Politicienii controversați care conduc încă România

de Romulus Georgescu , 03 martie 2016 - stire actualizata la ora 10:53, 03 martie 2016
Politicienii controversați care conduc încă România

Numeroși lideri politici cu probleme penale și-au păstrat funcțiile și influențează deciziile din partide și din Parlament, cu complicitatea colegilor și cu ajutorul unor lacune legislative.

asemenea si­tu­ație este posibilă pentru că legile în vigoare prevăd încetarea mandatelor parlamentarilor doar în caz de condamnare definitivă cu executare, iar senatorii și deputații, de care depinde schimbarea regulilor, au evitat să extindă aria sancțiunilor. Formațiuni precum PSD și PNL au aprobat coduri interne de integritate, dar acestea au rămas doar niște bune intenții pe o hârtie.

Cel mai recent exemplu: liderul social-democrat Liviu Dragnea a anunțat, ieri, că deputatul Marian Neacșu rămâne coordonatorul campaniei electorale a Partidului Social Democrat, în ciuda faptului că are o condamnare de șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. PSD l-a păstrat pe Neacșu și chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, de unde participă la decizii importante, cum ar fi stabilirea proiectelor care intră pe ordinea de zi. Liviu Dragnea a explicat că această condamnare nu-i interzice deputatului activitățile de partid: ”Da, aia este legată de candidatură. Munca în partid nu este interzisă”.

PSD, campionul penalilor

Marian Neacșu completează, astfel, lunga listă de politicieni din Partidul Social Democrat care rămân la masa deciziilor, deși au probleme cu legea. Cel mai spectaculos exemplu este chiar cel al președintelui PSD, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului. Decizia în cazul lui Liviu Dragnea nu este defintivă, dar indulgența față de Neacșu sugerează că liderul pesedist nu va face pasul înapoi dacă va rămâne în stadiul de condamnare cu suspendare. Un alt exemplu este cel al lui Florin Pâslaru, desemnat recent lider al grupului PSD din Camera Deputaților, deși a fost amendat penal pentru conflict de interese. Urmărită penal în dosarul „Microsoft”, Ecaterina Andronescu (PSD) conduce Comisia de învățământ din Senat. Comisia pentru industrii din Camera Deputaților îl are ca șef pe Iulian Iancu (PSD), urmărit penal într-un dosar în care este acuzat că a intervenit  pentru organizarea pe banii Transelectrica a transportului la miting USL. Colegul său de dosar, Lucian Șova este  secretarul comisiei pentru transporturi din Camera Deputaților. Deputatul Mădălin Voicu a rămas vicepreședintele comisiei de cultură din Camera Deputaților. Vasile Gliga este vicepreședinte al comisiei pentru tehnologia informațiilor din Camera Deputaților, deși a  fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Gașca lui Ponta, penalizată și nu prea

De altfel, pentru social-demo­crați a devenit deja o tradiție ca jocurile de partid să fie mai presus de lege. Deși este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale, Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta, a obținut de la Liviu Dragnea un post bine remunerat la Curtea de Conturi. Fostul premier însuși a fost menținut ca prim-ministru, deși era urmărit penal, pierzându-și funcția în urma declanșării scandalului „Colectiv”. Urmărit penal în două dosare, Dan Șova a rămas senator, în Comisia pentru combaterea abuzurilor. Deși este inculpat în două dosare penale, Sebastian Ghiță, un alt apropiat al fostului premier, este deputat în grupul PSD, activând în două comisii importante – pentru controlul SRI și cea pentru apărare.

Aliații copiază obiceiurile

Aceleași obieciuri se regăsesc și la UNPR sau ALDE, aliații PSD. Gabriel Oprea conduce în continuare Uniunea Națională pentru Progresul României, deși este urmărit penal în două dosare penale. Senatorii au votat ridicarea imunității lui Gabriel Oprea, dar decizia a părut, mai degrabă, influențată de neînțelegerile cu PSD, decât de aplicarea unor criterii de integritate. Nici Șerban Mihăilescu (UNPR), urmărit penal în dosarul „Microsoft”, nu a făcut un pas înapoi, fiind vicepreședintele acestei formațiuni, viceliderul grupului UNPR și vicepreședintele comisiei pentru regulament din Senat.

Salvat de colegi de urmărirea penală în dosarul Autorității de Supraveghere Financiară, deputatul Daniel Chițoiu (ALDE) lucrează la proiectele de la Comisia de buget, luând decizii referitoare la un domeniu vital. Și aceasta după ce procurorii l-au acuzat că s-a folosit de calitatea de ministru al Finanțelor pentru a iniția o ordonanță de urgență care proteja interesele unei firme de asigurări. Recent, Daniel Chițoiu a anunțat că se va retrage din politică, lăsând să se înțeleagă că nu va mai candida la alegerile următoare, dar își va finaliza mandatul. Mai discret, Varujan Vosganian, și el membru ALDE, salvat de Senat de două ori de urmărirea penală, s-a retras din zona economică, activând în Comisia de cultură.

Liberalii au manifestat indul­gență în situații similare, dar și-au nuanțat atitudinea, sub presiunea unui electorat cu așteptări diferite. Tudor Chiuariu este astăzi senator independent, afiliat grupului PNL, deși a fost condamnat în 2014  la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poșta Română”. Liberalii au avut nevoie de un an de zile pentru a-l exclude din partid, în ianuarie 2015, iar Chiuariu a rămas multă vreme membru în Comisia juridică a Senatului, unde se discută, inclusiv, modificarea Codului Penal. Acum, fostul ministru al Justiției s-a mutat în Comisia pentru drepturile omului. În martie 2015, liberalii l-au retras pe Corneliu Dobrițoiu din fruntea comisiei de apărare din Senat, după ce a fost condamnat la un an cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”. În schimb, Ion Ariton este secretar al comisiei pentru transporturi, deși este trimis în judecată în dosarul „Gala Bute” și urmărit penal în dosarul „Microsoft”.

Minoritățile vor egalitate

Aceste obiceiuri au fost preluate și de partidele minorităților naționale. Și reprezentanții UDMR s-au dovedit înțelegători față de colegii acuzați de inspectorii de integritate sau de procurori. Mate Andras este șeful deputaților UDMR deși a fost condamnat definitiv, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Mai mult, face parte din Comisia juridică. Salvat, de două ori,  de deputați de urmărirea penală, Laszlo Borbely este șeful comisiei de politică externă din Camera Deputaților. Printre atribuțiile acestei comisii se numără și „dialogul bilateral cu comisiile similare ale parlamentelor altor state”. Este greu de înțeles cum poate exercita o asemenea atribuție, din moment ce salvarea sa de către procurori a fost criticată, ce-i drept printre rânduri, de către Ambasada SUA. Niculae Mircovici (Uniunea Bulgară) a rămas în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, deși a fost condamnat definitiv, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.  

DEMISIE

Excepția care confirmă regula

Deputatul Florin Popescu a decis, ieri,  să demisioneze din Parlamentul României, în urma unei condamnări la doi ani de închisoare cu executare, decisă de instanța supremă, în decembrie 2015. Decizia nu este definitivă. Popescu este acuzat că a primit de la administratorul unei firme peste 60 de tone de pui grill, pe care le-a distribuit alegătorilor, în campania electorală din 2012. Se pare însă că Popescu speră ca prin demisie să își sporească șansele unui recurs, care nu va mai fi judecat de instanța supremă, întrucât Popescu nu va mai fi deputat.

Loading...

Comentarii

 • Vladimir CFR

  09 iunie 2016 23:16

  Alexe, Locotenentul Mafiei ? Fabrica de bani falsi ai mafiei italiene,la Oradea. Petricu Cristian Alexe, kg de aur si 10 case?DE UNDE ? Se dau ingeri, da sunt diavoli, sunt negrii in cerul gurii.Exista grupuri periculoase din umbra?Paiele-s tot paie si magarii tot magari. O sa plateasca .Mafiotii se grabeau sa produca o cantitate cat mai mare de bani. Asa ca au facut si greseli. Visul de imbogatire.Asa zisii imbogatiti peste noapte care pozeaza oameni nevinovati si cinstiti in fata fraierilor o sa scape sapunu prin baie mai devreme sau mai tarziu.Nu au de unde justifica averile.DNA STIE.

  raspunde comentariului
 • stef

  03 martie 2016 11:08

  Pupincuristilor de la RL dece-i cautati doar pe cei de la PSD si aliatii lor? Dece nu amintiti nimic deBlaga, Falca, Oltean, Scripcaru de la Brasov, Pinalti etc. etc. Presa de *****, Justitie de *****! Daca "Justitia" ar fi corecta, s-ar putea constata ca "ai vostri" nu sunt "sfinti"!

  raspunde comentariului
  • Grigore

   03 martie 2016 13:08

   PENTRU CA - PSD reprezinta, suma hotilor si distrugatorilor Romaniei , PSD este FSN devenit PDSR , PSD cloaca distrugatoare a criminalului ILIESCU , cloaca protectoare a securistilor criminali , a tortionarilor si tuturor lighioanelor care nu au furat ci au ras , au ras tot ce inseamna avut public , economie romaneasca ! Gunoaiele PNL , PNTCD nu sant mai prejos numai ca au aaccesat cu greu locurile la ciolan , in 1996 cand au ajuns la putere se plangeau prin gura banditului Radu Vasile ca ,, nu prea a mai ramas mult de furat ....'' Ca paranteza , PNL si PNTCD nu au avut si nu au nimic de a face cu partidele istorice ci reprezinta niste gasti de impostori care s-au inscris la concurenta cu vestitii hoti ai lui Iliescu , pentru jaful si distrugerea totala a Romaniei ! PSD este strans legat de amintirea sloganelor de genul ,,Noi nu ne vindem tara '' , ,, Noi nu gandim , noi muncim '' , sloganuri pe care le-a creeat si promovat in randul maselor de idioti manipulati care acum se plang ca traiesc rau , nu le ajung pensiile , etc In prezent , grosul penalilor il formeaza PSD !

   raspunde comentariului
  • Grigore

   03 martie 2016 13:08

   PENTRU CA - PSD reprezinta, suma hotilor si distrugatorilor Romaniei , PSD este FSN devenit PDSR , PSD cloaca distrugatoare a criminalului ILIESCU , cloaca protectoare a securistilor criminali , a tortionarilor si tuturor lighioanelor care nu au furat ci au ras , au ras tot ce inseamna avut public , economie romaneasca ! Gunoaiele PNL , PNTCD nu sant mai prejos numai ca au aaccesat cu greu locurile la ciolan , in 1996 cand au ajuns la putere se plangeau prin gura banditului Radu Vasile ca ,, nu prea a mai ramas mult de furat ....'' Ca paranteza , PNL si PNTCD nu au avut si nu au nimic de a face cu partidele istorice ci reprezinta niste gasti de impostori care s-au inscris la concurenta cu vestitii hoti ai lui Iliescu , pentru jaful si distrugerea totala a Romaniei ! PSD este strans legat de amintirea sloganelor de genul ,,Noi nu ne vindem tara '' , ,, Noi nu gandim , noi muncim '' , sloganuri pe care le-a creeat si promovat in randul maselor de idioti manipulati care acum se plang ca traiesc rau , nu le ajung pensiile , etc In prezent , grosul penalilor il formeaza PSD !

   raspunde comentariului
  • Grigore

   03 martie 2016 13:08

   PENTRU CA - PSD reprezinta, suma hotilor si distrugatorilor Romaniei , PSD este FSN devenit PDSR , PSD cloaca distrugatoare a criminalului ILIESCU , cloaca protectoare a securistilor criminali , a tortionarilor si tuturor lighioanelor care nu au furat ci au ras , au ras tot ce inseamna avut public , economie romaneasca ! Gunoaiele PNL , PNTCD nu sant mai prejos numai ca au aaccesat cu greu locurile la ciolan , in 1996 cand au ajuns la putere se plangeau prin gura banditului Radu Vasile ca ,, nu prea a mai ramas mult de furat ....'' Ca paranteza , PNL si PNTCD nu au avut si nu au nimic de a face cu partidele istorice ci reprezinta niste gasti de impostori care s-au inscris la concurenta cu vestitii hoti ai lui Iliescu , pentru jaful si distrugerea totala a Romaniei ! PSD este strans legat de amintirea sloganelor de genul ,,Noi nu ne vindem tara '' , ,, Noi nu gandim , noi muncim '' , sloganuri pe care le-a creeat si promovat in randul maselor de idioti manipulati care acum se plang ca traiesc rau , nu le ajung pensiile , etc In prezent , grosul penalilor il formeaza PSD !

   raspunde comentariului
   • ADRIAN

    05 martie 2016 0:26

    Veti dreptate ! O prezentare perfecta .Degeaba striga astia din natiunea PSD .Hotii striga cel mai tare . Se pare ca tipul asta nu sare numai pentru PSD dar si pentru "aliatii " PSD .Adica cei deveniti aliatii ai PSD sa imparta ciolanul .Deveniti aliatii ai PSD care nu au fost votati niciodata de alegatori ,prin actul de PROSTITUTIE POLITICA numit Traseism .Tipa cu totii ca au cel mai mare numar de condamnati Penali pentru cel mai "mare partid comunist " al tarii .PSD nu este altceva decit urmasul direct al fosstilor membri ai PCR deveniti peste noapte "democrati " sub protectia Criminalului Iliescu sub forma fsn ,psdr si ulterior PSD . PSD este un partid diversionist promoveaza ideile si conceptul sovietic al lui Putin al "oligarhiei fostilor comunisti " De acea s-a grabit Tariceanu sa il aduca in Parlament pe emisarul rus caruia ii fusese interzisa intrarea in toate tarile din UE .Au pus Romania la dispozitia rusilor fara aprobarea romanilor .Poate culoare Rosie de pe sigla PSD reprezinta singele romanilor asasinati cu singe rece la Revolutie si mineriade de catre Iliescu si partidul lui FSN devenit acum PSD .A fost un motiv foarte bine pus la punct de catre clica de criminali ai FSN astazi PSD e arunca sloganele pentru manipularea prostimii maselor alienate mintal PSD cind se striga "noi nu gindim ,noi muncim "PSD nu avea nevoie de masele care sa gindeasca ca sa nu fie observata manvra de deturnare si furt al democratiei pentru ca acesti criminali isi imparteau tara ca pe propria lor mosie .In nici o tara civilizata din Europa nu li se permite parlamentarilor urmariti penal sau condamnati sa mai ocupe functii in Parlament sau orice alte functii publice in stat .Timpitul asta de Stef este fie din PSD sau "aliatii lor " sau vreun instigator PSD .Noi vrem lichidarea acestui Parlament PSD al Banditilor . Isi fac legi care nu au nimic in comun cu votul popular car i-au adus in functii Parlamentul Romaniei cea mai mare rusine a Romaniei nu a fost niciodata preocupat de o activitate legislativa sincera in reprezentarea natiunii Romaniei .Au fost preocupati numai de legi care sa sa protejezez membri urmariti penal fata de organele judiciare si de legi care sa le asigure cit mai multe beneficii din taxele platite de cetatenii Romaniei .Au votat impotriva dorintelor populatiei cele mai stupide legi din Europa .Prin vot democratic la alegerile parlamentare poporul va avea puterea sa elimine acest Parlament sa dea jos structura Statului PSD sa il elimine pa Tariceanu ,Oprea si sa poporul va avea puterea sa voteze canditati cu nume noi ,necunoscuti a ii aduca in prim plan . PSD ALDE UNPR este o combinatie veninoasa pentru natiunea Romaniei . Sa ii dam jos prin vot iar daca votul este fraudat sa ne asteptam la asa ceva din partea condamnatului Liviu Dragnea care este licentiat in acest gen de afaceri atunci sa iesim in starda sa ii dam jos pe acesti tilhari . Tara asta este a noastra nu a statului PSD ,al fostilor comunisti ,securisti .

    raspunde comentariului
 • rarl marius

  03 martie 2016 10:54

  Escrocii si Hotii,din Parlamentul Rusini Nationale Romanesti,au facut cu Buna Stiinta,Legile ,in asa fel ca ei sa fie Ocrotiti indiferent ce Infractiune facx,cit mai mult posibil,! si pentru asta ,ar trebui cu Totii sa Plateasca Penal,au Premeditat fara pic de Rusine,viitoarele lor HOTII !!!

  raspunde comentariului
 • Alex

  03 martie 2016 10:17

  De ce suntem vazuti peste tot! O oferta, daca nu e serioasa, este vazuta un timp, apoi dispare. Insa noi suntem deja de ani de zile pe piata si suntem vazuti din ce in ce mai des! De ce! Pentru ca aici totul este extrem de serios! Cautam colaboratori la fel de seriosi, care vor cu putere sa-si cladeasca un viitor mai bun. Solicitati acum informatii la adresa de email xalyanempireyahoo.com

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescxu

  03 martie 2016 10:10

  Multi sunt "incurca lume".."Agatati" sadea.In frunte cu Iliescu...De aia merg treburile tarii,cum se vede....Se impune "resetarea clasei politice".....

  raspunde comentariului
 • fata morgana

  03 martie 2016 8:40

  Nu ezitati, romani, votatii, votati partidele care ii ocrotesc voi veti ajunge mai repede la ceruri.

  raspunde comentariului
 • fata morgana

  03 martie 2016 8:40

  Nu ezitati, romani, votatii, votati partidele care ii ocrotesc voi veti ajunge mai repede la ceruri.

  raspunde comentariului
 • tepes

  03 martie 2016 8:18

  domnule rom-olus,conflict de interese,cei aia conflict de interese?Dumneata nu vezi comandarea acestor procese?sant pt. decapitarea unui partid,si aproape au reusit.Dar despre banditii care au devalixat tara,cei din PDL,nu i-ai dat nominal cu nume si prenume,de ce ?ce intrebare stupida,doar lumea va cunoaste ce hram purtati.Auzi amice ii spusesem unui prieten daca vrea sa se enerveze sa citeasca acest ziar.Raspunsul?o trimitere la origini.

  raspunde comentariului
 • tepes

  03 martie 2016 8:06

  domnule rom-olus,conflict de interese,cei aia conflict de interese?Dumneata nu vezi comandarea acestor procese?sant pt. decapitarea unui partid,si aproape au reusit.Dar despre banditii care au devalixat tara,cei din PDL,nu i-ai dat nominal cu nume si prenume,de ce ?ce intrebare stupida,doar lumea va cunoaste ce hram purtati.Auzi amice ii spusesem unui prieten daca vrea sa se enerveze sa citeasca acest ziar.Raspunsul?o trimitere la origini.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design