Acuzaţiile de plagiat la adresa premierului se află sub lupa a zeci de specialişti iar în următoarele zile vor apărea primele verdicte.
Joi după-amiază Universitatea Bucureşti nu părea interesată de acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta. De altfel, Flavius Baias, decanul Facultăţii de drept din cadrul acestei universităţi, facultate unde premierul a obţinut titlul de doctor, ne-a precizat că „acuzaţiile de plagiat în cazul premierului nu vor intra în dezbaterea Comisiei de etică a facultăţii deorece Ponta nu face parte din corpul profesoral. În acest moment, la facultate este o activitate intensă din cauza examenului de licenţă.”
Universitatea Bucureşti, brusc interesată de caz
Este foarte posibil ca, între timp, voci din mediul ştiinţific internaţional să fi cerut imperios Universităţii Bucureşti clarificarea unor acuzaţii considerate foarte grave şi compromiţătoare pentru orice instituţie de învăţământ. Scandalul de plagiat riscă să pună în pericol credibilitatea diplomelor de doctorat ale cercetătorilor români care îşi desfăşoară sau intenţionează să îşi desfăşoare activitatea de cercetare în Occident. În consecinţă, vineri situaţia s-a schimbat cu 180 de grade, iar Universitatea Bucureşti a anunţat că a luat act de acuzaţiile de plagiat şi că „a cerut conducerii Facultăţii de Drept să-şi precizeze punctul de vedere referitor la contestarea calităţii ştiinţifice a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.”
În cursul zilei de duminică pentru decanul Facultăţii de drept „cazul premierului” devenise o prioritate. Flavius Baias ne-a confirmat că a cerut convocarea pentru săptămâna viitoare a unui consiliu extraordinar al Facultăţii de drept şi că există două variante de lucru.
„Prima ar fi aceea de a decide că speţa în cauză nu este de competenţa noastră deoarece Victor Ponta nu mai face parte din corpul profesoral al Facultăţii de Drept. A doua opţiune o reprezintă constituirea unei comisii de investigare a plagiatului. Nu pot să spun când se va da un verdict deoarece dacă această comisie va fi formată din experţi străini, va trebui să îi contactăm, ei să îşi dea acordul, să le traducem documentele. Există şi varianta unei comisii româneşti deoarece avem câţiva jurişti foarte buni şi atunci verdictul va fi dat mai curând”, ne-a explicat profesorul.
Mai trebuie spus că – în cazul unui plagiat – conducătorul tezei de doctorat poate fi tras la răspundere la fel ca şi cel care a plagiat. În cazul Ponta, conducătorul tezei de doctorat a fost Adrian Năstase. De asemenea, cade sub incidenţa legii şi persoana care cu bună ştiinţă ar fi permis să îi fie plagiată o lucrare ştiinţifică sau alta fără să reclame acest lucru.
Ce urmează?
Premierul Ponta se află şi sub lupa Consiliului Naţional de Etică (CNE), care a fost schimbat în totalitate de ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, în urmă cu două săptămâni. Primul ministru a trimis o adresă către CNE în care cere să îi fie analizate acuzaţiile de plagiat. Aici, însă, situaţia este mai complicată. Din Ordonaţa 28/2011, rezultă că CNE nu are competenţe să se pronunţe în cazul lucrărilor de doctorat, ci doar în cele care au legătură cu domeniul cercetării şi dezvoltării. De altfel, titlurile de doctor se acordă de către Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Preşedintele acestei instituţii, Marius Andruh, a refuzat, până acum, să facă declaraţii pentru presă.
Ad-astra: „Demisia imediată a domnului Ponta”
Asociaţia Ad-astra, a cercetătorilor români din întreaga lume, a cerut „demisia imediată a d-lui Ponta din funcţia de prim ministru şi din toate funcţiile publice deţinute.” Ei susţin că, în acest caz, scenariul firesc şi onorabil este similar cu cel care s-a derulat în Germania şi în Ungaria (unde demnitari prinşi că au plagiat şi-au dat demsia n.red.): „d-l Victor Ponta, dacă ştie că nu este autorul unei părţi substanţiale a tezei sale doctorat, îşi dă demisia din toate funcţiile publice deţinute, îşi retrage teza şi renunţă voluntar la titluri şi la alte beneficii ce decurg din titlul de doctor. Se înţelege că un astfel de act este dificil şi ar genera, poate, şi o criză politică nedorită în condiţiile actuale. Însă această demisie ar demonstra curaj şi o anumită demnitate, mai ales dacă ar fi depusă imediat. Oricum, credem că ea este inevitabilă.
În acelaşi scenariu, Universitatea din Bucureşti se delimitează cât mai repede posibil de aceste fapte, pentru a evita compromiterea instituţiei, membrilor şi absolvenţilor ei.” Cercetătorii cred că există şi posbilitatea ca, deşi plagiatul dovedit, „să nu se întâmple nimic”, dând ca exemplu cazul lui Adrian Severin care a refuzat să demisioneze din Parlamentul European deşi existau probe că ar fi acceptat să primească bani pentru a susţine anumite iniţiative