Procurorul Emilian Eva a fost sancţionat, miercuri, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu diminuarea indemnizaţiei cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupţie al unor interlopi ieşeni, relatează Mediafax.
Mai exact, în cadrul şedinţei de miecuri, Secţia pentru procurori a CSM a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Emilia Eva, fost procuror la DNA Iaşi, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.
"Prin urmare, Secţia pentru procurori a aplicat domnului Eva Emilian sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de cinci luni", conform CSM
Prin aceeaşi decizie de miercuri a mai fost sancţionat disciplonar şi procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.
Ambii au fost penalizaţi că au avut "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu" şi pentru "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".
Hotărârea pronunţată de Secţia pentru procurori poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Sancţiunile au fost aplicate de CSM, în urma apariţiei în presa ieşeană a unor informaţii cu privire la modul în care cei doi procurori au anchetat un dosar de corupţie în care au fost trimişi în judecată interlopii Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu şi Gheorghe Rusu-Corduneanu.
Interlopii au fost acuzaţi de trafic sau complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani, ultraj, deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept.
Faptele reclamate în presă se referă la faptul că probele anchetatorilor au fost strânse în mod abuziv, iar dosarul conţine mai multe vicii.
Devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare, Emilian Eva a mai fost cercetat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii în 2009, după ce unul dintre colegii lui l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar şi i-a cerut detalii din acest dosar în care figura primarul din Dumeşti, cu care are o relaţie strânsă de prietenie. În acest caz, Eva a fost găsit nevinovat.
Tot nevinovat a fost găsit şi în cadrul unei alte cercetări disciplinare, din 2012, în care era acuzat de "exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă". Această cercetare a survenit după ce procurorul ieşean Vasili Pretula l-a acuzat pe Emilian Eva că a cerut emiterea unor autorizaţii de interceptare a mai multor telefoane, între care şi cel al fiicei lui Pretula, care nu avea nicio legătură cu faptele cercetate de DNA.