Nivelul migratiilor internationale catre statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a continuat sa creasca in anul 2005 (+11%), predominante fiind migratiile familiale, in timp ce numarul cererilor de azil si-a mentinut tendinta de scadere (-15%), releva cel mai recent raport al organizatiei, dat publicitatii astazi la Paris, informeaza AFP, preluata de Rompres.
Pe ansamblul zonei, in 2005 circa 3,5-4 milioane de persoane au obtinut statutul de rezidenti permanenti legali, indica documentul intitulat "Perspectivele migratiilor internationale".
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in SUA (+164.500), Marea Britanie (+55.000) si Italia (+31.000). In schimb, un recul a avut loc in Franta (-5.200), Germania (-13.000) si Elvetia (-2.000).
Aceste cifre nu includ decat imigratia legala de tip permanent, in contextul in care in Europa, spre exemplu, nivelurile cumulate ale imigratiei ilegale sunt estimate la 1% din numarul locuitorilor.
Potrivit raportului, mai multe tari europene ale OCDE, printre care Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Portugalia, Suedia si Marea Britanie, apeleaza in mod considerabil la migratia pentru forta de munca, aceasta reprezentand 30-40% din totalul fluxurilor de imigratie permanenta.
In schimb, numarul solicitantilor de azil a continuat sa scada in 2005 (-15%); 23% dintre cereri au provenit din Africa, in timp ce Franta si Marea Britanie au fost principalele tari de destinatie.
O alta tendinta este cresterea, in medie cu 40% incepand din 2000, a numarului de studenti straini, niveluri chiar mai ridicate inregistrandu-se in Noua Zeelanda, Cehia, Irlanda, Australia si Franta.
Raportul evidentiaza, de asemenea, o schimbare neta in ce priveste tarile de origine a emigratiei catre Europa, unde au avut loc cresteri ale fluxurilor provenite din Europa Centrala si de Est, odata cu extinderea Uniunii Europene in mai 2004 si aderarile recente ale Romaniei si Bulgariei.
In afara Europei, migratiile principale sunt originare din India si din China.
Documentul OCDE mai evidentiaza o constanta: in 2004-2005, in toate tarile OCDE, cu exceptia Poloniei, Ungariei si SUA, rata somajului printre imigranti a fost superioara celei in randul populatiei autohtone.