Funcția de inspector-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța nu este ușoară. Ministerul Administrației și Internelor a încercat de mai multe ori, pe parcursul anilor, să aducă șefi din afara Constanței. După experimentul sibianului Mircea Bârgoz, din 2008, la comandă a venit acum un buzoian, Bogdan Despescu. Acesta a fost împuternicit, pe 8 aprilie, pentru o perioadă de șase luni, după ce interimatul fostului comisar- șef, Constantin Dancu, a expirat. Bogdan Despescu și-a prezentat, ieri, într-o conferință de presă (eveniment rar printre foștii capi ai IPJ Constanța), obiectivele.
”Mandatul meu este pe 6 luni. Este un mandat scurt, fapt pentru care obiectivele se canalizează pentru această perioadă. Sunt responsabil vizavi de ce înseamnă această funcție, vizavi de comple-
xitatea polițienească din județul Constanța, dar sunt optimist, având în vedere că în acest inspectorat își desfășoară activitatea polițiști cu o vastă experiență. Obiectivele Poliției constănțene rămân aceleași. Sunt obiectivele Poliției Române. Aș menționa creșterea nivelului de siguranță, protejarea persoanelor și a patrimoniului, siguranța stradală, riscul rutier, dar și asigurarea unui mediu corespunzător al afacerilor, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei și a altor fraude din domeniul economic”, a spus acesta.
Creștere a numărului infracțiunilor cu violență ușoară
”Infractorii nu au frontiere. Nu înseamnă că suntem în județul Constanța și avem numai persoane cu care ne confruntăm din acest județ. Metodele și mijloacele de poliție sunt aceleași, dar se adaptează în funcție de specific”, a comentat Bogdan Despescu specificul Constanței. El a precizat că a găsit multe dosare penale în lucru. ”Există un stoc foarte mare de dosare penale. Cu noile modificări legislative, cred că vom avea simplificări din punct de vedere al numărului, pentru că avem posibilitatea să promovăm către organele de Parchet acele dosare în care datele nu conduc spre un rezultat pozitiv, și există instituția clasării, care poate fi realizată din primele momente, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de Procedură Penală. Sunt probleme și din punct de vedere al infracționalității în anumite zone. La momentul 30 martie, la evaluarea de trei luni, criminalitatea judiciară era în scădere (mă refer aici la faptele cu violență, furturi, tot ce înseamnă chestiuni legate de patrimoniu), dar sunt câteva creșteri, nu foarte importante, la furturile din locuințe. Cred că datorită modificărilor legislative, o dată cu intrarea în vigoare a Codului de Procedură Penală și a Codului Penal, la 1 februarie 2014, s-a înregistrat și această situație de creștere a numărului faptelor cu violență medie și mică. Mă refer la simplele loviri. Numărul lor este mult mai mare la acest început de an. Tot modificarea legislativă permite să promovăm către Parchet acele dosare în care s-au dezincriminat și o parte dintre ele au fost promovate”, a subliniat noul șef al poliției constănțene.
Urmează săptămâni de foc
Pentru polițiștii constănțeni, sărbătorile sunt, în general, prilej de muncă susținută. ”Au fost și vor fi desfășurate acțiuni pentru prevenirea ilegalităților de sezon. Vorbim aici de combaterea unor acte de comerț ilegal, de asigurarea corectitudinii din punct de vedere al transportului de marfă, dar în același timp ne canalizăm și din punct de vedere al combaterii faptelor cu violență”, a mai spus comisarul șef. Începând din această după-amiază, cu ocazia manifestărilor religioase, au fost desemnați polițiști la toate lăcașurile de cult din județ. Sâmbătă vor fi angrenați cei mai mulți polițiști. Seara, în noaptea Învierii, aceștia se vor concentra pe cinci zone, cele mai aglomerate din județ: zona peninsulară și biserica Sf. Mina, din muncipiul Constanța, localitățile Ion Corvin, Techirghiol și Mangalia. Polițiștii vor asigura fluidizarea traficului. Mulți dintre ei vor purta haine civile. Se va acționa și împreună cu efectivele de jandarmi. În medie, vor fi peste 300 de polițiști zilnic pe străzi. După Paște urmează pregătirile pentru minivacanța de 1 Mai și pentru alegerile europarlamentare, după care urmează sezonul estival. ”Îmi doresc să nu avem evenimente deosebite și constănțenii și turiștii să se simtă în siguranță”, a conchis șeful IPJ Constanța.
Bogdan Despescu a fost șef de inspectorat, între 2011 și 2012, la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova și adjunct-șef de inspectorat la Poliția Buzău, până să vină la Constanța. A fost decorat de două ori de ministru, pentru merite în serviciu.