2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPovestea digului din Teleorman uitat 16 ani şi făcut în campania lui...

Povestea digului din Teleorman uitat 16 ani şi făcut în campania lui Ponta

A fost nevoie ca apele râului Teleorman să acopere o comună în an electoral pentru ca guvernul condus de Victor Ponta și Liviu Dragnea să realizeze în două luni ceea ce trebuia făcut încă de acum 16 ani. Deși sătenii din Ștorobăneasa erau inundați de ani buni şi existau proiecte pentru remedierea situaţiei încă de pe vremea când Liviu Dragnea era președintele Consiliului Județean Teleorman, banii pentru construirea unui dig care să p­rotejeze locuințele au fost alocaţi abia după o plimbare electorală a celor doi demnitari din fruntea Executivului cu barca trasă de angajaţii ISU.

Inundaţiile din urmă cu patru luni din Teleorman,venite într-un an electoral vital pentru PSD, au speriat autorităţile statului. În timpul mediatizatei plimbări cu barca pe uliţele inundate ale satului Beiu din Teleorman, vicepremierul Liviu Dragnea, sprijinit de premierul ­Victor Ponta, a promis că imediat cum vremea va permite, Guvernul va lua măsuri pentru a evita pe viitor producerea unor astfel de evenimente.

Ulterior, printr-o Hotărâre de Guvern, s-au aprobat fondurile necesare pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în luna aprilie 2014. În iunie, cu surle şi trâmbiţe, atât Liviu Dragnea, fost prefect și președinte al Consiliului Județean Teleorman, cât şi autorităţile locale s-au îngrămădit să toarne prima găleată de pământ la fundaţia digului pe care localnicii îl aşteaptau de zeci de ani.

„Fondurile vin doar când mor ­oamenii“

Reprezentanții instituției care ar fi trebuit să realizeze digul, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, în a cărei jurisdicție intră și râul Teleorman, susţin că au existat și până anul acesta proiecte de îndiguire, dar banii alocaţi de guvern au fost inexistenţi. Fostul director al instituției, Adrian Moisescu, susţine că proiectul pentru zona Beiu era gata de câţiva ani şi el chiar a insistat să fie pus în practică. “Din 2009, de când am preluat funcţia de director, şi până în 2012, când am plecat, am solicitat de mai multe ori demararea proiectului de la Beiu-Ştorobăneasa. Am trimis solicitări chiar şi către Consiliul Judeţean Teleorman să ne sprijine pentru obţinerea finanţării și trăgeam un semnal de alarmă despre eventualele pericole în cazul unei viituri, însă nu am primit sprijin”, a menționat Adrian Moisescu.

Fostul director ne-a declarat că risc de inundaţii există în multe alte locuri şi pentru toate există proiecte şi studii de fezabilitate, însă lipsesc banii, iar firmele abandonează lucrările chiar dacă au câştigat licitaţiile. „Fondurile vin numai pe situaţii de urgenţă, atunci când mor oameni, cum a fost şi anul acesta. Aşa le convine şi constructorilor. Sunt bani uşor câştigaţi, prin încredinţare directă, în timp scurt. Firmele care câştigă licitaţii aşteaptă ani de zile până ­primesc finanţare”, a explicat, pentru „România liberă“, Adrian ­Moisescu.

A existat licitație, dar a fost foarte rapidă

Actuala conducere a Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea a precizat că în cazul Beiu a existat o licitaţie, care s-a desfășurat foarte rapid, şi sunt mulţumiţi că au existat fonduri guvernamentale de urgenţă pentru trei proiecte, unde au avut loc inundaţii majore în această primăvară. ”Din ce ştiu eu, a existat o licitaţie pentru cele trei proiecte în valoare de aproape şaizeci de milioane de lei. E bine că s-au alocat banii şi lucrurile merg bine”, ne-a declarat directorul general, Ion Mutu.

Fondurile pentru diguri au fost alocate prin hotărâre de Guvern, imediat după inundaţiile din aprilie, pentru „prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii pe cursurile de apă: Pârâul Câinelui, râul Vedea în localitatea Icoana şi râul Teleorman în satul Beiu”. Pentru lucrări de amenajare a Pârâului Câinelui, valoarea totală alocată este de 19 milioane de lei. Proiectant este firma AQVAPROIECT-Bucureşti, iar constructorul HIDRO OLT Teleorman. Pentru amenajarea râului Teleorman, în zona localităţii Ştorobăneasa-Sat Beiu, valoarea totală a fondurilor alocate este de cinsprezece milioane de lei. Proiectant este Universitatea Tehnică de Construcţi Bucureşti, iar lucrările sunt efectuate de SC Coniz Romars SRL Piteşti. Firmele care construiesc aceste lucrări sunt prezente la aproape toate lucrările pe care Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea le desfăşoară.

Locuitorii din Beiu îl consideră pe Liviu Dragnea „salvatorul satului“

Viceprimarul comunei Ştorobăneasa, Stan Calomfirescu, spune că de zeci de ani au existat inundaţii şi oamenii nu mai aveau speranţe prea multe că ­s-ar putea face ceva. „Din 1972, de când ştiu eu, au fost inundaţii aici. Oamenii ăia din luncă în fiecare an aveau apă pe străzi şi chiar în case. Au fost inundaţii mai mari şi în 2005, şi în 2006, şi prin 1998. A fost mai demult un dig făcut de oameni, dar nu a rezistat. Proiectul la dig era de mult făcut. Acum se construieşte digul pe 3.900 de metri”, a precizat Stan Calomfirescu.

Oamenii sunt fascinaţi de zecile de camioane şi buldozere care lucrează la lărgirea albiei râului Teleormanu. Nu credeau că în numai două luni se poate realiza ceea ce aşteptau de zeci de ani. Ilie Stan, localnic din Beiu, ne spune că este mulţumit că anul acesta sunt alegeri și ar vrea să fie fiecare an „unul electoral”. „Asta e politica. De ani de zile stă nefăcut digul. Cum vin alegerile, vine domnul Dragnea şi mai asfaltează, mai trage apa, mai face câte ceva. Ar trebui să avem alegeri din astea mereu”.

Un alt locuitor îl vede pe vicepremier ca salvatorul comunei şi aşteaptă acum să se apuce şi de o şosea de centură pentru Ştorobăneasa, deşi prin comună trece un drum judeţean cu un trafic destul de scăzut „Ia uitaţi cum arată comuna. Asfalt, apă, acum ne face şi digul. Toate astea domnul Dragnea le-a făcut. Acum am înţeles că o să facă şi o şosea pe după deal, să treacă maşinile mari, că ne dărâmă casele la ăştia care stăm la şosea. Dar face sigur şi asta”, și-a exprimat optimismul nea Ioan.

Există şi cârcotaşi, foarte puţini ce-i drept, care spun că autoritățile ar fi trebuit să facă digul mai demult, nu acum în campanie. „Cum au venit televiziunile şi prim-ministrul cu barca la apă până la glezne, gata au dat banii şi fac minuni într-o lună. Dragnea nu a ştiut că aici ne ia apa, că el 20 de ani a fost aici? Cum a plecat la Bucureşti şi a venit cu televiziunea, şi-a adus aminte de noi. Pentru noi toţi sunt la fel” ne spune Ionel, un sătean mai în vârstă.

Rușinos

Cu barca pe uliță

Inundațiile care au afectat satele din Teleorman în aprilie anul acesta au afectat și imaginea premierului Victor Ponta și a vicepremierului Liviu Dragnea. În timp ce jurnaliştii, localnicii şi salvatorii de la ISU mergeau prin apă, cei doi şi ministrul Apelor, Lucia Varga, s-au urcat într-o barcă. Mai mult, politicienii nu s-au sinchisit nici măcar să vâslească, ci i-au lăsat tot pe jandarmi şi pompieri să împingă barca, deși apa nu trecea de genunchi.

Atenție

Vin controale zilnic la noi

Un şofer al firmei care lucrează la digul de la Beiu spune că nu a văzut niciodată asemenea controale de când lucrează în domeniu. „Lucrez de treizeci de ani, am lucrat şi la Aninoasa, dar ca aici, de două luni, nu am văzut.Vine ba Prefectura, ba Consiliul Judeţean, ba Primăria să vadă ce am făcut”. Acesta spune că în ritmul ăsta vor termina ce au început în timp util, deşi săptămâna trecută au fost din nou inundaţii care le-au penetrat chiar şi digul construit.

Cele mai citite

Petrolul Ploiești, în dificultăți financiare. Ce datorii trebuie achitate?

Petrolul Ploiești, echipă aflată pe loc de play-off în Liga 1, se confruntă cu o situație financiară dificilă. Claudiu Tudor, președintele clubului, a dezvăluit...

Vladimir Putin i-a transmis scuze președintelui azer pentru prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines în Kazahstan

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, despre prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines și și-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” a...

Dorin Recean: Rusia foloseşte energia ca armă politică. Oamenii din regiunea transnistreană sunt ostatici

Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici, a declarat premierul Republicii Moldova Dorin Recean după decizia Gazpromului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă