15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPlatim pentru ororile Securitatii

Platim pentru ororile Securitatii

Secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a castigat ieri in prima instanta procesul pe care l-a intentat statului pentru persecutiile Securitatii, obtinand despagubiri de 100.000 de lei. "Nu banul intereseaza, ci faptul ca statul roman trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru faptele sale", a afirmat Toader, anuntand ca va dona suma obtinuta in instanta unui centru de plasament pentru minori din Galati. El a fost filat si anchetat de Securitate timp de trei ani, in perioada 1986-1988, cand ocupa functia de director al Centrului de Perfectionare a Personalului Navigant din Galati. Totul a inceput de la o sesizare anonima in care a fost acuzat ca detine aur, valuta si aparatura electronica.

» Anchetarea lui Toader a fost aprobata de senatorul PRM Carol Dina, pe atunci prim-secretar PCR al judetului.

 

Mircea Toader a castigat ieri in instanta despagubiri pentru persecutiile la care a fost supus de catre Securitate. Este al doilea proces castigat, dupa cel al lui Lucian Orasel. Se deschide astfel calea responsabilitatii pe care statul roman trebuie sa si-o asume, inclusiv financiar, pentru faptele Securitatii.

Secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a castigat ieri in prima instanta procesul pe care l-a intentat statului pentru persecutiile Securitatii. Toader a castigat la Tribunalul Galati procesul intentat, obtinand in instanta despagubiri de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) de la statul roman pentru persecutiile la care a fost supus de fosta Securitate in timpul regimului comunist. Sentinta poate fi insa atacata cu apel la instanta superioara. "Nu banul intereseaza, ci faptul ca statul roman trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru faptele sale", a afirmat secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, anuntand ca va dona suma obtinuta in instanta unui centru de plasament pentru minori din Galati. "Ce vreau sa subliniez in acest context este ca statul trebuie sa isi asume responsabilitati din toate punctele de vedere. Asa cum si-a asumat trecerea de la capitalism la democratie, trebuie sa isi asume si deciziile proaste sau care au avut efecte dramatice, cu toate ca lucrurile astea s-au intamplat sub conducerea comunista. Oricum, cele pe care eu si familia mea le-am patimit nu pot fi rascumparate cu bani", a spus Toader. El a fost filat si anchetat de Securitate timp de trei ani, in perioada 1986-1988, cand ocupa functia de director al Centrului de Perfectionare a Personalului Navigant din Galati.

 

Intr-o sesizare anonima a fost acuzat ca detine aur, valuta si aparatura electronica, iar anchetarea sa de catre organele de Securitate a fost aprobata de senatorul PRM Carol Dina, pe atunci prim-secretar PCR al judetului. In dosarul de urmarire al Securitatii, facut public in anul 2006, Toader figura cu numele conspirativ "Tutu". El a aratat ca a fost turnat la Securitate de doi colegi de serviciu, un capitan maritim si altul fluvial. "In perioada comunista, milioane de oameni au avut de suportat persecutii de diferite genuri. Unii au fost pur si simplu ridicati in miez de noapte si impuscati la marginea drumului.

 

Mai bine de un milion de romani au ajuns in inchisorile comuniste sau in lagarele de exterminare. Multi dintre ei nu s-au mai intors niciodata", ne-a declarat presedintele AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu. "In situatia de fata, avem cazul unuia dintre sutele de mii de oameni persecutati, cu toate ca inteleg ca persoana respectiva detinea o functie destul de importanta pe care nu ar fi ocupat-o daca nu ar fi fost membru al Partidului Comunist. Nu acest lucru este important. Ceea ce ar trebui sa intre urgent in atentia Guvernului si a CSM este luarea in calcul a ceea ce s-ar putea intampla daca sute de mii sau milioane de oameni vor da in judecata statul pe unul din motivele mentionate, in special detinutii politici. Bugetul SUA nu ar fi suficient pentru a acoperi daunele enorme pe care le pot primi ca despagubiri aceste persoane", a afirmat presedintele AFDPR. Cazul Toader nu este primul castigat in instanta. Anterior, fostul detinut politic Lucian Orasel castigase si el. In anul 2007, judecatorii Sectiei Civice a Curtii de Apel Bucuresti au dispus initial plata sumei de 250.000 de euro daune morale si materiale. In urma unui recurs facut de Orasel, suma a fost dublata la 500.000 de euro, urmand a fi platita de Ministerul Finantelor.

Intrebat cum se simte coleg fiind de partid cu securisti deconspirati (de exemplu, Silvian Ionescu si Viorel Stanca), Mircea Toader sustine ca trebuie sa se tina cont de culpa informatorului – daca turnatorul a facut rau sau nu unei persoane. "Eu am dat statul in judecata pentru ca am avut de suferit de pe urma unor turnatori. Sunt coleg cu Silvian Ionescu, dar el a fost ofiter activ, a facut spionaj economic, a lucrat in strainatate", ne-a declarat Toader. El ne-a precizat faptul ca, daca se demonstreaza in instanta ca un politician deconspirat a fost informator sau colaborator al Securitatii si ca a turnat persoane nevinovate, trebuie sa retraga din viata politica, indiferent din ce partid provine.

Cele mai citite

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă