23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimul satelit romanesc va fi lansat de Ziua Nationala

Primul satelit romanesc va fi lansat de Ziua Nationala

Satelitul romanesc va orbita in jurul Pamantului timp de un an de zile, iar principala sa misiune este sa faca fotografii ale teritoriului Romaniei.

Primul satelit romanesc, botezat ironic "Goliath", ar putea fi lansat chiar pe 1 decembrie 2008, de Ziua Nationala a Romaniei, dupa cum ne-a spus Mugurel Balan, liderul echipei care l-a construit. Aceasta data ar putea fi amanata, dar numai in cazul in care vor aparea probleme cu racheta purtatoare Vega, apartinand Agentiei Spatiale Europene.
Presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso, sustine ca principalul beneficiu al minisatelitului consta in faptul ca "este realizat de o echipa de tineri antrenati din facultate pentru acest lucru".

In ciuda numelui pe care il poarta – asociat, in general, cu dimensiuni uriase –, minisatelitul romanesc cantareste numai un kilogram si are forma unui cub cu latura de 10 centimetri. Autohtonul "Goliath" va sta in spatiu circa un an si va inconjura Pamantul la fiecare 90 de minute. Odata lansat, minisatelitul va avea trei misiuni: detectia micrometeoritilor (praf cosmic care circula cu o viteza foarte mare si care afecteaza invelisul rachetelor), masurarea radiatiilor gama de pe orbita unde se va afla si realizarea de fotografii ale Terrei. Daca primele par sa nu ne influenteze direct, cea de-a treia misiune are ca scop, dupa cum ne-a explicat Mugurel Balan, managementul dezastrelor. Mai precis, "Goliath", avand o raza de acoperire destul de mare, va putea furniza imagini cu locurile din Romania unde au loc inundatii sau alunecari de teren. In opinia lui Mugurel Balan, principalul avantaj al minisatelitului este faptul ca Romania nu va mai fi nevoita sa ceara astfel de informatii de la alti sateliti, asa cum se intampla acum. Astfel, costurile vor fi mai mici si, in plus, alte tari vor putea adresa cereri similare Romaniei.

Costuri
» Conform lui Mugurel Balan, proiectul a obtinut o finantare de 40.000 de euro, care acopera atat construirea si punerea pe orbita a satelitului, cat si realizarea statiilor de la sol, suma fiind acordata in urma unui concurs initiat de Ministerul Educatiei. In prezent, echipa care l-a conceput pe "Goliath" mai are in vedere realizarea unei formatiuni de sateliti mici care sa comunice in retea intre ei.

Cele mai citite

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...
Ultima oră
Pe aceeași temă