5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialPlatforma România 100, condusă de Cioloş: Independenţa justiţiei, pusă în pericol de...

Platforma România 100, condusă de Cioloş: Independenţa justiţiei, pusă în pericol de PSD-ALDE, prin pachetul de modificare a legilor Justiţiei

Platforma România 100 atrage atenţia că pachetul de modificare a legilor Justiţiei propus de ministrul Tudorel Toader va afecta grav independenţa justiţiei şi echilibrul puterilor în stat.

"Guvernul PSD-ALDE tocmai şi-a anunţat astăzi, 23 august, prin vocea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, intenţiile de modificare a pachetului de legi ale justiţiei (Legile 303, 304 şi 317 din 2004). Independenţa justiţiei va fi grav afectată prin mutarea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiţiei. Se deschide astfel calea interferenţei factorului politic în cariera magistraţilor, prin scoaterea cercetării disciplinare a acestora din sfera de competenţă a CSM, care este garantul independenţei justiţiei. Totodată, modificările propuse în domeniul răspunderii materiale a magistraţilor sunt de natură a introduce o presiune suplimentară asupra judecătorilor şi procurorilor, în condiţiile în care răspunderea magistraţilor este reglementată complet şi fără echivoc", se arată într-o postare pe Facebook.

Platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloş, consideră că eliminarea Preşedintelui României din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet va afecta echilibrul puterilor în stat şi creează un model fără echivalent la nivelul statelor membre.

"Prin adoptarea propunerilor anunţate astăzi de ministrul Tudorel Toader, cariera magistraţilor va fi mai vulnerabilă la presiuni politice, revenind la nivelul anului 2004, înainte de adoptarea pachetului de legi pentru reformarea sistemului judiciar. Platforma România 100 constată că deteriorarea condiţiei magistratului, asupra căreia a avertizat încă de acum 3 luni, se adânceşte cu paşi rapizi prin acţiunile coaliţiei PSD – ALDE. Platforma România 100 va reveni cu o analiză detaliată a propunerilor ministrului Toader după publicarea documentelor spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei", se mai arată în comunicat.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. La începutul şedinţei de Guvern, Toader a spus că modificările propuse vor fi publicate şi pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă