16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPracticile abuzive ar putea costa companiile 23 miliarde euro

Practicile abuzive ar putea costa companiile 23 miliarde euro

Consumatorii care cad victime practicilor anticoncurentiale ar putea fi despagubiti daca in Parlamentul European va fi votata Carta Alba privind Daunele. Compensatiile s-ar putea ridica la zeci de miliarde de euro in fiecare an.

Orice consumator afectat de practici anticoncurentiale (abuzive) are dreptul sa introduca o actiune in fata instantei la Curtea Europeana de Justitie, pentru a obtine despagubiri. Cu toate acestea, in practica situatia este foarte diferita si consumatorii nu primesc mai deloc o compensatie, din cauza lipsei de actiuni la nivel national. De exemplu, in Italia, un cartel al unor companii de asigurari a mers pe ideea de prime la dublu. Cu toate ca respectivele companii au fost amendate cu 350 milioane euro de autoritati, nici o despagubire nu a revenit la consumatori. In mod similar, in Franta, trei mari operatori de telefonie mobila au avut un acord abuziv privind preturile, producand daune de 1,2 miliarde euro pentru milioane de consumatori, insa nici unul dintre clienti nu a primit despagubiri.

 

Votarea Cartei Albe va da organizatiilor de consumatori posibilitatea de a sustine actiunile privind aceste compensari, in numele tuturor consumatorilor care au fost victime reale, va informa organizatiile asupra masurilor si clauzelor concrete de eligibilitate, ca si conditie prealabila pentru accesul la instanta. De asemenea, principiile din Carta Alba vor permite organizatiilor de consumatori sa realizeze campanii pe deciziile date de autoritatile nationale de concurenta, ca dovada de comportament anticoncurential, si vor spori accesul organizatiilor de consumatori la probele retinute de catre autoritatile de concurenta.

"Votul Parlamentului European de la inceputul lunii martie este o oportunitate de a trimite un mesaj consumatorilor din UE ca, in cazul in care vor suferi pierderi economice din cauza comportamentului acestor companii anticoncurentiale, UE vrea sa dea o varianta mult mai eficienta pentru a obtine aceste compensatii", a declarat Monique Goyens, director general al Biroului European pentru Protectia Consumatorilor (BEUC).

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă