10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPSD minte! Nu a renunțat la textele de lege care îi favorizează...

PSD minte! Nu a renunțat la textele de lege care îi favorizează pe politicienii penali. Ministerul Justiției a cerut avize de la CSM pentru aceste proiecte

UPDATE: Ministrul Justiției, Florin Iordache, refuză să spună de ce nu a retras solicitarea de avizare cerută de la CSM pentru proiectele de lege cu același conținut al Ordonanței 13, pentru care au ieșit în stradă sute de mii de oameni.

===

Cu toate că PSD a anunțat presa că renunță la modificarea legislației penale, luni dimineața Ministerul Justiției a trimis  la Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea avizării, proiectele de lege contestate în stradă de sute de mii de români . Textele sunt aproape identice cu cele care erau în mult hulita Ordonanță 13.

CSM a programat analizarea textelor pentru care se cer avize deoarece ministrul Justiției, Florin Iordache, nu a trimis Consiliului nicio adresă prin care să anunțe retragerea proiectelor de lege.

 Ministerul Justiției cere avize pentru proiectul de lege în care  au  fost păstrate prevederile potrivit cărora politicienii cu funcții, aleși sau numiți, nu răspund penal pentru elaborarea și adoptarea actelor normative; rudele și afinii până la gradul al II-lea nu sunt pedepsiți pentru favorizarea făptuitorului, pedeapsa pentru abuz în serviciu a fost scăzută de la 7 ani la 3 ani sau amendă.

De asemenea, în proiect s-a păstrat impunitatea pentru demnitarii care emit acte normative ce discriminează pe criterii rasiale, religioase, etnice, care discriminează persoane cu disabilități sau pe cei cu boli cronice sau contagioase. In Codul de procedură s-a păstrat valabilitatea denunțului doar dacă e depus în termen de șase luni de la săvârșirea faptei Așa că dacă, spre exemplu, cineva denunță violarea unui copil după șase luni și o zi, violatorul nu poate fi pedepsit penal.

Din OUG 13 s-a scos doar cuantumul de 200.000 de lei de la care se putea deschide dosar penal pentru abuz în serviciu. Altfel spus, ordonanța de abrogare a Ordonanței 13  s-a dat aproape degeaba pentru că în proiectul de lege, care va trece prin Parlament pentru aprobare, s-au păstrat prevederile care îi revoltă pe cetățeni. Apoi, nu se știe dacă în Parlament nu se vor aduce amendamente care să reintroducă și celelalte articole pernicioase pentru statul de drept, precum plângerea prealabilă pentru abuzul în serviciu, cuantumul de 200.000 de lei sau de 2.000.000 de lei pentru a se putea declanșa urmărirea penală pentru abuz.

CSM a stabilit programul  de consultare în vederea avizării proiectelor

"Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală elaborat de Ministerul Justiţiei a fost comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România", anunță CSM.

Punctele de vedere ale  magistraților "vor fi transmise Consiliului până la data de 10 februarie 2017, în vederea centralizării şi sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din cadrul Consiliului, să fie analizate până cel mai târziu la data de 15 februarie 2017 în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului" precizează CSM.

 În ceea ce priveşte solicitarea Ministerului Justiţei privind avizarea Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, aceasta face obiectul ordinii de zi a şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de marți, 7 februarie 2017, anunță CSM.

După cum rezultă din datele oferite de CSM, coaliția PSD + ALDE nu renunță la modificarea legislației penale favorabile politicienilor care au dosare, așa cum a anunțat ministrul Justiției, Florin Iordache. De ce suntem mințiți?

 

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă