Update 23.30: Doar 100 de protestari au mai rămas în Piaţa Universităţii până la ora 23.30. Doar 10 au mai rămas în stradă şi refuză să se retragă, deşi chiar unii dintre liderii manifestaţiei le cer să plece. Jandarmii nu au intervenit, ceilalţi s-au retras singuri de pe carosabil.
Update 22.00: Protestele din Piaţa Universităţii au degenerat pentru scurtă vreme, după lăsarea serii. Manifestanţii au pătruns pe stradă, după ce au rupt gardurile care îi ţineau pe trotuar, apoi au blocat traficul în zonă. La un moment dat, câţiva protestari au sărit să le bată pe câteva femei de etnie rromă, deoarece una dintre ele dansa şi vroiau să ridice fustele, în timp ce strigau „Jos Băsescu”. Oamenii s-au supărat că femeile aruncă o imagine proastă asupra manifestantelor.
O mare parte dintre cei aflaţi în piaţă au venit cu câinii după ei. „Şi câinii strigă tot Jos Băsescu”, a glumit un pensionar.
Manifestanţii au stat în stradă mai multe ore, fără ca jandarmii să intervină.
___________________________________________________________________________
Proteste anemice în Bucureşti marţi, înainte şi după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind invalidarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.
La Palatul Parlamentului, unde este sediul curţii, abia s-au adunat 150 de pensionari şi revoluţionari care au sperat că vor pune presiune pe judecătorii CCR. Căldura mare i-a alungat pe majoritatea la umbră, iar momentul anunţului a căzut ca o ghilotină peste speranţele tuturor.
După două ore în care au ieşit în evidenţă pentru trecători mai mult carele de televiziune şi numărul exagerat de mare de jandarmi, protestarii au decis că trebuie să revină în Piaţa Universităţii, unde erau gata să continue protestele împotriva celui care redevenise preşedintele României. Doar o femeie a rămas agăţată de garduri, la propriu, plângând. „Ne-aţi distrus viaţa, ne-aţi trădat. Cine sunteţi voi să decideţi peste şapte milioane de români”, mai spune ea când numai reporterii mai rămăseseră în faţa Curţii Constituţionale.
Dezamăgiţi de declaraţiile lui Antonescu
La Piaţa Universităţii, pe o căldură şi mai mare, doar aproximativ 100 de protestatari, tot pensionari şi tot revoluţionari, strigau marţi la prânz împotriva deciziei Curţii Constituţionale. Oamenii erau nemulţumiţi de hotărârea judecătorilor, dar mai ales erau supăraţi că sunt aşa puţini la protest. „Ieşiţi în stradă, nu staţi în casă”, strigau ei către trecători şi către cei care se uitau la televizor. Pentru că, din nou, reporterii şi camerele de luat vedere erau acolo şi transmiteau în direct.
Tristeţea celor autoproclamaţi luptători împotriva regimului Băsescu a fost amplificată de un braşovean care a coborât dintr-un Passat şi a strigat către pensionari şi revoluţionari: „V-am ciuruit încă o dată”. Un cor de huiduieli a fost răspunsul la această strigare şi poate lucrurile ar fi degenerat dacă poliţia nu ar fi intervenit, iar braşoveanul nu ar fi plecat.
Ulterior, în Piaţa Universităţii au ajuns şi o parte din cei care protestaseră de dimineaţă în faţa Curţii Constituţionale. Oamenii s-au declarat hotărâţi să continue protestele. Frustarea că Traian Băsescu a redevenit preşedinte a luat, pe alocuri, forma unor ameninţări. „Băsescu şi-a ratat ultima şansă de a scăpa cu viaţă. De acum, o să explodăm noi”, a susţinut un revoluţionar, în apropierea jurnaliştilor.
Totuşi, o parte dintre protestari, doborâţi de căldură, şi-au manifestat nemulţumirea în pasajul de la metrou, unde un bar difuza postul Realitatea TV. Oamenii înjurau, se întrebau cum pot totuşi să-l dea jos pe Băsescu, apoi mai comandau o bere rece. Între timp se declarau dezamăgiţi de Crin Antonescu, care tocmai susţinea într-o conferinţă de presă că va continua şi el lupta. „Numai vorbeşte şi face mai puţin”, a reacţionat o persoană. Iar când, preşedintele PNL a anunţat că nu se retrage din politică, chiar şi susţinătorii lui de la pasaj au început să râdă, resemnaţi. Doar o tânără a încercat să-l consoleze. „Suntem dezamăgiţi de decizie, dar nu ne lăsăm”, a spus ea.
Dogaru pichetează Germania, NATO şi UE
Nici măcar colonelul în rezervă Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, nu mai era marţi la fel de vehement. Dacă săptămâna trecută anunţa că, în cazul în care Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni, va crea haos în ţară cu militarii săi, după hotărârea CCR s-a arătat mult mai rezervat. „Noi avem acţiunile noastre proprii. Dacă suntem chemaţi de cineva răspundem, dacă nu, nu”, a menţionat colonelul. Acesta a anunţat că va continua cu protestul pe care-l pregătea de o săptămână pentru joi, în faţa Palatului Cotroceni, la care a adăugat alte noi obiective. „Vom picheta şi sediul Ambasadei Germaniei, şi al Comisiei Europene şi NATO. Vom merge la Primăria să solicităm din nou aprobare, lucru pe care l-am făcut încă de acum o săptămână. Noi nu lucrăm decât în cadru legal”, a declarat Mircea Dogaru.
Anterior, şeful Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate ajunsese la o înţelegere cu USL prin care se angaja să sprijine această formaţiune, inclusiv cu manifestaţii de stradă, în schimbul mai mult solicitări. Printre acesta, s-a numărat şi cererea ca USL, odată ajuns la putere, să desfiinţeze Curtea Constituţională, DNA şi Agenţia Naţională de Integritate.
Colonelul are un trecut controversat. Înainte de 1989, colonelul a fost istoric militar la Centru de studii şi cercetări şi la Consiliul Politic Superior. După Revoluţie, până în 2004 a activat la Editura Militară, apoi a fost până în 2009 consilier în Parlamentul României. Mircea Dogaru a fost foarte vocal şi a apărut în atenţia mass-media în monentul în care fostul guvern condus de Emil Boc a decis recalcularea pensiiilor militare.
Revoluţionarii s-au temut de violenţe
O parte dintre revoluţionarii prezenţi în Piaţa Universităţii au remarcat că la îndemâna protestarilor există câteva bucăţi de asfalt aflate pe un şantier din Piaţa Universităţii. „Le-au lăsat special acolo, să ne batem şi să spună după aia că suntem violenţi”, a avertizat unul dintre aceştia.
Doru Mărieş, liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989 Bucureşti, a declarat pentru România liberă că şi în 13 iunie 1990, au fost puse la dispoziţia „protestarilor” pietre de pavaj în curtea TVR, cu care s-au spart geamurile în acea zi, generând motive pentru întreruperea transmisiei. „A fost strategia lui Ion Iliescu de a pune la dispoziţie, încă din data de 11 iunie 1990, munitţa pentru a crea dezordine, ca apoi să aibă motive să cheme minerii pentru a apăra democraţia”, a menţionat Doru Mărieş.