Un alt tip de propagandă comunistă, mai puţin cunoscută, dar cu un impact uriaş, respectiv propaganda pe cutii de chibrituri, este prezentată într-o expoziţie deschisă miercuri la Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.
Organizatorul expoziţiei deschise la Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Ancuţa-Lăcrimioara Chiş, a declarat că expoziţia intitulată „Propaganda comunistă-teoria chibritului” se bazează pe colecţia de cutii de chibrituri a Doroteei Momir şi prezintă mesajele pe care comunismul incipient din România, din perioada stalinistă, şi-a bazat campania prin care mesajul Partidului a ajuns la toate categoriile sociale şi în toate colţurile ţării.
În expoziţie pot fi admirate cutii de chibrituri cu mesaje revoluţionare precum: „Trăiască organizaţia unică revoluţionară a tineretului muncitor!”, îndemnuri provocatoare precum „Pacea nu se aşteaptă. Pacea se cucereşte!” şi mulţumiri precum „Trăiască 21 decembrie a 70-a aniversare a eliberatorului şi prietenului Poporului Român, tovarăşul Stalin!” sau sfaturi dintre cele mai diverse şi bizare: „Leacurile şi descântecele băbeşti sunt amăgiri primejdioase. Feriţi-vă de ele!”, „Colectivişti, vizitaţi Bucureştiul!”, „Pentru recolte bogate, intră în TOVĂRĂŞIE!”.
Organizatorii spun că această propagandă comunistă, mai puţin cunoscută, a avut un impact enorm datorită adresabilităţii uriaşe.
„Sunt etichete extrem de valoroase, teoria chibritului se făcea foarte agresiv în comunism pentru că ajungea la marea masă. Se poate vedea un scris semi-analfabet cu multe greşeli de ortografie, cu un mesaj conotativ cu multe simboluri de fabrici, uzine, muncitorime, ţărănime, pentru că aceea era tipologia umană promovată în comunism. Avem pe cutie de chibrituri inclusiv lupta împotriva gândacului de colorado, care aparţinea duşmanului american”, a spus Ancuţa-Lacrimioara Chiş.
Expoziţia cuprinde propaganda comunistă între 1945 şi 1972 şi va fi deschisă până în 28 februarie.