UPDATE 20,30: Instituția Avocatul Poporului își exprimă surprinderea față de afirmațiile făcute joi de către purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, precum și speranța că aceste afirmații nu reprezintă punctul de vedere al președintelui Iohannis.
Avocatul Poporului precizează că nu a examinat Legea 90/2001 timp de 16 ani deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat în dezbatere publică.
"Instituția Avocatul Poporului nu dispune de resursele umane și nici de baza logistică necesare pentru a examina constituționalitatea sau lacunele întregii legislații a țării. În plus, Avocatul Poporului a hotărât să ia o decizie după învestirea viitorului Guvern și pentru a nu examina actul normativ sub presiune mediatică. Totodată, Avocatul Poporului nu a dorit ca, printr-un eventual demers al său, să afecteze sau să întârzie procesul democratic de învestire a cabinetului, având în vedere că procedura în fața Curții Constituționale presupunea și solicitarea punctelor de vedere ale celor două Camere ale Parlamentului și al Guvernului", susține comunicatul semnat de Victor Ciorbea.
Președintele Klaus Iohannis este "indignat" de acțiunea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, la Curtea Constituțională cu privire la Legea 90/2001, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.
"Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. În același timp, președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce", a declarat Mădălina Dobrovolschi la Palatul Cotroceni.
Purtătoarea de cuvânt a șefului statului a amintit că în anul 2001 România se afla în plin proces de integrare în UE și NATO, iar la acel moment a fost adoptată legea prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri, respectiv prim-miniștri.
Întrebată dacă Avocatul Poporului ar trebui să-și dea demisia după acest gest, Mădălina Dobrovolschi a răspuns că acesta "trebuie să asculte cu foarte multă atenție mesajul venit din partea președintelui României și să analizeze toate argumentele pe care le-am adus în spațiul public din acest punct de vedere".
Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Avocatul Poporului, "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat".