Jocuri de lasere, focuri de artificii, spectacole sustinute de artisti platiti cu zeci si sute de mii de euro. Acestea au fost elementele care nu au lipsit in nici unul dintre revelioanele organizate de municipalitati in zeci de orase din tara.
Revelionul anului electoral 2008 a impins administratiile locale sa umble la bugete si sa puna la bataie milioane de euro pentru organizarea petrecerilor publice de la cumpana din ani. Daca in urma cu doar cativa ani astfel de petreceri costisitoare se desfasurau doar in Bucuresti si in cateva mari municipii, obiceiul a fost preluat acum de edilii din aproape toate orasele mai rasarite ale tarii. Recordul pare sa-l detina judetul Hunedoara, cu 12 astfel de petreceri in aer liber (noua dintre ele organizate in orasele judetului si alte trei in sate). In Bucuresti, peste 15.000 de persoane au admirat show-ul de 700.000 de euro din Piata Constitutiei. Petrecerea, finantata de Primaria Capitalei, din programul careia nu au lipsit solista britanica Sophie Ellis Bextor si trupele autohtone Iris, Voltaj, Vama, s-a terminat in jurul orei 3.00.
Circa 15.000 de aradeni au putut sa participe la concertul sustinut de Bonnie Tyler, pentru care municipalitatea a platit 85.000 de euro. Alta vedeta prezenta la Arad, Thomas Anders, a primit un onorariu de 180.000 de euro.
La Sibiu, 10.000 de oameni au participat la spectacolul care a marcat si incheierea anului Capitalei Culturale Europene. Din program nu au lipsit britanicii de la Prodigy si trupa Reamon. Spectacolul a costat circa 1,4 milioane euro. Peste 15.000 de iesenii au avut posibilitatea sa participe la spectacolul organizat de primarie in fata Palatului Culturii. Onorariile trupelor prezente in spectacol au depasit cateva sute de mii de euro.
Revelioanele romanesti, mai scumpe decat in America sau in tarile exotice
Romania s-a numarat si in acest an printre tarile in care petrecerea Revelionului a fost o distractie costisitoare. Sejururi de cateva zile intr-o statiune montana care sa coste mai mult de 2.000 de euro sau petreceri in cluburi in noaptea de Anul Nou la preturi care sa depaseasca 200 de euro pot fi considerate scumpe daca ne raportam la costul excursiilor pentru aceeasi perioada a anului in tari exotice, aflate la mii sau chiar zeci de mii de kilometri distanta, sau la preturile practicate de cluburile de gen din Los Angeles sau New York.
Daca tinem seama insa de apetitul deosebit al multor romani de a-si arunca banii pe fereastra, sumele despre care vorbeam pot fi incadrate in zona "rezonabilului". Din pacate insa Romania nu sta la fel de bine si la capitolul originalitate, petrecerea Revelionului fiind in cea mai mare parte un eveniment in care nu facem altceva decat sa mancam, sa bem si, eventual, sa dansam.
Ca in fiecare an, si in 2007 ofertele de lux ale agentiilor de turism pentru Revelion s-au epuizat primele. Inca din lunile septembrie-octombrie nu mai puteai gasi locuri libere in hotelurile sau pensiunile scumpe din Sinaia, Predeal sau Poiana Brasov. Paradoxal este faptul ca ofertele cele mai piperate nu sunt in mod automat si cele mai interesante. Un sejur de sapte zile intr-un hotel de patru stele din Poiana Brasov a sarit de 2.000 de euro, iar la Predeal cinci zile in regim all-inclusive au oscilat in jurul valorii de 1.500 de euro. Ce s-a putut face la Poiana Brasov sau la Predeal de acesti bani? In afara de confortul oferit de hotelul in care s-a putut sta, nu au fost multe variante la dispozitie: clientii au avut posibilitatea sa manance si sa bea cat au dorit si, eventual, sa mearga pe partiile de schi, asta numai daca au vreo aplecare spre sporturile de iarna.
"Cine te vede in Thailanda, Dubai, Hong Kong, Rio sau Maldive?"
"Poiana Brasov si statiunile de pe Valea Prahovei sunt, intr-adevar, pline in perioada sarbatorilor de iarna, chiar daca sunt scumpe. Dar trebuie sa ne gandim un pic: totusi, cine sunt oamenii care aleg destinatiile si platesc aceste sume mari? Sunt oamenii din elita financiara, fotbalisti, oameni de afaceri, care merg acolo sa fie vazuti. Se etaleaza astfel, nu-i un secret pentru nimeni. Daca acesti oameni ar merge sa-si petreaca vacanta in Maldive, cine i-ar mai vedea? Apoi, mai trebuie sa tinem seama de faptul ca nici oferta nu este prea mare in aceste statiuni, locurile de cazare fiind putine in comparatie cu cererea", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor de Turism din Romania.
Cu banii cheltuiti insa in statiunile romanesti s-ar putea petrece revelioane mult mai interesante in tari exotice, aflate la mii sau zeci de mii de kilometri distanta de plaiurile mioritice. Potrivit site-ului www.yuppy.ro, un sejur petrecut anul acesta, in perioada sarbatorilor de iarna, in Thailanda, la un hotel de cinci stele, ar fi costat 1.500 de euro, iar cu 2.800 de euro s-ar fi putut sta sapte zile la Rio de Janeiro.
In acesti bani intra biletul de avion dus-intors, cazarea, micul dejun, transferurile, asistenta turistica si alte servicii. In jurul aceleiasi sume se invart si vacantele de Anul Nou in Maldive, CuraIao sau Dubai, in timp ce o escapada de noua zile in preajma Revelionului in Hong Kong nu depaseste 1.400 de euro.
Mai ieftin in New York si Los Angeles decat in Bucuresti
Oamenii cu chef de spart bani in noaptea dintre ani au avut de unde alege si dintre ofertele existente in Capitala. Evident, fara ca in schimbul banilor platiti sa primeasca ceva care sa iasa cu adevarat din nota generala a revelioanelor romanesti. La categoria restaurante putem aminti oferta celor de la "Executive Lounge", unde un loc la petrecere a costat 860 de lei, bani pentru care clientii au primit o masa indestulata – ce-i drept, cu bucate sofisticate – si un foc de artificii. Tot la categoria lux intra si petrecerea de la "Hilton", cu un pret similar celui practicat de "Executive Lounge", dar avand in program si prestatiile artistice ale trupelor Calin Geambasu Band si Blondy, sau petrecerea de la "Intercontinental" care, in afara meniului de sarbatoare, a mai oferit si miniconcerte sustinute de Luminita Anghel, Mihai Morar si trupa Slang.
Nici cluburile considerate "de fite" nu s-au lasat mai prejos la capitolul preturi mari. "Kristal Glam Club" a adus un DJ bun din strainatate, Lee Burridge, motiv pentru care a fixat pretul biletului la 800 de lei, bani in care a intrat si consumatia de la bar. Clubul "Bamboo" a organizat un Revelion in stilul anilor ’80, la un pret de 150 de euro de persoana. E poate inutil sa mai spunem ca locurile pentru aceste revelioane s-au epuizat foarte repede. Asta poate si pentru ca sumele nu par mari pentru Bucuresti, dar, spre comparatie, putem spune ca americanii, chiar si cei care prefera petrecerile mai sofisticate, s-au distrat in noaptea dintre ani mult mai ieftin. In New York, clubul de fite "Azza" – care se lauda ca i-a avut printre clienti pe Richard Gere, Scarlet Johansen, Michael Moore sau Bjork – a organizat o petrecere la care intrarea a costat 125 de dolari (putin peste 300 de lei). Intr-un alt club din New York, "Sapphire Lounge", intrarea la petrecerea de Revelion a costat 20 de dolari pentru femei si 25 de dolari pentru barbati. Daca in biletul de intrare era inclusa si consumatia de la bar, pretul a fost de 40 de dolari pentru femei si 50 de dolari pentru barbati. Clubul "Libertin" din Los Angeles s-a laudat pe propriul site cu organizarea celei mai mari petreceri in stil european de Revelion. Clubul are 600 de locuri, iar intrarea a costat 40 de dolari, iar pentru acces la bufet pretul a fost cu 35 de dolari mai mare. Revelionul in clubul "Parc" din Los Angeles a fost ceva mai scump, intrarea a costat 110 dolari de persoana, asta pentru ca la petrecere a mixat muzica "una dintre cele mai bune DJ-femei din lume, DJ Tuesdae".
ATRACTIE
» Sejur original la Balea Lac
Printre putinele oferte de Revelion care au iesit din banalitatea romaneasca s-a numarat si sejurul la "Ice Hotel", hotelul construit din gheata la Balea Lac, la o altitudine de peste 2.000 de metri, in Muntii Fagaras. Intre 28 decembrie si 3 ianuarie, cazarea cu demipensiune intr-una din camerele de gheata a costat 300 de euro de persoana, suma in care a fost inclusa si masa festiva de Revelion. Ineditul acestui hotel – deschis, de altfel, pe toata perioada iernii – consta in faptul ca toate camerele, precum si mobilierul din ele sunt in totalitate construite din gheata.
De Anul Nou, distractie si pe partii
Mii de persoane au ales sa petreaca Revelionul in strada sau pe partiile de schi din judetul Hunedoara. Cei care au venit in statiunea Parang le-au dat mult de furca salvamontistilor.
Statiunea Parang a fost plina la capacitate maxima si peste 1500 de turisti au preferat sa petreaca Revelionul la Cota 1600. Daca pentru ei minivacanta a fost un prilej de distractie, pentru salvamontistii de aici a fost o perioada de munca asidua. In doar trei zile, salvatorii montani au avut peste 40 de interventii. Multi dintre turisti au iesit la schi sau la sanius dupa ce au consumat, din greu, bauturi alcoolice, iar pana la accidentarea lor pe partie nu a mai fost decat un pas. "Am avut circa 40 de actiuni in aceasta perioada. Au fost turisti care au suferit traumatisme craniene sau de coloana dupa ce au cazut pe partie, fracturi de membre inferioare si superioare, dar si intoxicatii cu alcool si cu medicamente", a declarat seful Formatiei Salvamont Parang, Dumitru Barlida. In Straja, in schimb, unde au petrecut circa 3.000 de persoane, salvamontistii au avut liniste. Acestia spun ca, spre deosebire de alti ani, nu s-au inregistrat decat evenimente minore. "Fata de alti ani, turistii au fost mai educati in ce priveste regulile de comportament in munte, au venit bine echipati si nu am avut decat interventii minore", a declarat unul dintre salvatorii montani, Mihai Csiki.
Alte cateva mii de persoane au iesit in strada sa ciocneasca o cupa de sampanie la miezul noptii, mai ales ca autoritatile locale s-au intrecut in a organiza petreceri cu spectacole si focuri de artificii. La Petrosani circa 2.000 de oameni au venit pe platoul din fata Casei de Cultura "Ion Dulamita" pentru a admira focurile de artificii si pentru a asista la spectacolul de muzica populara si usoara. Localnicii au tinut sa imortalizeze artificiile de la miezul noptii, astfel ca, pe langa traditionala sticla de sampanie, multi au avut la ei camere de filmat, aparate de fotografiat sau telefoane performante. Anul acesta, si edilii din trei comune ale judetului Hunedoara au decis sa organizeze revelion in ulita, dupa modelul celor de la oras, de care sa se bucure satenii. La Baru, pentru al treilea an consecutiv, au fost organizate un concert si un foc de artificii, dar localnicii au avut la dispozitie si vin fiert, cozonac si sarmale. In comuna Pui, in premiera, satenii au ascultat imnul national si pe cel al Uniunii Europene, au admirat un foc de artificii si au inchinat o cana de vin fiert. In judetul Hunedoara au fost organizate, in total, 12 revelioane in strada, din care noua in orase si trei in comune. Peste 180 de jandarmi au asigurat masurile de ordine publica, dar si echipajele de la Ambulanta si SMURD au fost pregatite sa intervina.
Asalt al manelelor la TV
Trend vizibil din anii trecuti, programele de revelion au fost si la aceasta editie asaltate de manele. Vali Vijelie, cuplul manelo-comicilor Tociu si Palade sau Andra au facut turul televiziunilor.
Antena 1 a reusit performanta sa faca un ghiveci de muzica populara romaneasca, muzica pop si manele, prin show-ul lui Aurelian Temisan "Sunt roman, deci ma distrez", care a adus trei echipe reprezentand ultimele trei provincii inscrise in aceasta competitie: astfel, Banatul a fost reprezentat de Andra, Nicoleta Voica, Marius Drogeanu si Adi de la Valcea, Oltenia de Ovidiu Komornyik, Niculina Stoican, Valentina Stoican, Adi de la Valcea, iar Dobrogea de, Aneta Stan, Delia, Magda Catone si Vali Vijelie. Chiar si postul public TVR 2 a strecurat intre vedetele invitate pe veterana manelelor Carmen serban. Sub pretextul concursului "Petrecere cu lautari", Kanal D a prezentat un show manelist in toata regula. Pe de alta parte, nu s-ar putea spune ca alte emisiuni din grila programelor de revelion – Vacanta Mare (Kanal D) sau Trazniti in NATO (Prima TV) – ar fi excelat prin mai mult bun gust si decenta.
Emisiunile de umor nu s-au remarcat nici ele prin originalitate, Pro TV reciclandu-l pe Florin Calinescu (opus cuplului de hatri populari Tociu si Palade), iar Antena 1 a apelat la Divertis cu un Best of celor mai bune secvente ale acestora din ultimii doi ani.
Inainte de ora 12.00, postul public a difuzat alternativ imagini din Piata Constitutiei si de la petrecerea Romexpo, precum si discursul presedintelui Basescu. O glumita 100% TVR a fost show-ul de muzica populara care a amestecat cantareti de muzica etno cu politicieni, "demonstrand astfel ca politicienii pot canta si juca cum li se da tonul", dupa cum este rezumat show-ul.
Patriarhul Daniel a slujit la Sihastria
Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane a slujit in noaptea de anul nou la manastirea Sihastria din judetul Neamt. El a spus credinciosilor ca cel mai potrivit mod de a petrece intrarea in noul an este rugaciunea catre Dumnezeu. "Exista un obicei neopagan, acela de a petrece anul nou, cu revelionul, fara nici o rugaciune ca si cand noi insine ne-am da sanatate, ne-am da ani multi, uitand ca si sanatatea si anii multi pe care ii uram tuturor vin de la Dumnezeu. De aceea, trebuie sa cerem ani multi pentru mantuire, ani multi ca sa facem mult bine, ani multi ca sa preamarim pe Dumnezeu. Sa ne ajute bunul Dumnezeu ca ori de cate ori spunem la multi ani cu sanatate, cu bucurie, cu fericire sa stim ca acesti ani vin de la Dumnezeu, parintele luminilor", a declarat Patriarhul Daniel pentru Radio Romania Actualitati.