» Un tanar inventiv a starnit un veritabil conflict intre politie si instanta pe motiv ca radarul care l-a "prins" n-ar fi omologat si nu putea surprinde viteza de 120 km/h pentru care a fost amendat.
» In 2005, Dinu Adrian-Robertin a mai fost implicat intr-un scandal legat de inregistrarea la OSIM a semnaturii de pe celebrele vase Galleé.
Aparent un simplu sofer vitezoman, Dinu Adrian-Robertin a reusit sa dea peste cap Politia Rutiera prin procesul castigat zilele trecute la Judecatoria Urziceni, in care a contestat amenda de 750 de lei pentru ca a rulat in localitate cu viteza de 120 kilometri la ora. Judecatorul Petre Buzatu a hotarat ca reclamantul trebuie sa primeasca doar un avertisment, pentru ca nu avea documentele de identitate ale sale si ale autoturimului Toyota cand a fost oprit de echipajul politiei, dar nu si amenda pentru depasirea vitezei legale.
"Din plansele depuse de organul constatator rezulta ca autoturismul politiei (…), pe care era montat aparatul radar, era in miscare. Aparatul radar tip Python II a fost omologat de Biroul de Metrologie Legala numai in modul stationar", si-a motivat magistratul decizia de admitere in parte a plangerii. Fapt contestat de Inspectoratul Judetean al Politiei – care sustine ca radarul este omologat – si intarit de declaratia directorului de la Biroul de Metrologie Legala, Dragos Boiciuc. "Judecatorul s-a uitat pe site si a vazut prost. Python II este omologat atat static, cat si in miscare. Este o eroare judecatoreasca, nu a radarului", ne-a declarat directorul Boiciuc, care a negat totodata faptul ca institutia sa ar fi emis un document pe baza caruia a fost luata decizia instantei.
"Este creat un precedent"
Iulian Urban, presedintele grupului de companii Urban & Asociatii, specialist in recuperari de credite, ne-a subliniat ca Dinu Adrian-Robertin s-a bazat tocmai pe adresa de la Biroul de Metrologie prin care era desfiintata functia de depistare a vitezei unui autovehicul in trafic daca si masina politiei ar fi in miscare. "Este bine pentru ca se creeaza un precedent, iar oamenii pot contesta astfel de sanctiuni pe baza unor probe obtinute cu aparate neomologate", a mai spus Urban.
Singurul care nu a putut sa-si justifice decizia este chiar judecatorul Buzatu, care se afla intr-un prelungit concediu medical. Nici Dinu nu se lasa convins sa discute cu presa, dupa un episod intre el si media legat de proprietatea intelectuala. Povestea acestui conflict dintre justitie si politie nu s-a termina cu acest episod, pentru ca "a fost facut recurs, iar Tribunalul Ialomita urmeaza in toamna sa pronunte sentinta", ne-a declarat seful IGP, chestorul Gheorghe Popa. Judecatorii de la instanta superioara au posibilitatea de a clarifica situatia care ar putea crea un precedent. Precedent care ar putea fi folosit de vitezomani. Anul trecut, Politia Rutiera a emis 994.903 amenzi pentru depasirea vitezei legale, iar anul acesta 472.456. Nu toate aceste incalcari ale legii au fost surprinse de aparatele contestate acum.
» Soferul Dinu, proprietarul marcii Gallé
Pe cale de a deveni artizanul unui precedent, Dinu Adrian-Robertin nu este doar un simplu sofer care a descoperit calcaiul lui Ahile in relatia cu Politia Rutiera. El a mai starnit un scandal national in 2004, la un an dupa ce a inregistrat la OSIM marca vaselor tip "Gallé". Dinu a profitat de o scapare legislativa si si-a adaugat la avere semnatura grafica a celebrului fabricant Emile Gallé (n.r. –inventator al procedeului, in sec. XIX). Cu certificatul de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, bucuresteanul i-a somat pe cei 64 de producatori ai acestui tip de vase sa-i achite licenta, pentru ca el este proprietarul marcii. In caz contrar, meseriasilor stabiliti la Buzau li se interzicea activitatea inceputa in 1960 in Romania, tara care a ramas, de altfel, unicul producator de vase tip Gallé. De atunci au izbucnit o serie de procese intre el si anumiti producatori, procese care au continuat ani de zile.