5 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSpecialRaport. Peste 75% dintre organizații s-au confruntat în ultimii doi ani cu...

Raport. Peste 75% dintre organizații s-au confruntat în ultimii doi ani cu incidente de securitate informatică

Peste 75% dintre organizații s-au confruntat în ultimii doi ani cu incidente de securitate informatică. Printre temerile privind riscurile de securitate asociate cu utilizarea de software nelicențiat, 64% dintre utilizatori au invocat accesul neautorizat de către hackeri și 59% pierderea de date. În primele 8 luni ale anului 2014, Politia Română, prin structurile de investigare a fraudelor, a depistat 208 infracțiuni la regimul produselor softwar

În fiecare secundă 12 persoane sunt victime ale criminalității înformatice

Rapoartele arată că în fiecare secundă 12 persoane sunt victime ale criminalității informatice. Acest tip de infracționalitate este un fenomen acut al zilelor noastre, care afectează nediscriminatoriu persoanele fizice, companiile și guvernele. 
Criminalitatea informatică costă companiile peste 450 de miliarde de dolari anual, 1 din 5 companii mici și mijlocii fiind vizată de infractorii cibernetici. De asemenea, 50% dintre adulții activi online au fost victime în ultimul an, mai arată statisticile, se arată îmtr-un raport al Business Software Alliance (BSA)

BSA și Poliția Română avertizează că utilizarea de software contrafăcut sau nelicențiat crește gradul de risc de infectare cu malware și lasă loc pentru furtul de informații. Un malware poate, de exemplu, captura date personale de autentificare cu ocazia accesării serviciilor de tip online banking (ceea ce poate duce la situații de furt al banilor din contul bancar) sau a altor servicii online sau poate înregistra fiecare acțiune desfășurată pe un calculator, astfel că orice fel de date confidențiale pot fi subtilizate cu ușurință, pentru a fi folosite în interesul celor ce le accesează neautorizat sau vândute mai departe.
În plus, optând pentru soluții neadecvate de licențiere se pot crea sau perpetua situații de încălcare a legii, prin utilizarea de software parțial nelicențiat (cazuri în care se dețin mai puține licențe decât numărul de programe instalate) sau prin licențierea incorectă (cazuri în care versiunea, ediţia și/sau destinația licenţei achiziţionate nu corespund cu programul software instalat sau modul în care este utilizat software-ul este necorespunzător licenței).

Riscuri de securitate
Programele pentru calculator provenite din surse neautorizate sunt adesea însoțite de la început de malware (viruși, troieni, programe spion etc.) sau permit descărcarea de malware după instalare, din cauza faptului că programele contrafăcute sau neautorizate, de cele mai multe ori, au dezactivate elementele de securitate. Ca atare, la instalarea unui astfel de program, utilizatorul permite, fără a fi măcar conștient, accesul malwareului în calculator, ceea ce afectează buna funcționare a acestuia și a rețelei din care face parte sau, mai grav, poate genera riscuri de securitate și
confidențialitate a datelor personale, de afaceri și financiare ale utilizatorului.

Ce poate face un malware „ascuns” în soft-ul piratat
Un malware poate să captureze parolele și datele personale de autentificare, poate să imite imite pagina de acces la site-ul de online banking, poate să redirecționeze căutările pe internet către site-uri periculoase și poate să captureze informațiile de contact și de conectare și să trimită mesaje de pe
calculatorul sau în numele utilizatorului. 

IDC estimează că, în 2014, la nivel global, companiile vor suporta costuri de peste 364 de miliarde de dolari din cauza breșelor de securitate, în timp ce costul informațiilor pierdute este estimat la un total de 2,3 miliarde de dolari.

Riscuri legale
Încălcarea drepturilor de autor reprezintă infracțiune. Ca atare, utilizarea de software nelicențiat corect poate atrage şi consecinţe de ordin legal, respectiv pedepse aplicabile atât persoanelor fizice din conducerea companiilor, cât și persoanelor juridice înseși pentru fapte de natură penală. În plus, titularul drepturilor de autor încălcate poate solicita despăgubiri civile de până la de 3 ori prețul licenței; suplimentar, dacă se dorește utilizarea în continuare a produselor respective, este obligatorie și legalizarea prin achiziționarea de licențe corespunzătoare software-ului utilizat.

Daunele unei crize de imagine provocate de o posibilă condamnare sau chiar investigație sunt greu de evaluat şi dificil de atenuat în timp. Legislaţia în vigoare permite publicarea hotărârilor de condamnare, iar, în unele cazuri concrete, companiile au fost obligate să publice anunţuri referitoare la încălcarea legislaţiei privind drepturile de autor şi la consecinţele suferite.

Rata pirateriei software pentru PC-uri în România a scăzut în 2013 la 62%, de la 63% în 2011, pe fodul acţiunilor de combatere a acestui fenomen, fără de care acest indicator ar fi crescut cu 2 până la 4 puncte procentuale în perioada amintită, potrivit unui studiu IDC.

"IDC consideră că modificarea dinamică a pieţei PC-urilor din România, şi anume creşterea ponderii PC-urilor aduse şi instalate de către consumatori, a condus la o situaţie de piaţă în care, în absenţa unor eforturi eficiente anti-piraterie, rata pirateriei la nivel de ţară ar fi crescut de fapt cu 2 până la 4 puncte procentuale între 2011 şi 2013", se arată într-un studiu IDC prezentat, marţi, de Business Software Alliance (BSA) într-o conferinţă de presă.

Un alt studiu IDC prezentat de BSA arată legătura dintre software-ul nelicențiat sau contrafăcut și malware.

Astfel, în România, la o rata a utilizării de software nelicențiat de 62%, rata la care malware-ul este găsit pe PC-uri se situa la 30,79% la finele anului trecut, comparativ cu 27,5% în septembrie 2013.

La nivel mondial, la o rată de utilizare de software nelincenţiat de 43%, ponderea PC-urilor cu malware a atins 21,58% la finele anuli 2014, în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de septembrie 2013.

IDC a estimat la 19 miliarde de dolari valoarea ce ar putea fi cheltuită în acest an de companii numai în Europa Centrală și de Est pentru a înlătura consecințele malware-ului grefat pe software piratat, respectiv pentru identificarea, repararea și recuperarea datelor, în vreme ce scurgerile neautorizate de date de business și confidențiale ar putea costa companiile din aceeași regiune 39 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, riscurile de securitate la care se expun companiile sunt strâns legate de gradul de informare a angajaților privind utilizarea de software licențiat, dar și de existența unor politici formale în acest sens.

Astfel, conform studiului "The Compliance Gap. BSA Global Software Survey", dat publicității în iunie 2014, 50% dintre angajații companiilor care au o politică formală privind licențierea software nu aleg niciodată software nelicențiat pentru a-l instala la serviciu, în timp ce, în cazul companiilor care nu au o politică formală în acest sens, ponderea angajaților care nu aleg să utilizeze software nelicențiat scade la 26%.

Potrivit datelor BSA, prezentate în cadrul unei conferinţe de presă organizată împreună cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în primele 8 luni ale acestui an au fost derulate 400 de acțiuni de combatere a criminalității în domeniul dreptului de autor și al drepturilor conexe.

"Aceste acţiuni s-au concretizat în descoperirea a peste 200 de infracțiuni la regimul produselor software, indisponibilizarea a peste 1.000 de sisteme informatice, precum şi indisponibilizarea de suporturi de stocare. Valoarea despăgubirilor solicitate de titularii de drepturi este de aproximativ un milion de euro", a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, comisar şef Alexandru Cătălin Ioniţă.

În perioada septembrie 2013 – iunie 2014, IGPR şi BSA au iniţiat o campanie de conștientizare care a vizat un total de 53.562 de companii, dintre care peste 6.600 au primit consultanță individualizată pentru a-și clarifica întrebările legate de licențierea software, iar peste 2.600 au întocmit și trimis către BSA un audit software.

În acest an, BSA şi IGPR vor continua această campanie în rândul companiilor, urmând să aibă loc evenimente de informare privind riscurile utilizării de software nelincenţiat în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, București, Ploiești, Constanța și Timișoara.

Calendarul acestor evenimente poate fi accesat pe portalul www.softwareculicenta.ro.

De asememena, IGPR şi BSA vor trimite scrisori la circa 30.000 de companii cărora li se va recomanda revizuirea situaţiei utilizării de programe software, pentru a identifica eventualele discrepanţe între software-ul utilizat şi licenţele deţinute, pentru a evalua riscurile existente ca urmare a utilizării de programe neautorizate şi pentru a lua măsurile necesare în vederea eliminării acestora.

BSA este o organizaţie non-profit creată în scopul promovării intereselor industriei de software şi a partenerilor din industria de hardware. 

Cele mai citite

Mohamed Salah încheie anul cu cifre impresionante! Recorduri doborâte și un sezon de excepție

Mohamed Salah a strălucit în ultima partidă a lui Liverpool din 2024, contribuind decisiv la victoria categorică, scor 5-0, pe terenul lui West Ham....

Djokovic și Kyrgios avansează spectaculos în turul 2 la Brisbane în proba de dublu!

Novak Djokovic și Nick Kyrgios au făcut spectacol pe teren, calificându-se în turul 2 al probei de dublu de la Brisbane după o victorie...
00:07:35

VIDEO. „Aveam doar șase ani când am fost expulzați”. Naftali Furst își rememorează experiența, la 80 de ani de la sfârșitul lagărelor naziste

Pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, AFP a vorbit supraviețuitori din întreaga lume. În 1944, întreaga...
Ultima oră
Pe aceeași temă