33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPierdere în lumea teatrului: Rodica Sanda Ţuţuianu a murit, la vârsta de...

Pierdere în lumea teatrului: Rodica Sanda Ţuţuianu a murit, la vârsta de 81 de ani

Actriţa Rodica Sanda Ţuţuianu a murit, marți, la vârsta de 81 de ani. Timp de 20 de ani, ea a activat pe scena Teatrului Nottara din București, informează Mediafax.

Cei care doresc să își ia rămas bun o pot face miercuri și joi, la Biserica Pitar Moş. Înmormântarea va avea loc vineri, la Valea Mare, Pravăţ (lângă Câmpulung Muscel).

Născută la 11 mai 1935, Rodica Sanda Ţuţuianu a absolvit I.A.T.C. I.L. Caragiale în 1956, la clasa profesorului Gheorghe Timică, unde a fost colegă cu Florin Piersic. A debutat la Constanţa, în 1957, unde a jucat, timp de doi ani, după care s-a transferat la Teatrul din Arad.

Din 1959, până după 1990, a fost actriţă a Teatrului Nottara, unde a interpretat roluri în zeci de spectacole, între care: „Au fost odată două orfeline” de Adolphe Philippe d`Ennery, „Zizi şi formula ei de viaţă” de Sidonia Drăguşanu, „Pădurea” de A.N. Ostrovski, „Fraţii Karamazov”, „Crimă şi Pedeapsă” de F.M. Dostoievski, „Şi eu am fost în Arcadia” de Horia Lovinescu, „Lady X” de Eugen Mirea, `Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, „Henric al IV-lea” de William Shakespeare, „Idioata” de Marcel Achard, „Cinci romane de amor” de Teodor Mazilu, „Noi, subsemnaţii” de Alexandr Ghelman, „Mizerie şi nobleţe” de Eduardo Scarpetta, „Citadela sfărâmată” de Horia Lovinescu, „Floare de cactus” de Pierre Barillet şi Jean Pierre Gredy, „Burghezul gentilom” de Molière, „Transfer de personalitate” de Dumitru Solomon, „Întâlnire la Senlis” de Jean Anouilh.

Printre regizorii cu care a colaborat actriţa de-a lungul timpului se numără Olimpia Arghir, Mihai Berechet, Sorana Coroamă Stanca, Alexandru Dabija, Mircea Cornişteanu, Sanda Manu, Dan Micu, Letiţia Popa.

A jucat în zeci de piese de teatru radiofonic şi teatru TV, iar timp de peste 20 de ani a prezentat, cu timbrul ei inconfundabil, emisiunea matinală de duminică, Radio Magazinul Femeilor. În rostirea Rodicăi Sanda Ţuţuianu, poeziile lui Dan Verona au căpătat o dimensiune inedită şi un farmec aparte.

Totodată, ea a jucat în filmele „Egmont”, „Siciliana”, „Capul de răţoi”, „Cine mă strigă?”, „Liliacul înfloreşte a doua oară”, „Avântul liftuleţului”. Ultima ei imagine ca actriţă este legată de o peliculă de film, cu rolul Golda, din „Trenul vieţii”, comedia lui Radu Mihăileanu.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă