2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimaria lui Oprescu cumpara cocioabe cu 3 milioane de euro

Primaria lui Oprescu cumpara cocioabe cu 3 milioane de euro

In plina criza financiara, cu mii de disponibilizari si bugete reduse drastic, Primaria Capitalei a gasit scuza perfecta pentru a arunca sume enorme de bani: exproprierile necesare pentru realizarea unor proiecte de utilitate publica. Nimeni nu contesta necesitatea continuarii unui pasaj precum cel de la Basarab sau construirea unei artere precum cea de pe traseul Buzesti-Berzei-Uranus-Vasile Parvan-B.P. Hasdeu-Uranus-Calea Rahovei, care ar uni nordul cu sudul Capitalei, dar sumele de 280 milioane euro, alocate pentru despagubirea proprietarilor care au avut norocul sa aiba terenuri in calea proiectelor municipalitatii, sunt considerate exagerate.

 

Spre exemplu, potrivit sumelor calculate de expertii invocati de primarie, fiecare proprietar din zona Buzesti- Berzei ar trebui sa primeasca in medie 3 milioane de euro, in conditiile in care piata imobiliara este la pamant, iar zona nu reprezinta interes pentru investitori. Sumele oferite de primarie le depasesc cu mult pe cele avansate de experti imobiliari (in majoritatea cazurilor sunt chiar duble), iar justificarea folosita de edili se afla in calculele evaluatorilor. Primaria Capitalei a explicat ca sumele globale estimate au fost stabilite in urma rapoartelor expertilor evaluatori acreditati de Ministerul Justitiei si hotararilor judecatoresti. 

 

Exproprierea terenurilor si caselor din mai multe zone ale Bucurestiului pentru cauza de utilitate publica va scoate din bugetul municipalitatii sume uriase pentru despagubiri. La o prima estimare, este vorba despre 280 milioane de euro pentru cinci proiecte de investitii, bani care vor fi platiti proprietarilor pentru a renunta la terenuri si imobile. Multi dintre posesorii de terenuri si case nu sunt de acord cu ofertele primariei si s-au adresat instantelor, care este posibil sa le dea dreptate, iar sumele pe care primaria le va plati sa creasca. Chiar daca, in prezent, piata imobiliara este la pamant, proprietarii continua sa ceara bani multi pentru a lasa primaria sa-si puna in aplicare proiectele. Cererile lor sunt motivate de faptul ca vor trebui sa-si paraseasca locuintele si sa-si caute alte case unde sa se mute, ceea ce presupune un efort financiar ridicat. Majoritatea nu accepta suma oferita de stat decat daca sunt siguri ca au facut o afacere buna, mai ales pe vreme de criza.

Cea mai mare suma, pe axa nord-sud
La sfarsitul lunii februarie, consilierii generali au aprobat o hotarare prin care cer Guvernului sa dea unda verde la exproprierile care au mai ramas de facut pentru a se putea construi o artera pe traseul Buzesti-Berzei-Vasile Parvan-B.P. Hasdeu-Uranus-Calea Rahovei. Proiectul acesta este mai vechi, de pe vremea primarului Videanu, iar lucrarile ar fi trebuit sa inceapa de multa vreme, insa de fiecare data edilii au dat vina pe exproprieri si pe faptul ca nu s-au inteles cu proprietarii la pret. In zona sunt multe case vechi, majoritatea locuite de chiriasi mai mult sau mai putin legali. Edilii au de expropriat 81 de constructii si terenuri, pe care si-au propus sa plateasca 250 milioane de euro, cea mai mare suma alocata dintre toate cele cinci proiecte care presupun exproprieri.

"Demolari? Nu stim nimic"
Pe strada Buzesti nr. 3, unul dintre imobilele vizate pentru demolare adaposteste Hotelul Marna, de o stea, o cladire veche despre care receptionerul ne spune, cu siguranta in voce, ca nu va fi pusa la pamant in nici un caz de primarie. Cateva case mai incolo sunt mai multe magazine de antichitati, tot in imobile vechi si paraginite, care au fost inchiriate unor firme ai caror reprezentanti spun ca nu au auzit nimic despre exproprieri, nici de la primarie si nici de la proprietari. Oamenii se feresc sa dea detalii si ne trimit la vecini, spunand ca ei nu au fost informati oficial, ci au auzit doar la TV. "Pe noi nu ne-au anuntat nimic. Nu stiu cand se demoleaza, eu platesc in continuare chiria la Romvial", a afirmat Marin Ples, unul dintre chiriasi. "Demolari? Nu stim nimic", se minuneaza angajatii de la magazine.

 

O parte dintre chiriasi au auzit despre ce este vorba, dar nu sunt de acord sa fie dati afara. "Am deschis restaurantul in 1992 si de atunci sunt chirias aici. Proprietarul a primit in urma cu un an o scrisoare de la primarie ca va fi expropriat, dar nu e de acord. Nici noi nu acceptam sa fim dati afara dupa ce am facut investitii de 200.000 de euro, decat daca ne platesc", a declarat Aydin Mehmet, patronul restaurantului de pe Buzesti nr. 35. Imobilele din zona au, in general, cateva zeci de ani vechime, nu sunt bine intretinute, multe sunt chiar de ocolit, si in nici un caz nu ar costa trei milioane de euro. De exemplu, pe strada Buzesti nr. 9-11, jumatate din cladire a fost deja demolata si au mai ramas doar zidurile exterioare si gardul cu afise scorojite.

Casa lui Eminescu, in pericol
Pe strada Buzesti nr. 5 se afla o casa in care a locuit Mihai Eminescu, impreuna cu Veronica Micle, in 1882 si care a fost trecuta pe lista monumentelor istorice. O data cu proiectul largirii strazii Buzesti, imobilul respectiv a fost trecut pe lista de cladiri care trebuie sa dispara. Edilii deja au avut probleme cu imobilele declarate monumente istorice din alte zone afectate de investitii importante, cum ar fi Pasajul Basarab, si care au intarziat exproprierile.

600 de euro/mp pe Bd. Tudor Vladimirescu
Pe Bd. Tudor Vladimirescu primaria are de expropriat, in mare parte, tot cladiri vechi, pentru care ar trebui sa achite 3,5 milioane de euro. Demersurile pentru preluarea celor 30 de terenuri si case au inceput inca din 2006, dar nu au fost finalizate nici pana acum. Recent, a fost intocmit un proiect de hotarare care va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru continuarea exproprierilor. Pentru terenul de pe Bd. Tudor Vladimirescu nr. 15A, proprietarul se judeca cu primaria de doi ani. "In 2006 am primit instiintare de la primarie ca trebuie sa le dam o suprafata de 35 de metri patrati de la nr. 13 si inca 10 metri patrati de la nr. 15A, pentru care ne-au oferit 600 de euro/mp in 2007. La acea vreme, pretul pietei era peste 2.000 de euro/mp. Noi am zis ca vrem macar 1.000 de euro/mp si de atunci ne tot judecam", a declarat Daniela Terovan.

 

Un alt imobil care trebuie demolat se afla pe Calea Rahovei nr. 204 si este locuit de chiriasi, multi dintre ei romi, cu familii numeroase, care nu vor in ruptul capului sa plece decat daca le da primaria alte case. Imediat cum au auzit ca e vorba de demolare, ei s-au strans cu mic, cu mare si au tipat. "Unde sa ne ducem cu 10 copii? Sa ne dea case!", au strigat ei. "Suntem chiriasi la ICRAL si pe noi nu ne-a anuntat nimeni ca trebuie sa plecam. Ne-au zis doar ca ne lasa peste iarna sa ramanem aici, iar la primavara vor veni sa ne spuna ce au decis", a spus Florea Turcu, unul dintre chiriasi.

Proiect amanat de mai bine de un an
Un alt proiect al primariei pentru care e necesara exproprierea a 29 de imobile este o noua artera de circulatie – strapungerea Nicolae Grigorescu-Splaiul Dudescu. Pentru a se putea construi aceasta strada, primaria are nevoie de terenuri libere pe strazile: Gospodariei, Ilioara, Soldat C. stefan, Antenei si Bd. N. Grigorescu, pentru care e dispusa sa plateasca 2,4 milioane de euro. Pretul oferit de primarie pentru terenuri este mai mic aici decat in cazul investitiilor din zonele centrale si semicentrale. "Ne-au anuntat ca ne iau 10 metri patrati din gradina, apoi doar cinci, pentru care ne-au oferit 400 de euro/mp. La acea vreme, in 2006, pretul pietei era de 1.800 de euro/mp. Atunci am fost de acord cu suma oferita, acum nu mai suntem.

 

Intre timp, au schimbat proiectul pentru ca oamenii au cerut foarte multi bani", a declarat Alexandrina Strugaru, proprietara de pe strada Ilioara nr. 41A, in timp ce vecina sa de la nr. 41 a spus ca nu stie nimic despre exproprieri. Oamenii din zona sunt nemultumiti ca primaria a tot schimbat proiectul investitiei si nu a mai facut nimic, iar banii au ramas la stadiul de promisiuni. "Prima data au venit in noiembrie 2007 si am semnat oferta lor la 550 de euro/mp pentru teren. Cand a venit Oprescu, au schimbat proiectul, au masurat de mai multe ori, dar si-au batut joc de noi pentru ca nu am vazut nici un ban", a declarat Alexandru Zeciu, proprietarul de la nr. 43.

Peste 1,5 milioane euro pentru casa si teren
Un proprietar de pe strada Buzesti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, spune ca primaria i-a oferit 3.300 de euro/mp pentru terenul de 276 mp, la care se adauga cei 158 metri patrati de sub imobil. Casa, cu suprafata desfasurata de aproape 300 de metri patrati, a fost evaluata la putin peste 100.000 de euro. Pentru ca a considerat suma pentru casa prea mica, avand in vedere investitiile facute, proprietarul a cerut triplarea valorii si asteapta un raspuns din partea primariei. Astfel, suma pe care ar putea sa o primeasca, daca i se vor accepta pretentiile financiare, ajunge la 1,7 milioane de euro. Deocamdata, nu s-a facut nici o tranzactie.

Zone rau famate, dar aproape de centru
Un proprietar de pe strada Buzesti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, spune ca primaria i-a oferit 3.300 de euro/mp pentru terenul de 276 mp, la care se adauga cei 158 metri patrati de sub imobil. Casa, cu suprafata desfasurata de aproape 300 de metri patrati, a fost evaluata la putin peste 100.000 de euro. Pentru ca a considerat suma pentru casa prea mica, avand in vedere investitiile facute, proprietarul a cerut triplarea valorii si asteapta un raspuns din partea primariei. Astfel, suma pe care ar putea sa o primeasca, daca i se vor accepta pretentiile financiare, ajunge la 1,7 milioane de euro. Deocamdata, nu s-a facut nici o tranzactie.

» Cum a calculat PMB
Sumele calculate de municipalitate le depasesc cu mult pe cele oferite pana acum sau pe cele care au fost cerute de proprietari. De exemplu, in cazul proprietarilor din zona Berzei-Buzesti, fiecare ar trebui sa primeasca, in medie, trei milioane de euro, daca avem in vedere estimarea totala a primariei. Edilii au explicat ca sumele globale estimate au fost stabilite avand in vedere cuantumul rapoartelor intocmite de experti evaluatori ANEVAR acreditati de Ministerul Justitiei pentru fiecare imobil expropriat in parte si in urma hotararilor judecatoresti privind acordarea despagubirilor. Pentru persoanele juridice a fost prevazuta cota de TVA 19% si s-a tinut cont si de cheltuielile ocazionate de solutionarea cauzelor avand ca obiect exproprierea conform Legii nr. 33/1994. Consultantii, asocierea SC Metroul SA si Centrul de Consultanta in Afaceri SRL, au incheiat un contract cu primaria pentru 1,1 milioane de lei.

Cele mai citite

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă