17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRaport secret FMI: Romania trebuie sa intre mai repede in zona euro

Raport secret FMI: Romania trebuie sa intre mai repede in zona euro

Intr-un raport confidential al FMI, citat de cotidianul britanic "Financial Times", expertii Fondului sunt de parere ca statele membre UE din Europa Centrala si de Est care intampina probleme din cauza crizei economice, inclusiv Romania, ar trebui sa renunte la moneda nationala si sa treaca la euro. FMI isi motiveaza aceasta idee argumentand ca, pentru statele estice ale UE, "adoptarea euro ofera cele mai mari avantaje in ceea ce priveste rezolvarea unor probleme cum ar fi cumularea de datorii in valuta, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii".
Majoritatea statelor central si est-europene nu sunt inca pregatite sa indeplineasca criteriile pentru a trece la euro: deficit bugetar sub 3 la suta, grad de indatorare sub 60 la suta din PIB si inflatie anuala sub 1,5 la suta. De aceea, FMI sugereaza Comisiei Europene sa relaxeze standardele pentru adoptarea monedei unice.

 

Specialistii Fondului considera ca statele din Europa Centrala si de Est ar putea sa devina membre fara drepturi depline, de pilda fara a obtine un loc in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).
Comisia Europeana a refuzat sa comenteze informatiile aparute in "Financial Times", iar un purtator de cuvant, citat de Reuters, a explicat ca "pare sa fie un raport intern, aparut cu o luna in urma". Altfel spus, Comisia avea cunostinta de acest raport FMI care urmareste stabilizarea statelor nou-venite in UE. Reprezentantul Comisiei a declarat  ca statele din aceasta zona au fost deja ajutate sa depaseasca criza, sugerand in acelasi timp ca Bruxelles-ul nu ia in calcul acceptarea inainte de vreme in zona euro a statelor din Est cu probleme.  Exista totusi o exceptie in aceasta privinta: Muntenegru, un stat aspirant la clubul european, dar care a adoptat in mod spontan euro ca moneda nationala.

 

Adrian Vasilescu, director la Banca Nationala ne-a spus ca ar fi fost bine daca Romania ar fi fost deja in zona euro, deoarece "disparea riscul unui curs valutar fluctuant", dar oficialul nu sustine varianta FMI. Ovidiu Niculescu, profesor la Academia de Studii Economice, recunoaste avantajele adoptarii euro mai ales prin eliminarea "atacurilor speculative", dar mizeaza la randul sau pe o aderare "pas cu pas" la spatiul euro. De asemenea, Ionut Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, considera ca "adoptand o alta moneda nu mai ai riscul de depreciere", insa daca "ar intra toate statele nou-venite in zona euro, ele ar avea o pondere destul de insemnata si consecintele sunt greu de estimat". In schimb, Aurelian Dochia, presedintele Centrului Roman pentru Politici Economice, argumenteaza ca "pericolul de destabilizare a monedei euro este mic, avand in vedere ca dimensiunea economiilor din Est reprezinta doar 10% din cea europeana".

 

Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata, contrazice aceasta opinie, sustinand ca "adoptarea euro nu este fezabila pentru Romania, fiindca ar trage statele care au deja aceasta moneda".
Folosind un alt fel de explicatii, Adrian Vasilescu subliniaza ca adoptarea monedei unice nu este oportuna in acest moment, deoarece "Romania nu are acum stavilarele necesare pentru a opri preturile". Argumentul suprem al oficialului BNR este ca, "daca am trece la euro acum, painea ar putea ajunge de la 1 leu la 4 lei".  Economistul Aurelian Dochia crede ca sugestia FMI "este fezabila numai daca se respecta un anumit calendar", pentru ca altfel "ar trebui modificate sau relaxate chiar criteriile de aderare la euro prevazute in Tratatul de la Maastricht, iar tarile importante ale UE nu sunt de acord cu astfel de masuri".

 

O eventuala relaxare ar putea dura destula vreme, iar Romania ar trebui oricum sa satisfaca toate criteriile de trecere la euro pana in 2012, data la care moneda comunitara ar trebui sa circule in paralel cu moneda nationala. Aceasta perioada de preaderare la zona euro, care dureaza doi ani, ar fi necesara, in opinia lui Liviu Voinea, pentru a stabili cursul de la care se face trecerea la euro.
Ionut Popescu, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, crede ca, pentru a adopta euro, Romania "fie va merge pas cu pas, fie UE va accepta sa-si asume niste riscuri". De aceea, consilierul premierului inclina mai degraba sa creada ca "UE nu ar accepta atat de repede schimbarea regulilor de aderare".
Aurelian Dochia atrage insa atentia ca nici dupa adoptarea monedei unice "tarile nu sunt scutite de dezavantaje, iar tarile care nu sunt competitive vor avea probleme".

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă