21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPolițiștii români și spanioli au anihilat o rețea specializată în fraude cu...

Polițiștii români și spanioli au anihilat o rețea specializată în fraude cu telefoane mobile. Prejudiciul este evaluat la trei milioane de euro

Poliția a anihilat o grupare infracțională formată din cetățeni români și din alte 12 state, care se ocupau cu înșelăciuni cu telefoane mobile, a anunțat, marți, Poliția Română.

Prejudiciul produs de această grupare este estimat la circa trei milioane de euro. Rețeaua a fost destructurată în urma cooperării dintre autoritățile judiciare din România și din Spania.

Acțiunea de combatere a acestei rețele, formată din cetățeni din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania s-a derulat în două faze, ultima având loc luna aceasta, în Spania. Autoritățile judiciare române au fost implicate în prima parte a operațiunii desfășurată în cursul lunii aprilie a acestui an.

Membrii grupării ar fi obținut, în mod fraudulos, datele personale ale unor cetățeni spanioli, iar în baza acestora, ar fi comandat online telefoane mobile, pe care le-ar fi primit prin curier, în baza prezentării unor documente de identitate contrafăcute. Ulterior, telefoanele ar fi fost vândute prin intermediul altor complici, pe teritoriul Spaniei și României. Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă și persoanelor păgubite în acest mod este estimat la trei milioane de euro. Autoritățile judiciare din Spania au transmis o comisie rogatorie internațională, în cauză fiind emise mandate europene de arestare pe numele a trei dintre membri, localizați pe teritoriul României, precum și un mandat de percheziție.

Instanța de judecată din România a emis, conform comunicatului IGPR, trei mandate de percheziție la adresele membrilor grupării, care făceau obiectul cercetărilor într-o cauză aflată în instrumentarea autorităților române. Pe 4 aprilie, polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, SCCO Teleorman și IPJ Teleorman, împreună cu procurori DIICOT — Structura Centrală și BT Teleorman, în cooperare cu Poliția Națională Spaniolă, au acționat concomitent în România și Spania.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza orașului Turnu Măgurele au fost ridicate patru laptop-uri, două televizoare LCD, o stație Play Station, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM și înscrisuri.

Pe teritoriul Spaniei, polițiștii spanioli au acționat în Madrid, Valencia, Aragon și Catalunia, fiind puse în aplicare 13 mandate de percheziție și reținute 26 de persoane.

Pe teritoriul României au participat, alături de polițiștii și procurorii români, și polițiști spanioli din cadrul Poliției Naționale Spaniole — Unitatea Centrală pentru Combaterea Delincvenței Specializate și Violente.

În urma acțiunilor desfășurate în cele două faze ale operațiunii au fost reținute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă