Consiliile judetene Braila si Tulcea s-au asociat pentru a construi un pod peste Dunare.
Ministerul Transporturilor nu considera oportuna o investitie de 320 milioane de euro.
Construirea unui pod peste Dunare in zona Braila-Macin face din nou valuri in judetele Braila si Tulcea. Consiliile judetene din cele doua judete s-au asociat, zilele trecute, pentru a promova aceasta investitie, estimata la circa 320 milioane de euro.
Conform acordului de parteneriat semnat de presedintii Gheorghe Bunea Stancu (CJ Braila) si Gheorghe Bunduc (CJ Tulcea), administratiile din cele doua judete se angajeaza "sa asigure sumele necesare pentru achizitionarea terenului pe care se va realiza investitia, sa identifice programe de finantare pentru derularea investitiei, sa cofinanteze documentatia in vederea realizarii proiectului".
Aceasta investitie controversata a fost initiata, in 2001, de Guvernul Nastase, care a comandat Institutului Japonez de Consultanta un studiu pentru construirea respectivului pod. Consultantii japonezi au predat Ministerului Transporturilor, in 2002, un studiu in care propun realizarea unui pod peste fluviu cu o lungime de 1,5 kilometri, din care deschiderea efectiva peste Dunare este de 900 metri. Capul brailean al podului este proiectat in apropierea localitatii Baldovinesti, iar pe malul din judetul Tulcea se preconizeaza realizarea unui viaduct de aproximativ 10 kilometri care sa traverseze amenajarea agricola Macin-Smardan din aval de satul Smardan pana in apropierea satului Jijila.
Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea a declarat ca a renuntat la colaborarea cu japonezii, care propusesera si o finantare convenabila a investitiei pentru ca "Romania nu se integreaza in Asia, ci in UE". seful sau, premierul Nastase, l-a contrazis dupa cateva luni pe Mitrea. In urma unei vizite in China, Nastase a declarat ca a convenit cu autoritatile chineze ca podul de la Braila sa fie proiectat si realizat de o companie din aceasta tara, costul investitiei, garantata de Guvernul roman, fiind estimat in 2002 la 320 milioane de dolari.
sefii administratiei din judetele Braila si Tulcea se incapataneaza sa bage sute de milioane de euro in respectivul pod. Gheorghe Bunea Stancu a declarat ca a identificat terenul din Braila pe care se va construi obiectivul. "Am purtat discutii cu proprietarii si estimam ca achizitionarea terenului ne va costa 1,5 milioane de euro". si Gheorghe Bunduc, presedintele CJ Tulcea, le-a dispus subalternilor sa identifice terenul aferent podului. Calculele functionarilor tulceni arata ca pamantul ce va fi cumparat de CJ Tulcea va costa cel putin trei milioane de euro.
» Specula
Resuscitarea proiectului podului de la Braila a declansat deja specula cu terenurile din localitatile Smardan, Macin si Jijila, pe unde se presupune ca va fi realizata aceasta investitie. Localnicii spun ca pretul pamantului pe malul Dunarii si in incinta agricola a crescut de cateva ori in ultimele zile. Un metru patrat de teren pe malul fluviului, la Smardan, costa peste 100 de euro.
» Teren
"Surse de finantare a podului se vor gasi dupa ce CJ Braila si Tulcea vor cumpara terenul pe care se realizeaza investitia. Institutiile europene si bancile, de la care intentionam sa solicitam finantarea proiectului, nu accepta sa discute despre investitie pana cand nu avem terenul in proprietate", a declarat Octavian Motoc, director CJ Tulcea.