6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Cristian Burci, REȚINUT de către procurorii DIICOT din Slatina

Omul de afaceri Cristian Burci, REȚINUT de către procurorii DIICOT din Slatina

UPDATE: 00.35: 

 Procurorii DIICOT din Slatina i-au REȚINUT pentru 24 de ore pe Cristian BURCI, patronul Adevărul Holding, a Prima TV și a mai multor societăți comerciale între care Romvag Caracal și Astra Vagoane, pe Ion Dinoiu, directorul Romvag și candidatul UNPR la Primăria Caracal,  Vilson Stancu,director Astra Vagoane Arad, Denisa Turcu, fost administrator special al Adevărul Holding si Clara Clementina Gheocov, fost director Romvag si actual administrator special al "Adevărul",  spun surse judiciare. Ei vor fi prezentați unui judecător pentru mandate de arestare pe 30 de zile.

Ioana Daiana Straulea, prietena lui Burci, Mihai Danciu, actual director Romvag, Viorel Barbu, Ion-Eugen Ştefan şi Silviu Mitroi au scăpat de cătușe, spun sursele RL.

===

În dosarul în care puternicul om de afaceri Cristian Burci, patronul Adevărul Holding și Prima TV, a fost dus pe sus la audieri la DIICOT Slatina, procurorii i-au REȚINUT pentru 24 de ore pe Ion Dinoiu, directorul Romvag și candidatul UNPR la Primăria Caracal, și pe Vilson Stancu, directorul Astra Vagoane Arad, spun surse judiciare.

Cristian Burci deține, pe lângă produse media, societăți specializate în transport CFR și fabrici de vagoane și piese pentru vagoane și locomotive. Sursele noastre au precizat că Burci are rezidența în Monaco. Procurorii au așteptat până când Burci a venit în țară. El a fost ridicat miercuri dimineața din complexul rezidențial "Stejarii"- Băneasa. Din aceeași locație a fost ridicată și prietena lui Burci, Ioana Daiana Straulea, suspectă în dosar.

De asemenea, au mai fost ridicate și duse la audieri la DIICOT Slatina alte șase persoane și anume Denisa Turcu, fost administrator special al „Adevărul”, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG şi actual administrator special al „Adevărul”, Mihai Danciu, actual director ROMVAG, Viorel Barbu, Ion-Eugen Ştefan şi Silviu Mitroi.

Acuzațiile sunt de delapidare, fals și uz de fals, spălare de bani, evaziune fiscală, constituire de grup infracțional organizat într-un dosar legat de privatizarea și devalizarea fabricii de vagoane Caracal "Romvag". Infracțiunile ar fi fost săvârșite în formă continuată. Prejudiciul produs bugetului public este de circa 8.000.000 de euro.

Exemplu de mecanism de devalizare a ROMVAG

Potrivit unor surse judiciare, între SC ROMVAG Caracal, reprezentată de directorul general Ion Dinoiu şi directorul economic Dumitru Enache – între timp decedat-, si o societate off-shore din Luxemburg (care deținea 70% din ROMVAG) s-a încheiat un contract prin care ROMVAG urma să împrumute societatea din Luxemburg cu până la trei milioane euro. Procurorii arată că împrumutul s-a făcut în dezavantajul fabricii de vagoane din Caracal, deoarece nu s-au cerut dobândă şi garanţii.

Delapidările au început în 2006

În rezumat, suspecții au reciclat diferite sume de bani începând cu anu 2006. Banii proveneau din infracțiuni, iar prin ascunderea lor, inculpații  s-au sustras de la plata impozitelor și taxelor.

În cursul zilei de miercuri, procurorii DIICOT au făcut patru percheziții la două sedii de firme din București și la locuințele lui Burci din Chiajna și Corbeanca.

Cristian Burci a apărut prima dată în vizorul public la începutul anilor '90, într-o anchetă jurnalistică a unui post de televiziune american.

În dezvăluiri, jurnaliștii, deghizați în cumpărători de copii din România, purtau negocieri cu Cristian Burci pe holul unui hotel din București.

După 1990, Burci a devenit un bogat om de afaceri, cumpărând multe active ale statului la preturi de nimic. Cele mai multe și bănoase active le-a cumpărat în perioada Guvernului Năstase, când a încheiat și cele mai profitabile contracte cu statul.

În 2008, în România Liberă a apărut un serial cu afacerile suspecte ale lui Cristian Burci. Acesta ne-a dat în judecată prin firmele sale Protan și SC  International Railway System, cerându-ne despăgubiri de 10 milioane de dolari. România Liberă a câștigat procesul.

Cele mai citite

Dan Șucu a oferit răspunsul pe care toată lumea îl aștepta: „Am studiat acest fenomen”

Dan Șucu, în vârstă de 61 de ani, este noul patron al clubului italian Genoa, după ce a plătit 40 de milioane de euro...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă