2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimele de Craciun sfideaza criza

Primele de Craciun sfideaza criza

» Cea mai mare parte a salariatilor bugetari,  dar si angajatii din marile companii de stat sau private plus cei din domeniul financiar bancar vor primi in continuare prime de Craciun.

» Firmele in care este cel mai probabil sa se schimbe regulile de acordare a primelor sunt cele mici si medii. Sunt si cele mai expuse scaderii cererii de pe piata.

In marile companii, primele de craciun sunt prevazute in contractele colective de munca. Liderul de sindicat de la Mittal Steel Galati, Adrian Adascalitiei, spune ca cei 13.800 de angajati primesc prima de Craciun in fiecare an, pentru cei mai multi in jur de 150 RON. Adrian Adascalitiei declara ca pana acum combinatul nu a fost afectat de criza, desi si-a redus productia cu cel putin 30%. "Oamenii nu au fost trimisi in somaj  tehnic, cum s-a intamplat in alte parti, desi s-au redus unele capacitati de productie", spune el.

Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, spune ca in multe situatii in sectorul bugetar prima de Craciun tine de contractul colectiv de munca. Primele pentru bugetarii aflati in aceasta situatie vor fi acordate in continuare. Numai ca cel de-al 13-lea salariu pentru profesori se acorda in ianuarie, si nu inainte de sarbatori, cum se intampla in mediul privat. Multi functionari nu primesc primesc prime deloc. Pentru altii, suma este stabilita de fiecare institutie in parte; angajatii Primariei Iasi, de exemplu, stiu ca vor primi o prima, dar nu stiu deocamdata cat de mare. Functionarii din agentiile guvernamentale au la randul lor reguli proprii in privinta primelor.

Cat priveste domeniul bancar, purtatorul de cuvant al Bancii Transilvania, Laura Petrehus, precizeaza ca acordarea primelor de Craciun este o practica curenta, dar ca decizia cu privire la sumele acordate se va lua in decembrie. In schimb, Erste BCR va acorda in continuare cel de-al 13 lea salariu: "Nu exista prime de Craciun, dar exista bonusuri, in functie de performante. Al 13-lea salariu e prevazut in contractul colectiv de munca", a declarat purtatorul de cuvant, Cornel Cojocaru.
Firmele mici si mijlocii par cel mai afectate de criza. Marin Crutescu este proprietarul firmei Amvic, cu 170 de angajati si o cifra de afaceri de circa patru milioane de euro pe an. O firma care produce profiluri PVC trebuie sa fie prudenta. "Le-am dat in fiecare an prime angajatilor mei, echivalentul unui salariu. Dar anul acesta nu imi pot permite", spune Marin Crutescu.

 

"Cine arunca acum cu banii, e inconstient", adauga el.  Prima prioritate a firmei, spune Marian Crutescu, este relatia cu clientii pentru a avea comenzi. Managerii multor firme mici si mijlocii au inceput sa-si faca griji pentru viitor, mai ales din cauza scaderii cererii la export.
Directorul Marian sisu de la ISTA, o firma care furnizeaza echipamente pentru contorizarea consumului de caldura si apa calda, spune ca angajatii vor primi cu siguranta tichetele-cadou cu care s-au obisnuit pana acum. In plus, precizeaza el, "pe noi criza de comenzi nu ne va afecta. Noi ii ajutam pe oameni sa economiseasca, asa ca ne asteptam chiar la cresterea comenzilor".

Exista si firme private care acorda prime substantiale in continuare. Ion Catutoiu este administratorul unei companii de consultanta imobiliara. Toti cei 40 de angajati de la Real Time primesc inca un salariu ca prima de Craciun, iar cei foarte performanti o vacanta, un abonament la o sala de fitness sau alte asemenea bonusuri. De ce nu isi schimba firma politica dat fiind ca domeniul imobiliar este afectat grav de criza? "Un doctor e consultat si pentru o raceala, si pentru boli grave. Exista proiecte mari  pentru care ni se cere parerea," explica Ion Catutoiu.

Exista recomandari pentru manageri in privinta acordarii primelor de Craciun? Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank, vorbind in calitatea sa de membru al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari, considera ca managerii trebuie sa analizeze care sunt exact riscurile pe care le provoaca pentru companie criza financiara. "Situatiile sunt foarte diverse, unii angajati primesc bonusuri in functie de performanta, altii automat. E important care sunt prioritatile firmei", spune Ionut Dumitru.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă