Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Raed Arafat, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că fiecare accident trebuie analizat pentru a se stabili ce s-a întâmplat, responsabilitatea putând fi definită "în diferite metode", și a sfătuit să nu fie acuzat, direct, fără o investigație, "șeful cel mare".
"Așteptăm să vedem investigația să zică ce a fost acolo și care erau împrejurările accidentului (…), dacă secretarul de stat sau ministrul este responsabil. Eu cred că ar trebuie să ne schimbăm un pic mentalitatea, să ne uităm foarte bine la ce se întâmplă în teren. Nu puteți să trageți la răspundere fiecare la nivelul cel mai înalt când în teren se întâmplă ceva cu o mașină, cu un mijloc de intervenție sau ceva. Fiecare accident poate să fie analizat, vedem ce a fost și vedem cum poate să fie prevenit. Dar responsabilitatea poate să fie definită în diferite metode și nu putem să venim la fiecare chestie care se întâmplă să spunem că șeful cel mare răspunde, decât dacă se descoperă în cazul în care investigația este finalizată că a fost o neglijență directă din partea persoanei respective", a declarat Arafat, întrebat despre accidentul de la Siutghiol.
El a afirmat că în locul elicopterului prăbușit la Siutghiol a fost cumpărat altul modern cu banii primiți de la asigurător.
"Noi am recuperat elicopterul care a căzut la Siutghiol prin asigurări și urmează să fie preluat. Deci, normal, când pierzi un elicopter, pierzi un aparat, dar pierzi și pilotul. Ca priorități avem revenirea activității la Iași, care urmează să se facă în cel mai scurt timp și, bineînțeles, în nord-vest, baza aeriană este într-o fază foarte avansată la Sălaj, dar și acolo depinde de ieșirea unui număr de piloți pregătiți pentru acest aparat. Aparatele se recuperează, pentru că erau asigurate CASCO, dar trebuie să-i formezi pe alții, nu-i putem recupera pe cei pe care i-am pierdut", a precizat Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Potrivit acestuia, este necesară achiziționarea unui simulator de zbor pentru pregătirea piloților de elicopter.
"Vedem necesară dotarea cu un simulator pentru piloți. La acest moment, noi am trimis piloții pentru pregătirea pe simulatoare afară. Au fost mai multe trimiteri afară, inclusiv Fundația pentru SMURD a plătit pregătiri la Poliția Germană și i-a trimis acolo la simulatoare, dar și în cadrul acestui proiect. Este momentul ca Inspectoratul de Aviație să dețină un simulator de zbor pe elicopterele EC-135 pentru a face o pregătire mult mai intensă pentru pilot. Când îi trimiți afară, trebuie să găsești o perioadă liberă pentru simulator, trebuie să te programezi, nu întotdeauna ai acces, pentru că sunt mulți alții care se înscriu la aceste simulatoare ca să fie pregătiți. Având în vedere volumul activității noastre, deja atingând peste 6.000 de ore de zbor, numai pe partea SMURD-ului, este normal să existe un simulator", a arătat Raed Arafat.
Un astfel de simulator are costuri asemănătoare cu ale unui elicopter, în funcție de dotări.
"Noi lucrăm deja pentru acordul-cadru, unde fondurile nu trebuie să fie definite, decât că pentru surse de finanțare există două posibilități: surse din fonduri europene și surse din bugetul de stat, din bugetul ministerului. Acest lucru urmează să fie stabilit. S-a discutat de concept acum", a explicat șeful DSU.