Zeci de mii de sibieni au participat sambata noapte la slujba de Inviere, oficiata, dupa mai bine de 50 de ani, la miezul noptii, in toate bisericile ortodoxe din judet. Credinciosii au iesit din case cu mic, cu mare pentru a raspunde chemarii preotilor: „Veniti de luati Lumina!”, iar pentru ore bune din noapte, strazile din jurul principalelor biserici sibiene au devenit neincapatoare.
Mitropolit nou
O premiera a fost pentru sibieni si faptul ca in acest an la Catedrala Mitropoliei Ardealului de la Sibiu slujba de Inviere a fost condusa de noul mitropolit, parintele Laurentiu Streza, ales in fruntea bisericii ardelene anul trecut. Alaturi de un sobor de preoti si inconjurat de peste 3.000 de credinciosi, mitropolitul a reluat traditia serviciului divin pascal, la care, din cauza problemelor de sanatate foarte grave, fostul mitropolit Antonie Plamadeala a fost nevoit sa renunte.
Tot o premiera pentru sibieni a fost si aceea ca, dupa mai bine de 50 de ani in care slujba de Inviere incepea la ora 4.00, programul a fost modificat, iar Invierea a inceput la miezul noptii. Multi credinciosi au ajuns la Catedrala mitropolitana din municipiul resedinta a judetului cu masina, motiv pentru care strazile din jurul bisericii au devenit neincapatoare. Totodata, miracolul Invierii a fost celebrat fara evenimente neplacute, mai ales ca intreg orasul Sibiu a fost bine pazit de politistii si jandarmii aflati la datorie.
Inviere la bisericuta din Bezded
Alte cateva mii de ortodocsi au ales sa asiste la slujba de Inviere in Muzeul Satului din Sibiu, acolo unde punctul central de atractie a fost bisericuta din Bezded, o incantatoare constructie din lemn, adusa in incinta institutiei culturale din indepartatul Maramures. Muzeul Traditiilor si Artelor Populare a fost deschis pe tot parcursul noptii Invierii, iar credinciosii amatori de inedit au avut la indemana destule posibilitati de a petrece cateva ore incantatoare.
Aleile muzeului si monumentele luminate feeric in noapte au devenit locuri tocmai bune pentru fotografii de neuitat. Pastele fiecarui an reprezinta momentul in care institutia muzeala trece la programul de vara, astfel ca publicul a putut petrece intreaga zi de duminica (marcata de soare si temperaturi ridicate) intr-un decor marcat de verdele crud al primaverii.