0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialOlguţa Vasilescu va fi cercetată în libertate

Olguţa Vasilescu va fi cercetată în libertate

UPDATE 17.55: Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, va fi cercetată în libertate, a decis Curtea de Apel Bucureşti.  Atât avocaţii edilului, cât şi procurorii au contestat decizia luată săptămâna trecută de Tribunalul Bucureşti.

UPDATE 10.40: Primarul Craiovei a ajuns, miercuri, la Tribunalul București, unde magistrații judecă contestația formultată atât de procurori, cât și de avocații Liei Olguța Vasilescu, privind plasarea sa în arest la domiciliu.

„Vreau să știți cu toții de ce sunt aici. Sunt patru infracțiuni de luare de mită. Este vorba despre patru clădiri din centrul Craiovei. Aceasta este mita pe care aș fi luat-o eu. Nu înțeleg foarte bine cine este mituitorul și mituitul. Înțeleg că mituitul aș fi eu, dar nicăieri în dosar nu scrie că aș fi luat vreo sumă de bani. În România anului 2016 se arestează primari fiindcă văruiesc clădiri. Am văzut declarațiile de dosar. Nu sunt împotriva mea. Ei au spus că a fost o rugăminte de la Primărie și s-au gândit că e bine să lucreze cu primăria. Au făcut lucrările printr-un ONG”, a spus Olguța Vasilescu.

În ceea ce privește acuzația privitoare la campania electorală din 2012, primarul Craiovei a declarat că toate cheltuielile au fost plătite de USL. 

„Noi am produs deja contractul cu firma care l-a adus pe Goran Bregovic, totul a fost plătit de USL. Am atașat și alte contracte pentru servicile de curățenie, de pază, tot ce se face pentru un concert. La fel, plătite de USL”, a spus Lia Olgușa Vasilescu. 

Primarul Craiovei a mai spus că doi dintre denuțătorii ei ar fi venit la ea ca să îi ceară să facă mai multe lucruri ilegale: „Sunt trei denunțători. Toți trei cu dosare penale. Doi dintre ei au venit la mine să îmi ceară diverse lucruri ilegale. Unul a fost scos din birou cu poliția pentru că a încercat să mă agreseze”, a declarat Olguța Vasilescu. 

–––

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, află, miercuri, dacă rămâne în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzată de luare de mită și spălare de bani, informează Digi24.

În 31 martie, magistrații Tribunalului București au decis plasarea în arest la domiciliu a primarului Craiovei, însă decizia luată de instanță a fost contestată atât de avocații edilului,cât și de procurori.

Olguța Vasilescu a susținut în instanță, luni, că procurorii anticorupţie nu o acuză că ar fi primit bani, ci că şi-a construit o imagine, potrivit motivării deciziei Tribunalului Bucureşti de respingere a cererii de arestare preventivă formulate de DNA în cazul primarului Craiovei, potrivit Agerpres.

Primarul Craiovei a mai afirmat că nimeni nu a primit vreo sumă de bani, iar denunţurile împotriva ei sunt făcute de persoane cărora le-a refuzat solicitările de acordare a unor avantaje. Ea a cerut totodată instanţei să ţină cont, în analizarea propunerii de arestare preventivă, de faptul că are în întreţinere un copil minor. 

La rândul său, unul dintre avocaţii inculpatei a solicitat respingerea propunerii de arestare preventivă pe motiv că este lovită de nulitate, întrucât a fost formulată de către procurorul de caz cu încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la aflarea adevărului, la dreptul la un proces echitabil şi la dreptul la apărare. Cu privire la temeinicia propunerii de arestare preventivă, avocatul a apreciat că se impunea să se enumere elementele de individualizare şi probele minime care să ateste, în mod rezonabil, suspiciunea săvârşirii faptelor. 

Instanţa a apreciat că este îndeplinită numai una dintre condiţiile pentru a se putea lua măsura arestării preventive a inculpatei, şi anume că probele administrate conduc la suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi săvârşit infracţiunile pentru care este cercetată şi pentru care, potrivit textului de lege indicat, se poate dispune arestarea preventivă. 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a apreciat, însă, că privarea de libertate a inculpatei nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică pe care ar prezenta-o lăsarea acesteia în libertate, nefiind astfel îndeplinită cealaltă condiţie prevăzută cumulativ de lege pentru a se putea dispune arestarea preventivă. 

Lia Olguța Vasilescu este acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Acuzațiile aduse de procurori se referă la sponsorizări pentru campania electorală din 2012. Potrivit DNA, mai mulți oameni de afaceri „au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”.

Citește și: FOTO. Lia Olguța Vasilescu, către jurnalişti: Vă pocnește bomba DNA în nas, papagalilor!

Au fost obținute astfel „donații” de peste 135.000 de euro, cu care s-au realizat materiale electorale și au fost organizare spectacole pentru campania Liei Olguța Vasilescu, potrivit DNA. „Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

O altă acuzație se referă la o mită de aproape 550.000 de lei pe care Lia Olguța Vasilescu ar fi primit-o de la oameni de afaceri în schimbul unor contracte pentru lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Banii ar fi fost virați prin intermediul ONG-ului condus de Elena Daniela Popescu.

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă