Granita de est a Romaniei a devenit de la 1 ianuarie poarta de intrare in Uniunea Europeana pentru cetatenii tarilor spatiului ex-sovietic si pentru moldovenii de peste Prut. Noile restrictii impuse de UE cetatenilor basarabeni a creat un val de ostilitate la Chisinau, traficul la frontiera rasariteana fiind practic inexistent in primele ore ale noului an.
Doar 43 de cetateni din Republica Moldova au tranzitat granita de est de la Botosani pana la Galati pe 1 si 2 ianuarie 2007. A disparut total micul trafic de frontiera al precupetilor si zarzavagiilor de peste Prut, nemultumirea inregistrandu-se si in inimile romanilor care cumparau produse moldovenesti din pietele iesene. Singurii multumiti total de traficul slab de la granita au fost vamesii si granicerii din punctele de trecere.
Prapastia dintre traficul la granita de est de dinainte de 1 ianuarie si dupa este una extrem de adanca. Astfel, in perioada 29-30 decembrie au tranzitat 3.383 de cetateni moldoveni prin toate punctele vamale de pe Prut, iar pe 1 si 2 ianuarie au intrat numai 43 de cetateni. „Diferenta este colosala si o pun pe seama zilelor de sarbatoare, dar si a birocratiei in privinta vizelor. Consulatele Romaniei au lucrat nonstop, dar se pare ca nu a fost de-ajuns. Acum moldovenii trebuie sa-si justifice sederea in Romania si mai ales trebuie sa arate si dovada fondurilor de subzistenta pe teritoriul Romaniei”, a precizat Vasilica Tataru, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Iasi.
„Trebuie sa fac revelionul cu romanii”
Daca punctele de trecere rutiere ale granitei de est erau pustii, trenurile s-au bucurat de o oarecare animatie. In rapidul 401 „Prietenia”, Chisinau-Iasi, au intrat in tara in jur de 30 de calatori in seara de 1 ianuarie 2007.
Numai ca multi cetateni basarabeni au fost prevazatori si au prins ultimul tren fara viza, care a sosit pe 31 decembrie la ora 21.54. In interior dainuia o atmosfera apasatoare, intrarea Romaniei in UE fiind privita cu ostilitate de cetatenii moldoveni. „Pe noi ne-au lasat pe-afara. Nu am viza si acum sunt obligat sa fac revelionul cu romanii. Merg la Bucuresti pentru obtinerea unei vize de Italia. Eram programat pentru 3 ianuarie, dar am preferat sa stau in Romania fara viza decat sa astept la coada la consulat”, a precizat Vladimir S. din Balti. Toti calatorii din ultimul tren fara viza au serbat anul nou dupa ora Moscovei. La ora 23.00, ora Romaniei, cativa oameni au scos capetele pe fereastra si au strigat: „Snovom Godum!”. Urarea de „La Multi Ani!” in ruseste a fost acoperita de bubuiturile si muzica dezlatuita a revelionului integrarii organizat de Primaria Iasi la Palatul Culturii.