Doua procese importante – cu acuzatii aduse oamenilor de afaceri George Copos si Gigi Becali – au fost suspendate si trimise la Curtea Constitutionala din cauza unor chichite juridice invocate de avocati. Copos este acuzat de prejudicierea statului cu un milion de euro in dosarul "Loteria", in timp ce AVAS vrea inapoi Uzina Mecanica Dragasani, fiindca proprietarul actual, Gigi Becali, n-a respectat contractul de privatizare.
Leul nu-i ca euro
çnalta Curte de Justitie a hotarat, ieri, trimiterea dosarului "Loteria" la Curtea Constitutionala, dupa ce avocatii lui Copos au contestat constitutionalitatea art. 13 din Ordonanta de Urgenta 43/2002. Articolul respectiv stabileste competentele DNA pentru infractiunile de evaziune fiscala, in cazurile in care prejudiciul depaseste 200.000 euro. Curtea Constitutionala trebuie sa stabileasca daca acest text de lege incalca prevederea legii fundamentale potrivit careia moneda nationala este leul, iar in textul constestat prejudiciul este stabilit in euro (n.r. – de fapt in echivalentul in lei).
çn rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca Nicolae Cristea, fostul presedinte al Companiei Nationale "Loteria Romana" a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid Bucuresti, drept sponsorizare si publicitate. çn plus, in 2002 Loteria a inchiriat de la Rapid, pentru cinci ani, un panou publicitar in afara stadionului Giulesti, pentru care a achitat 175.000 dolari pe an. Procurorii sustin ca Loteria a platit de patru ori mai mult decat pretul pietei. Procurorii mai afirma ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre Copos si Cristea ar fi inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la "Ana Electronic", unde George Copos este actionar. La rechizitoriu este anexata si o schema a relatiilor dintre cei doi, in care apar Loteria Romana, Fundatia ProRapid si Clubul Rapid.
Timbrul lui Becali s-a dezlipit
Tribunalul Bucuresti a trimis, ieri, la Curtea Constitutionala dosarul in care AVAS a dat in judecata Uzina Mecanica Dragasani, detinuta de catre Gigi Becali. Instanta a dat curs cererii avocatilor lui Becali, care au solicitat un control de consti-tutionalitate a articolului 40 din Legea 137/2002, privind timbrarea actiunilor. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a cerut rezilierea prin instanta a contractului de privatizare a Uzinei Mecanice Dragasani pentru nerespectarea programului de investitii.
Gigi Becali si Asociatia Salariatilor au achizitionat, in anul 2004, pachetul integral de actiuni al fabricii, cu 139 de miliarde lei. Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, declara, referitor la acest dosar, ca a intentat proces fabricii de la Dragasani, deoarece Becali nu a respectat obligatiile contractuale referitoare la investitiile de mediu. Avocatul lui Gigi Becali, Catalin Ciubota sustine in schimb ca au fost facute numai o parte din investitii deoarece statul nu a sters datoriile istorice, de 22 de miliarde lei, asa cum s-a angajat la momentul privatizarii.