0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialProfesorii ies victoriosi din cel de-al doilea razboi cu Guvernul

Profesorii ies victoriosi din cel de-al doilea razboi cu Guvernul

» Guvernul a suferit o dubla infrangere: atat legea de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice, cat si legea privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca au fost declarate constitutionale.

» Cateva mii de dascali veniti la Bucuresti din toate colturile tarii au cerut in strada demisia Guvernului, sustinand ca bugetul educatiei isi poate permite sa-i plateasca mai bine.

» In replica, Guvernul sustine ca va adopta "orice masura posibila" pentru ca stabilitatea financiara a tarii sa nu fie afectata de aceste cresteri salariale pe care economia nu le poate suporta.

Guvernul PNL a pierdut ieri, la Curtea Constitutionala, cel de-al doilea razboi cu profesorii. Primul razboi, dus in Parlament, s-a soldat cu victoria zdrobitoare a cadrelor didactice: ele au castigat 50% in plus la salariu, prin votul tuturor alesilor, inclusiv al PNL.
In timp ce liderii dascalilor saluta "decizia fireasca" a Curtii Constitutionale – care a decretat ca majorarea lefurilor nu incalca Legea fundamentala a Romaniei –, Guvernul sustine in continuare ca economia nu poate suporta aceste cresteri salariale si promite sa caute "orice masura posibila in sprijinul stabilitatii economice". O astfel de masura, sugerata chiar de premierul Tariceanu, ar fi amanarea intrarii in vigoare a legii printr-o ordonanta de urgenta. Legea salariilor profesorilor mai are inca un pas de trecut pentru a deveni efectiva: ea trebuie promulgata de presedintele Traian Basescu.

 

"Decizia apartine in acest moment Presedintiei, care are posibilitatea sa promulge sau nu aceasta lege, si ramane la latitudinea presedintelui sa se pronunte pe oportunitate. Guvernul va analiza cu foarte mare atentie decizia Curtii si vom vedea ce este de facut", a declarat Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului.
Ieri, chiar inainte de aflarea sentintei Curtii Constitutionale, cateva mii de profesori din toata tara, carora li s-au adaugat sute de studenti din Capitala, au participat la un mare miting la Bucuresti pentru a cere salariile majorate cu 50%, precum si demisia Guvernului Tariceanu, pe care-l acuza ca intreprinde o "mineriada" impotriva lor. "Legea e lege si trebuie respectata.

 

Curtea Constitutionala a demonstrat ca este acel organism independent care nu poate fi manipulat", ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). In opinia lui, bugetul invatamantului este suficient de mare pentru a sustine cresterea salariala: "Chiar ei (guvernantii – n.n.) au recunoscut ca bugetul invatamantului are de unde suporta aceasta majorare". Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a aratat insa ca, dincolo de bucuria incercata de profesori la aflarea deciziei Curtii Constitutionale, sindicatele continua sa ramana rezervate, deoarece "Guvernul va incerca probabil sa amane aplicarea legii prin ordonanta de urgenta". Sindicalistii din educatie considera ca situatia in care se afla acum profesorii este una paradoxala.

 

In primul rand, ei arata ca legea cresterilor salariale a fost votata nu doar de catre ministrul liberal al Educatiei de la acea vreme, Cristian Adomnitei, ci si de ceilalti parlamentari ai PNL. "Este un moment deosebit, o situatie inedita si paradoxala. Inedita pentru ca avem o lege votata in unanimitate in Parlament, care pentru prima data acorda o majorare aproape de necesitatile cadrelor didactice din Romania, si paradoxala pentru ca Guvernul recunoaste ca sunt bani in bugetul Educatiei pentru majorari salariale, dar nu vrea sa le acorde", spune liderul FSLI.

Pensiile speciale
Curtea Constitutionala a respins, tot ieri, sesizarea Guvernului privind neconstitutionalitatea legii privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca, adoptata de Parlament. Conform acestei legi, pensionarii sistemului public si asiguratii care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupe superioare de munca beneficiaza de majorarea punctajelor realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza: cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca sau in locuri incadrate in conditii speciale, si cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri din grupa a II-a de munca sau in locuri incadrate in conditii deosebite. Ca si in cazul actului normativ privitor la majorarea salariilor profesorilor, Guvernul sustine ca nu au fost prevazute fondurile necesare pentru implementarea acestei masuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă