12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialPF Daniel: Poporul român să își cultive darul unității naționale

PF Daniel: Poporul român să își cultive darul unității naționale

Patriarhul Daniel a arătat, cu ocazia Zilei Naționale, că poporul român trebuie să păstreze şi să cultive darul unităţii naţionale, ca simbol al demnităţii, obţinută cu multe jertfe, relatează Mediafax.

Patriarhul României a mai spus că Biserica Ortodoxă Română a sprijinit Marea Unire a tuturor provinciilor româneşti într-un stat român unitar, fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de afirmare şi cultivare a conştiinţei naţionale şi a dorinţei de unitate naţională.

Citește și: UPDATE. Familia regală face o călătorie simbolică cu trenul pentru a marca Ziua Națională

"Este relevant faptul că între cei 1.228 de delegaţi oficiali în Adunarea Naţională Constituantă, care s-au întrunit la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918 pentru proclamarea Marii Uniri, au fost şi mulţi slujitori ai Bisericii. Cele două Biserici româneşti din Transilvania (ortodoxă şi greco-catolică) au fost reprezentate la Alba Iulia prin cinci episcopi, patru vicari, zece delegaţi ai consistoriilor (consiliilor eparhiale) ortodoxe şi ai capitalurilor greco-catolice, 129 de protopopi, câte un reprezentant al institutelor teologic-pedagogice şi câte doi reprezentanţi ai studenţilor", a arătat PF Daniel.

Proclamarea Unirii de la Alba Iulia a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii şi de slujba de Te Deum, oficiate în locuri diferite de clerici ortodocşi şi greco-catolici, întrucât Unirea cea Mare era trăită ca o lucrare sfântă şi solemnă a comuniunii româneşti, a unităţii şi libertăţii naţionale.

Citește și: UPDATE. FOTO+VIDEO. 4.000 de persoane, la parada de Ziua Națională. Peste 2.700 de militari români și străini au defilat în Piața Constituției

Lucrările Adunării au fost prezidate de marele patriot Gheorghe Pop de Băseşti, împreună cu episcopii de Arad şi Oradea. Şedinţa s-a încheiat cu cuvintele episcopului ortodox Ioan Papp, care a subliniat faptul că Biserica şi poporul sunt una, în cugete şi simţiri, pentru împlinirea visului unităţii naţionale. Au urmat apoi cuvântările ierarhilor adresate celor 100.000 de români, adunaţi din toate provinciile ţării, pe Câmpul lui Horea, actualul platou din fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, unde, în secolul XVIII, au fost traşi pe roată doi martiri ai neamului românesc – Horea şi Cloșca, a adăugat PF Daniel.

În Marele Sfat al naţiunii române, ca şi în Consiliul Dirigent, au fost aleşi şi slujitori ai Bisericii, iar episcopul şi viitorul patriarh Miron Cristea, alături de episcopul greco-catolic de Gherla, Iuliu Hossu, au fost aleşi membri în delegaţia de patru persoane care a prezentat Actul Unirii la Bucureşti regelui Ferdinand I al României Mari.

"Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să păstrăm şi să cultivăm darul unităţii naţionale ca fiind un simbol al demnităţii poporului român, obţinut cu multe jertfe şi multe eforturi spirituale şi materiale, spre slava Preasfintei Treimi, binele ţării noastre şi bucuria românilor de pretutindeni", a arătat PF Daniel în cuvântul rostit de Ziua Naţională.

Cele mai citite

Victor Angelescu, nemulțumit de evoluția Rapidului. „Egalurile nu ne avantajează”

Acționarul minoritar al Rapidului critică numărul mare de remize și cere mai mult curaj în joc pentru calificarea în play-off Victor Angelescu, acționarul minoritar al...

S-au stabilit duelurile din optimile Cupei Spaniei! Real Madrid și Barcelona au adversare interesante

Tragerea la sorți a optimilor Cupei Regelui a oferit dueluri atractive pentru echipele de top din Spania, cu confruntări echilibrate între formații din La...

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă