Doi fermieri din judetul Tulcea au infiintat campuri experimentale pentru cultivarea porumbului modificat genetic. Vasile Gudu, directorul Directiei Agricole Tulcea, a declarat ca in vecinatatea lacului Razelm, in satul Salcioara si la Sarighiol de Deal s-au constituit loturi experimentale pe 7,5 hectare pentru cultivarea porumbului modificat genetic: "S-au infiintat culturi de porumb pe aceste suprafete folosindu-se seminte din hibridul MON810, din import. Este vorba de un hibrid foarte rezistent la boli si la daunatori, obtinut in SUA prin modificari genetice. Daca productiile obtinute in campurile experimentale vor fi bune, fermierii vor importa masiv seminte de acest fel si vom extinde folosirea hibridului respectiv".
In timp ce specialistii Directiei Agricole Tulcea considera acest hibrid foarte bun pentru dezvoltarea productiei in nordul Dobrogei, organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului se opun cultivarii plantelor modificate genetic. Greenpeace Romania desfasoara o campanie asidua pentru eradicarea acestor culturi, pe care le considera periculoase pentru sanatatea oamenilor si pentru biodiversitatea din zonele in care cresc astfel de plante. Gabriel Paun, reprezentantul Greenpeace in Romania, citat de site-ul web al organizatiei, a declarat ca "cercetarile efectuate pana acum arata ca exista semne de contaminare in rinichi si in ficat la cobaii hraniti cu porumb modificat genetic. Analizele solului in care s-a cultivat porumb modificat genetic demonstreaza ca plantele respective elibereaza prin radacini, in pamant, toxine care sunt remanente. Acestea se acumuleaza in sol si pot avea impact major asupra florei si faunei salbatice din respectivele zone".
Ion Eugen, fermierul din Salcioara care detine un camp experimental cu hibrid modificat genetic, a spus: "Am cumparat samanta importata din SUA si nu vad nici un impediment in introducerea in cultura, pe scara larga, a acestui hibrid daca samanta se vinde pe piata. Ce rau pot face mediului niste seminte de porumb si plantele? Experimentul este aprobat de Directia Agricola si este cert ca plantele sunt mai viguroase si mai rezistente".
MEDIU
» Opozitie
Institutiile de mediu din Tulcea au fost surprinse de decizia de a cultiva porumb modificat genetic in vecina-tatea ariilor protejate. ARBDD si Administratia Parcului National Muntii Macin (PNMM) habar nu au de demersul fermierilor. Viorel Rosca, administratorul PNMM, a spus ca va face demersuri pentru interzicerea culturilor: "Vom proceda asa cum am facut-o si cu soia modificata genetic, care se cultiva pe mii de hectare in vecinatatea parcului si am reusit sa desfiintam aceasta cultura".