Povestea desemnarii chinuite a comisarului roman este departe de a se fi incheiat, si are un final greu de anticipat. PSD a cerut ieri, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, ca Romania sa solicite lui Barosso schimbarea portofoliului multilingvismului. De asemenea, social-de-mocratii cer si retragerea lui Leonard Orban, pentru a fi nominalizat un al treilea candidat, cu forta politica.
Liderii PSD au solicitat ca premierul Tariceanu sa convoace toate partidele parlamentare, pentru a gasi o solutie in ceea ce priveste refuzarea portofoliului multilingvismului, pe care-l considera „o insulta la adresa Romaniei”. „Este un portofoliu subtire”, a declarat, intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a spus ca Romania „a primit un mandat fara incarcatura politica si sunt sanse foarte mari sa piarda reprezentarea in Consiliul Comisarilor in 2009, cand portofoliul multilingvismului va fi desfiintat”. „Noi cerem ca Leonard Orban sa-si dea demisia din functia de comisar european deoarece profilul sau de candidat nu permite primirea unui portofoliu complex cu incarcatura politica”, a aratat purtatorul de cuvant al PSD. Potrivit acestuia, socialistii europeni „sunt rezervati” in ceea ce-l priveste pe Leonard Orban, desi nu au avut o reactie publica, asa cum s-a intamplat in cazul lui Vosganian.
Portofoliul lui Orban – inventat foarte greu de Barosso
Agentiile straine de presa sustin ca in realitate Jose Manuel Barosso a gasit destul de greu solutia pentru Romania, respectiv acordarea portofoliului „Multilingvismului”. Potrivit agentiei italiene ANSA, Barosso a discutat cu vicepresedintii CE, Franco Frattini si Louis Michel, incercand sa obtina de la ei portofoliul migratiei sau pe cel al ajutoarelor umanitare, care sa fie incredintate Romaniei. Barosso a obtinut „cedarea” multilingvismului de la comisarul slovac Jan Figel, urmand ca Leonard Orban sa asigure, in mandatul sau, traducerea legislatiei comunitare in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE. ANSA mai spune ca multilingvismul s-a aflat in centrul unor polemici serioase la Bruxelles si ca in Romania „incredintarea portofoliului nu a suscitat un interes deosebit”.