21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRaport Freedom House: Starea democratiei s-a ameliorat in Romania

Raport Freedom House: Starea democratiei s-a ameliorat in Romania

Starea democratiei s-a ameliorat in Romania si Bulgaria in 2006, in conditiile in care standardele democratice au coborat ori au stagnat in majoritatea statelor din centrul si estul Europei membre ale Uniunii Europene, indica organizatia neguvernamentala americana Freedom House in raportul sau 'Natiuni in tranzitie' pentru anul 2006 – informeaza astazi Associated Press, preluata de Rompres.

In Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, s-au inregistrat unele ameliorari in 2006, datorita eforturilor de a indeplini cerintele UE.

In Romania, care si-a imbunatatit 'scorul de democratie' de la 3.39 in 2005 la 3.29 in 2006, evolutiile pozitive au fost cresterea independentei justitiei, aducerea in fata justitiei a unor cazuri de inalta coruptie si concentrarea mai mare a jurnalismului de investigatie asupra activitatilor guvernului.

In Bulgaria, societatea civila a 'continuat sa joace un rol activ', iar constitutia a fost amendata pentru a introduce mai multa transparenta in sistemul judiciar, constata Freedom House, care a imbunatatit scorul Bulgariei de la 2.93 in 2005 la 2.89 in 2006.

'Scorul de democratie' este stabilit pentru fiecare tara pe baza unor note de 1 (cea mai buna) la 7 (cea mai slaba) la sapte categorii: procesul electoral, societatea civila, media independente, guvernarea nationala si locala, sistemul de justitie, coruptia.

Conform raportului, conditiile politice s-au inrautatit in 2006 in Polonia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Lituania, si au ramas nemodificate in Cehia, Estonia si Letonia.

In ce priveste Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), tendintele multinanuale indica inrautatirea nivelelor de democratie, in conditiile in care framantarile politice pun tot mai mult in urma progresele economice.

"Populismul si anti-liberalismul sunt in crestere, independenta justitiei este atacata sau este supusa unei presiuni tot mai mari, iar media demonstreaza un partizanat in crestere si un nivel scazut de profesionalism", afirma raportul, care mai noteaza ca in lupta impotriva coruptiei "exista un decalaj notabil intre legislatie si practica".

Potrivit Freedom House, in 2006 situatia democratiei s-a deteriorat cel mai mult in Polonia (de la 2.14 la 2.36), unde presedintele Lech Kaczynski si premierul Jaroslaw Kaczynski, fratele sau geaman, actioneaza pentru concentrarea puterii, centralizarea si intarirea statului, in defavoarea autonomiei si a societatii civile.

Raportul consemneaza scoruri mai slabe si pentru Slovacia (de la 1.96 la 2.14) si Ungaria (de la 2.00 la 2.14). Referitor la Slovacia, Freedom House critica tentativele de concentrare a puterii, de pilda prin abolirea tribunalelor speciale de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. In Ungaria, coalitia condusa de socialisti "a dezinformat in mod deliberat in legatura cu starea economiei" inaintea alegerilor din aprilie 2006, iar divizarile tot mai profunde intre partidele de stanga si de dreapta au dus la o criza de conducere, mai noteaza raportul organizatiei americane.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...
Ultima oră
Pe aceeași temă