea din anii '46-'54. Doar că atunci se ocupa conștiincios stalinist de "lupta de clasă a poporului" și de "burghezo-moșierimea trădătoare", acum cică luptă pentru "democrație" și interesele "înălțătoare" ale N.A.T.O., mai precis pentru petrolul și gazul lumii... Cum puteți să aruncați blamul asupra unor persoane, FĂRĂ DOVEZILE NECESARE ? ...pe bază de minciuni perciunate difuzate din Ukraina ? De ce nu dați numele celor care au acuzat în modul ăsta ? Nu așa ar fi deontologic ?

  raspunde comentariului
 • gigibucolic

  03 decembrie 2014 21:17

  Este o lista dar nu completa intrucat nu apare nici un nume de femeie pe aceasta lista. La rusi femeile sunt cele mai puternice activiste, Ana Pauker.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  03 decembrie 2014 20:57

  Ba chiar e bine sa stai de vorba cu lumea, in think thank group-uri. Cu TOATA lumea, democratic. Doar asa poti afla ce se pune la cale, ce le umbla unora pe sub palarie. Nu te obliga nimeni sa iei bani de la ei, sa devii agent, inclusiv de influenta. Desi unii s-ar putea sa devina, fie ca vor, fie ca nu vor. Mai ales daca au slabiciuni exploatabile, hehehe. Nu-i o crima sa discuti cu astia, mai ales daca vrei sa afli cate ceva.

  raspunde comentariului
 • Mihaela

  03 decembrie 2014 19:17

  Cea mai cautata oferta de lucru a anului! Vrem sa extindem fenomenul care s-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email mihaelamonica74yahoo.com

  raspunde comentariului
 • bbbbb

  03 decembrie 2014 19:00

  Comentez afirmatia dl. Bădescu Cam acum șase luni, cineva m-a întrebat dacă aș fi de acord să mă întâlnesc din nou cu domnul Dughin.AR FI INTERESANT CARE ESTE NUMELE PERSOANEI DE LEGATURA.dar cred ca SRI are alta treaba si nu-si pierde timpul cu nimicuri.... nastase.wordpress.com20130917fondatorul-miscarii-eurasia-la-fundatia-europeana-titulescu

  raspunde comentariului
 • bbbbb

  03 decembrie 2014 18:57

  Cam acum șase luni, cineva m-a întrebat dacă aș fi de acord să mă întâlnesc din nou cu domnul Dughin.AR FI INTERESANT CARE ESTE NUMELE PERSOANEI DE LEGATURA.dar cred ca SRI are alta treaba si nu-si pierde timpul cu nimicuri.... httpnastase.wordpress.com20130917fondatorul-miscarii-eurasia-la-fundatia-europeana-titulescu

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design