Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, consideră că intervenția la cutremur nu aparține doar statului, Guvernului central, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ci și omului de rând, comunității, autorităților locale și județene, potrivit Agerpres.
„E clar că primul care va interveni va fi cel care îl va ajuta pe vecinul lui și nu este nicio rușine și nicio anomalie în acest sens. Primăria trebuie să fie pregătită, să aibă stocuri de alimente, de apă, trebuie să știe unde să ducă sinistrații care nu mai au locuințe, dacă are paturi pentru ei, saci de dormit, tot ce trebuie în asemenea situații pentru a le putea acorda îngrijire pentru o anumită perioadă. Toate acestea sunt eforturi conjugate între autoritățile centrale, cele locale și populație mai ales. Dar cel mai important lucru este ca populația să fie pregătită, să știe cum să reacționeze. Eu cred că asta poate salva cele mai mult vieți”, a precizat Raed Arafat.
El a precizat că, imediat după cutremur, la nivelul Ministerului de Interne, al IGSU, au început verifiările, pentru a identifica potențiale probleme: „A fost un cutremur de 5,6 grade, conform datelor pe care le-am primit. L-am simțit și în Brașov și a fost simțit în mai multe zone din țară, din fericire fără pagube, fără probleme deosebite. Noi, în secunda în care a avut loc cutremurul, la nivelul MAI, al IGSU, am început imediat verificările, dacă au fost probleme și, bineînțeles, fiecare Inspectorat pentru Situații de Urgență a fost sunat și întrebat și urmărite apelurile de urgență și solicitările populației. Bineînțeles, nu au fost probleme, dar asta ne îndeamnă să rămânem pregătiți. Cutremurele pot apărea oricând, poate peste 20 de ani, poate peste două minute, asta nu știm”, a declarat responsabilul MAI.
Raed Arafat și-a exprimat speranța că, tot ceea ce s-a făcut în ultima perioadă la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, al IGSU pentru informarea și pregătirea populației, să aibă efect și oamenii să nu intre în panică și să fie pregătiți cu alimente, apă, medicamente pentru cel puțin trei zile.
Secretarul de stat a participat sâmbătă, la Brașov, la un ceremonial militar și religios, desfășurat în centrul orașului, cu ocazia primirii Drapelului de Luptă de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei”.
Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs la ora 2 şi 11 minute în România, în zona Vrancea. Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a precizat, la Radio România Actualităţi, că seismele din Vrancea cu magnitudine mai mare de 5 pot genera replici, dar slabe şi puţine ca număr.